Domov Poradňa Kontrolný zoznam pre kúpu ojazdeného auta. Veci, na ktoré si treba dať...

Kontrolný zoznam pre kúpu ojazdeného auta. Veci, na ktoré si treba dať pozor!

Potrebujete na fungovanie v dnešnej náročnej spoločnosti automobil, no ceny najnovších modelov nie sú pre vás dostupné? Riešením je kúpa ojazdeného vozidla. Táto možnosť sa však spája s väčším množstvom údajov, na ktoré si treba dať pozor, pretože nie vždy máte k dispozícii záruky, ktoré sa očakávajú od úplne nového auta.

Aby ste teda nikde neurobili chybu, zhrnuli sme pre vás dôležité informácie, ktoré zaručujú, že sa vám váš nákup staršieho vozidla vyplatí.

Overte si vlastnosti auta a kde zoženiete náhradné diely

Ešte predtým, ako vyrazíte na hodnotiacu a skúšobnú jazdu, by ste sa mali informovať o modeli konkrétneho vozidla. Zistite si aj online, aké sú typické slabé miesta daného modelu, ktoré servisné intervaly treba dodržiavať a kde v prípade poruchy zoženiete nové náhradné diely Ford?

Pri prvej otázke vám bude s hľadaním odpovede nápomocný spomínaný internet. Druhú by mal poznať výrobca a tretiu najbližší servis.

Vo všeobecnosti sa každému, kto si chce kúpiť ojazdené auto, odporúča, aby si pred konečným rozhodnutím o kúpe urobil nákupný test a predišiel tak nepríjemným prekvapeniam.

Nezabudnite na kontrolu hrdze a posúdenie laku

Skontrolujte celé „telo“ auta! Existujú na kapote nejaké hrdzavé škvrny alebo škrabance, z ktorých by sa mohli časom stať hrdzavé škvrny? Typické hrdzavé škvrny nájdete na podbehoch kolies, hranách dverí, uzávere palivovej nádrže a na ozdobných lištách alebo iných prídavných dieloch.

Tiež skontrolujte lak na dennom svetle, či na ňom nie sú nerovnosti alebo farebné rozdiely, ktoré môžu naznačovať poškodenie. Pozrite sa aj pod auto, vezmite si so sebou baterku a podložku a zistite, či je spodok vozidla čistý a nie je prehrdzavený? Skontrolujte, či sú tam aj stopy oleja?

Zmerajte hĺbku dezénu pneumatiky

Aj keď sa dajú vymeniť, ak sú dobré, môžete ušetriť. Treba ale skontrolovať hĺbku dezénu. Minimálna hĺbka dezénu je 1,6 mm pre letné pneumatiky a 4 mm pre zimné pneumatiky.

Ak sú pneumatiky už silne opotrebované, je potrebné ich čo najskôr vymeniť, s čím musíte počítať pri kalkulácii ceny. Mali by ste tiež skontrolovať, či sú pneumatiky opotrebované rovnomerne: Nepravidelné opotrebovanie môže naznačovať problémy, ako je  nesprávny tlak v pneumatikách  alebo nevyrovnaná stopa.

Nájdite si to najlacnejšie PZP

Okrem analýzy aktuálneho stavu vozidla je dobré si poistiť jeho využívanie, váš komfort aj bezpečnosť tým správnym PZP poistením. Povinné zmluvné poistenie potrebujete z viacerých dôvodov, dôležité však je, že to najlacnejšie výhodné PZP nájdete aj na internete.

Takéto poistenie sa vypláca v prípade nehody, ktorú zaviníte, pretože kryje škodu spôsobenú druhej strane. Potrebujete však aj komplexné poistenie na pokrytie škôd na vlastnom aute, preto si nové povinné zmluvné poistenie auta vyberajte detailne a s ohľadom na všetky krytia a vaše požiadavky. Využívať auto bez takéhoto krytia sa nevyplatí a nielen preto, že to vyžaduje zákon.

Nahliadnite do interiéru auta

Sú poťahy a povrchy sedadiel v dobrom stave? Vykazuje prístrojová doska poškodenie, praskliny a podobne? Dajú sa sedadlá jednoducho nastaviť alebo sklopiť? Bezpečnostné pásy sa musia dať plynulo navinúť a pri silnom zatiahnutí zablokovať.

Tiež skontrolujte, či okná, stierače, klaksón a všetky svetlá fungujú dookola a či sú zrkadlá nastavené tak, ako majú. Vyskúšať treba aj dúchadlo, kúrenie a v prípade potreby aj klimatizáciu. Pozor aj na prípadné nepríjemné pachy. Všetky gumové tesnenia by mali byť neporušené a bez pórov.

Na záver si nezabudnite preveriť aj to, či nie je predávané auto predmetom záložného práva v registri.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokS týmito autami vás ceny palív nemusia trápiť. TOTO je 10 najúspornejších ojazdených vozidiel do 12-tisíc eur
Nasledujúci článokZ módnej prehliadky rovno na cestu. Model DS 3 v novom kabáte