Domov Poradňa Prezutím to nekončí, takto dokážete predĺžiť životnosť pneumatík

Prezutím to nekončí, takto dokážete predĺžiť životnosť pneumatík

Sezóna prezúvania už je v plnom prúde a aj keď počasie tomu nenasvedčuje, zima môže prísť skutočne každým dňom. Otáľať a čakať na prvý sneh, je tak veľmi riskantné. V tomto článku sa však budeme venovať práve životnosti pneumatík ako takých. Prezradíme vám niekoľko tipov ako im predĺžiť životnosť a ušetriť tak na predčasnej výmene.

1. Vymieňajte sezónne pneumatiky včas

Prvým a najzásadnejším pravidlom je včasná výmena. Dokážete tak predísť nadmernému opotrebeniu dezénu. Zimné pneumatiky sú vyvinuté pre použitie pri teplotách +7 °C a menej, letné pneumatiky sú určené pre teploty +7 °C a vyššie. Keď priemerná denná teplota zostane na určitej hladine týždeň, vymeňte pneumatiky.

2. Agresívna jazda, radšej v lete na letných

Druhým pravidlom je primeraná jazda, samozrejme pokiaľ máte športové auto, musíte rátať s predčasným opotrebením. Najmä zimné pneumatiky neskutočne trpia na suchom asfalte pri ostrej jazde. Kontrolovaný šmyk ich dokáže zničiť v priebehu pár minút. Pomalá jazda a hladké zrýchľovanie a brzdenie značne pomôžu predísť predčasnému opotrebovaniu pneumatík.

3. Pravidelne kontrolujte tlak pneumatík

Zvyčajne je povolené rozpätie tlaku uvedené výrobcom pneumatík na jej bočnej strane. Technická dokumentácia vozidla tiež poskytuje špecifické vlastnosti, stanovené na základe modelu vozidla a určeného zaťaženia. Aby sa údaje zhodovali, zväčša stačí vybrať priemernú hodnotu a udržiavať tlak pneumatík na dostatočnej úrovni.

4. Skontrolujte geometriu kolies

Rozladenie geometrie zavesenia kolies je často indikované nepriamymi náznakmi, ako napríklad zvláštny zvuk pri jazde, horšie riadene vozidla, oneskorená odozva pri krútení volantom, ťahanie na jednu stranu a nerovnomerné opotrebenie pneumatík. Väčšina kvalitných pneuservisov vám však geometriu spraví bezplatne pri prezúvaní.

5. Vyvážte kolesá každú sezónu

Nesprávne alebo úplne absentujúce vyváženie kolies vedie nielen k predčasnému opotrebeniu dezénu, ale tiež k poškodeniu komponentov zavesenia. Všimnúť si ho môžete, ak započujete zvláštne vibrácie pri jazde. Vyváženie je taktiež samozrejmou súčasťou väčšiny kvalitných pneuservisov. Mnoho majiteľov vozidiel verí mylnej predstave že nové kolesá alebo nové vozidlo má už vyvážené kolesá, nie je tomu tak! O tejto skutočnosti sme sa aj sami nedávno presvedčili pri tvorbe nášho videa.

6. Správna starostlivosť

V neposlednom rade je na mieste aj pravidelná starostlivosť o pneumatiky kolesá a brzdovú sústavu. Počas jazdy sa znečisťuje najmä brzdový kotúč, jeho obloženie ale aj disky. Okrem bežných nečistôt nájdeme aj kúsky asfaltu, kovov či rôznej chémie. Tento mix taktiež prispieva nielen k životnosti pneumatík ale najmä brzdového obloženia.

Aktuálne môžete využiť limitovanú akciovú ponuku na nákup produktov SHERON pre starostlivosť o pneumatiky, kolesá a brzdy. Zakúpiť si ich môžete sa zvýhodnenú cenu, v sieti čerpacích staníc TANKER po celom Slovensku.

Takto vyzerá prezúvanie auta v roku 2022, práčka na kolesá je štandardom

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHuracán Sterrato je rely Lambo s charizmou púštnej búrky
Nasledujúci článokAk búrať, tak jedine v tomto aute. Hyundai IONIQ 6 je aerodynamický klenot so špičkovou bezpečnosťou

1 COMMENT

  1. […] Výmenu letných pneumatík za zimné už máte pravdepodobne za sebou. Pokiaľ ešte nie, už viac nečakajte. Prezutie z letných na zimné a naopak je možno jediný čas, kedy starostlivosti o pneumatiky venujete čas. Existuje veľa užitočných tipov, ktoré im môžu predĺžiť život a vy sa tak vyhnete ich predčasnej výmene. Samotná zmena pneumatík podľa ročného obdobia je nevyhnutnosť. Popri výmene vám vo väčšine pneuservisov spravia aj geometriu kolies. Ak nie automaticky, požiadajte o ňu. Dôležité je aj dať si pozor na agresívnu jazdu, pravidelne merať tlak v pneumatikách, ale aj správne vyvážiť kolesá. V neposlednom rade je správna starostlivosť. K nej vám pomôžu produkty SHERON, ktoré aktuálne nájdete za skvelú cenu v našich predajňach. Viac informácií nájdete v tomto článku: http://www.startstop.sk/poradna […]

Comments are closed.