Domov Poradňa Pozor na tieto chyby pri prezúvaní. Pokiaľ neprezujete, poisťovňa vám nič nepreplatí

Pozor na tieto chyby pri prezúvaní. Pokiaľ neprezujete, poisťovňa vám nič nepreplatí

Kedy zo zákona musíte prezuť svoje auto na zimné pneumatiky? Oplatí sa prezúvať doma svojpomocne? Kedy vám poisťovňa nemusí preplatiť poistnú udalosť a ako to súvisí s prezúvaním? Odpoveď na tieto otázky sme pre vás pripravili v nasledujúcom článku.

Znie to ako každoročné klišé, no prezúvanie netreba podceniť. Aj napriek tomu sme každý rok svedkami bizarných nehôd neprezutých áut. Nezodpovední vodiči tak riskujú nielen pokutu, ktorá sa môže vyšplhať až do výšky 60 eur, ale dokonca aj zákaz pokračovať v jazde, pričom náklady na odťah vozidla hradí priamo páchateľ.

Tou najdôležitejšou je však bezpečnosť, letné pneumatiky totiž nie sú stavané na jazdu v nízkych teplotách a už vôbec nie na snehu či ľade. Môže za to predovšetkým diametrálne odlišná zmes gumy, ktorá si nedokáže zachovať rovnaké vlastnosti, tak ako počas letných teplôt. Rozdielny je aj dezén, ktorý v prípade letnej pneumatiky nedokáže zabezpečiť dostatočnú trakciu, ale ani adhéziu s povrchom zamrznutej alebo zasneženej vozovky.

Takto vyzerá prezúvanie auta v roku 2022, práčka na kolesá je štandardom

Čo hovorí zákon?

Podľa zákona sú zimné pneumatiky na Slovensku povinné iba pri súvislej vrstve snehu alebo ľadu na vozovke, a to v období od 15. novembra do 31. marca. Zo skúseností však vieme, že ideálnym časom na prezutie auta je, keď sa denná teplota nevyšplhá nad 7 stupňov. To je totiž moment, kedy letná pneumatika stráca jazdné vlastnosti a brzdná dráha sa začína markantne zvyšovať.

Plánovanie výmeny pneumatík za zimné je taktiež rovnako dôležité, keďže táto sezónna aktivita dokáže dočasne vyťažiť väčšinu autoservisov. Ak máte v pláne dlhšie cesty, obzvlášť do regiónov, kde by mohla teplota klesnúť pod 7 stupňov Celzia, navštívte autoservis včas, prezujte a zbytočne neriskujte vrtochy počasia. Studený či mrznúci dážď, skoré stmievanie či nebodaj námraza na cestách dokáže z automobilu na letných pneumatikách spraviť neriadenú strelu, a to najmä v krízových situáciách.

Poisťovňa vám nič nepreplatí!

To, čo si množstvo ľudí ani len neuvedomuje, je fakt, že v prípade dopravnej nehody vám poisťovňa nemusí preplatiť škodu. Pokiaľ totiž nemáte riadne prezuté pneumatiky pre dané adhézne podmienky, porušujete tým poistnú zmluvu. Tá v drvivej väčšine prípadov hovorí o povinnosti majiteľa motorového vozidla udržiavať jeho prevádzkyschopnosť v súlade s legislatívou a bezpečnosťou cestnej premávky.

Pri vzniknutej dopravnej nehode vám poisťovňa nemusí uznať nárok na náhradu škody, a to aj v prípade, že ste neboli vinníkom. Dôsledkom takéhoto nezodpovedného konania môže byť poriadne vysoký účet.

Dá sa ušetriť na prezúvaní svojpomocne?

S príchodom sezóny prezúvania pneumatík môžeme nájsť v reťazcoch diskontných potravín sady pre kutilov v podobe zdvihákov, kľúčov či pneumatických pištolí na domáce prezutie. Dá sa takýmto spôsobom reálne ušetriť? Prezúvanie kompletnej sady kolies síce nie je veda a teoreticky to zvládne každý šikovnejší motorista, no má to svoje úskalia.

