Domov Poradňa Vedeli ste, na aký účel sa používajú valivé ložiská?

Vedeli ste, na aký účel sa používajú valivé ložiská?

Valčekové ložiská sú mechanické zariadenia, ktoré poskytujú oporu rotujúcim častiam stroja a zároveň im umožňujú pohyb s menším trením. Tieto ložiská majú vysokú energetickú účinnosť a môžu sa používať ako mechanické spoje na zníženie trenia v zariadeniach. Bežne sa používajú v presných prístrojoch, ako sú hodinky, hodiny atď.

Používajú sa pri nízkych otáčkach a nízkych krútiacich momentoch

Valčekové ložiská (https://www.tme.eu/sk/katalog/valive-loziska_113478/) sa používajú v aplikáciách vyžadujúcich nízke otáčky a nízky krútiaci moment. Medzi bežné aplikácie patria dopravníky, nápravy nákladných vozidiel, sústruhy a vŕtacie lisy. Môžu sa používať aj pri ťažkých nákladoch, ako sú buldozéry a rýpadlá, ak zaťaženie nepresahuje 10 kN (10 kilonewtonov).

Zariadenia majú vyššiu energetickú účinnosť ako iné typy ložísk

Tak ako každý systém, aj ložiská s valivými prvkami majú svoje výhody a nevýhody. Prvou výhodou je, že majú vyššiu energetickú účinnosť ako iné typy ložísk. To znamená, že na otáčanie hriadeľa je potrebný menší výkon. Okrem toho systém produkuje menej tepla, pretože obsahuje menej pohyblivých častí. Valivé ložiská navyše nevyžadujú mazanie, čo znižuje náklady na údržbu a zvyšuje spoľahlivosť v priebehu času (najmä pri vysokorýchlostných aplikáciách).

Ako mechanické spoje na zníženie trenia v zariadeniach
  • Valivé ložiská sa môžu používať ako mechanické spojenia na zníženie trenia v zariadeniach.
  • Môžu tiež podopierať rotujúce časti stroja, napríklad hriadeľ ventilá
V presných prístrojoch, ako sú hodinky, hodiny atď.

Ložiská sa bežne používajú v presných prístrojoch, ako sú hodinky, hodiny atď.

Ich funkciou je podopierať rotujúce časti stroja a umožniť pohyb s menším trením

Ich hlavnou funkciou je podopierať rotujúce časti stroja, aby sa pohybovali s menším trením. To sa dosiahne použitím dvoch alebo viacerých valčekov, tzv. ložísk, ktoré sú namontované na rotujúcej časti a otáčajú sa spolu s valčekom. Vzájomne sa dotýkajúce valčeky prenášajú pohyb medzi nepohyblivými a rotujúcimi časťami.

Zhrnutie

Valivé ložiská sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny mechanických zariadení a môžu sa používať aj v mnohých iných aplikáciách. Poskytujú potrebnú podporu na udržanie hladkého chodu pohyblivých častí, preto je dôležité zabezpečiť, aby vždy správne fungovali. Ak sa vám zdá, že s vašimi valivými ložiskami nie je niečo v poriadku, kontaktujte nás ešte dnes!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokA neoficiálny titul najrýchlejšieho auta na svete získava…
Nasledujúci článokSlovák v F1? To je rozprávka, chýba nám zázemie. Na viac ako Le Mans teraz nemáme.