V prvom rade množstvo domácich majstrov zabúda na momentový kľúč. Je totiž potrebné, aby boli kolesá na vozidle zatiahnuté s presnou silou. Ak to nie je dodržané, môže sa stať, že sa skrutky kolies po čase uvoľnia a vypadnú, alebo v opačnom prípade, ak sú zatiahnuté až príliš, môže dôjsť k poškodeniu závitov alebo k zarezaniu skrutiek do nábojov kolies.

Riskujete

Problémy vám môže spôsobiť aj nesprávne nasadená pneumatika alebo zle umiestnený zdvihák. Väčšina moderných pneumatík má špeciálne tvarovaný dezén, ktorý definuje smer rotácie. Ak teda namontujete pneumatiku opačne, vodu nebude môcť správne odvádzať a môže dôjsť k aquaplaningu. Zle umiestnený zdvihák dokáže spôsobiť poškodenie podbehov, ktorých oprava je mimoriadne nákladná.

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na zle vyvážené a natlakované kolesá. V kvalitnom a overenom pneuservise vám totiž kolesá správne vyvážia a natlakujú presne tak, ako si to vaše vozidlo vyžaduje. Niekto by mohol argumentovať, že kolesá boli vyvažované minulú sezónu a teda sú v poriadku. Opak je však pravdou, kolesá je nutné vyvážiť po každej sezóne nanovo.

Zlé vyváženie a natlakovanie nielenže zvyšuje spotrebu, ale najmä opotrebováva pneumatiku takým spôsobom, že jej výmena môže byť nutná už pri ďalšej sezóne. Nehovoriac o nepríjemnom hluku od kolies, vibráciám či ťahaním na volante.

V konečnom dôsledku tak neušetríte vôbec nič, ale naopak riskujete omnoho vyššie potenciálne náklady. Pár desiatok eur, ktoré zaplatíte za precíznu výmenu pneumatík v profesionálnom pneuservise, vám rozhodne stojí za vašu bezpečnosť a pohodlie. Jeden z najobľúbenejších pneuservisov, AZ pneu, vám dokáže ponúknuť kompletný zákaznícky servis. Od odborného výberu vhodných pneumatík, cez ich výmenu, až po dlhodobé sezónne uskladnenie.

Takto vyzerá prezúvanie auta v roku 2022, práčka na kolesá je štandardom

Ako predĺžiť životnosť pneumatikám?

Životnosť zimných pneumatík sa meria nielen hrúbkou dezénu, ale tiež ich vekom a postupným starnutím materiálu. V pneumatike je totiž možné nájsť až 16 rôznych gumových zmesí, ktoré časom tiež pracujú. Pozor však na mýtus, ktorý tvrdí, že pneumatiky by nemali byť staršie ako 4 až 5 rokov. Vo všeobecnosti to nie je pravda a potvrdzujú to aj samotní výrobcovia. Napríklad Michelin vystavili svoje pneumatiky nezávislým testom, pri ktorých bolo potvrdené, že aj trojročná pneumatika si zachováva rovnaké adhézne vlastnosti ako práve vyrobená. Continental zašiel ešte ďalej a za novú pneumatiku nám odporúča považovať aj takú, ktorá má päť rokov. Samozrejme, za predpokladu, že bola správne skladovaná. Práve preto odporúčame nakupovať pneumatiky u overených predajcov, ako napríklad AZ Pneu.

Ak chcete, aby vám sezónne pneumatiky vydržali čo najdlhšie, je dôležité ich správne skladovať. Pneumatiky je vhodné skladovať na suchom a tmavom mieste. V prípade, že nemáte miesto, kde sady skladovať, môžete využiť služby AZ pneu, ktorý vám za mierny poplatok pneumatiky uskladní do najbližšieho prezutia.

Takto vyzerá prezúvanie auta v roku 2022, práčka na kolesá je štandardom

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 44

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAbarth potvrdil výrobu limitovanej verzie Classiche 1000 SP
Nasledujúci článokFoxconn prináša na trh už tretí model, prekvapí dojazdom