Domov News Auto ako z Marvelovky, prekvapení však skrýva oveľa viac

Auto ako z Marvelovky, prekvapení však skrýva oveľa viac

Spasiť uhlíkovú stopu vo vašom meste najnovšie prichádza čisto elektrický Jeep Avenger. Malý objaviteľ segmentu B bude čeliť pomerne tvrdej konkurencii. Brúsia si na neho zuby nie len Kórejci, ale taktiež koncernový súrodenci. A hlavne, dokázali v ňom ešte stále zachovať auru Jeepu?

Po stránke dizajnu je Jeep Avenger verný svojím koreňom. Dominuje tradičná sedemlamelová mriežka chladiča, ktorá dokonca pri našom testovacom aute mala akýsi “trailer” na celú históriu automobilky. Doslova to vyzerá ako intro superhrdinského filmu. A podobných detailov je celé auto plné. Ikonická mriežka Wrangleru takmer všade kam sa pozriete, chlapec s ďalekohľadom sledujúci hviezdy na čelnom skle, pohorie na zadnom okne, dokonca na streche zaliali lienku plastom, aby vám šťastie na cestách neodfúklo.

Jeep Avenger

K tomu všetkému ikonické hranaté proporcie a ako sa na riadny Jeep patrí, aj mohutné blatníky. Tie sú však plastové, čo má výhodu aj nevýhodu. Jeep ich použitie obhajuje lacnejšou výmenou v prípade nárazu. To je síce pravda, ale plech po ťukanci ešte často dokážete zachrániť. V prípade plastu to celkom neplatí a Jeep si pre seba týmto pádom vytvoril zaujímavý monopol na tieto vizuálne opravy. 

Skvelý pokrok pod povrchom

Jeep Avenger stojí na najnovšej verzii zdieľanej platformy e-CMP. V podlahe umiestnená batéria má kapacitu 54 kWh a predný elektromotor poskytuje výkon 156 k a 260 Nm. Závratnú dynamiku čakať netreba, ale vystreľovanie na 50-tku vám výrazne skráti čas pri prepletaní mestskou džungľou. Vylepšenia elektrickej platformy boli citeľné a dojazd, ktorý sa pri staršej e-2008 a Mokke-e pohyboval na úrovni 300 kilometrov, teraz narástol na viac ako 400. A to nie je iba marketingové číslo. V letných mesiacoch sme s Avengerom dokázali jazdiť v mestskej premávke aj za 11 kWh, takže ste reálne schopný prejsť 500 kilometrov na jedno nabitie. Pravda, pri nízkych rýchlostiach.

Jeep Avenger

Najreálnejšie číslo je skôr tých rovných 400 kilometrov. V premávke mesto/diaľnica sme jazdili v priemere za 14 kWh, čo je približne 350 kilometrov na jedno nabitie. Ak napríklad diaľnicu nahradíte okreskami, už ste na spomínanej 400-vke. Na diaľnici to, samozrejme, nebude žiadne terno a spotreba vzrastie na 26 kWh, takže budete radi, ak vám vyjde 200 kilometrov medzi dvoma nabíjacími stanicami. Na nich vie Avenger v špičke “tankovať” 100 kW, čo je dnes už štandardné číslo. V zimných mesiacoch sme sa však stretli s veľmi kolísavou krivkou nabíjacieho výkonu, kedy sa poväčšine držal na 50-70 kW a nabíjací čas z 10-80% presiahol 30 minút.

Jeep Avenger

Pod kapotou nič

Priestorom Jeep Avenger nedokáže čarovať a naďalej ostáva kompaktným mestským autom, kde vzadu pre dospelých veľa miesta nie je. Batožinový priestor má však slušných 355 litrov a disponuje aj dvojitým dnom, kde sa tak zmestia nabíjacie káble. Veľká škoda, že inžinieri nedokázali komponenty “upratať” tak, aby pod kapotou vznikol predný kufor, alebo po našom – Ferko.

Záver

Vo výsledku je Jeep Avenger solídnym zástupcom svojej triedy, ktorý útočí hlavne imidžom, ale hneď v závese je technika. Opäť je kyslou čerešničkou na torte cenovka. Testovaná najvyššia výbava Summit začína od 42 990 € a tu sa na Avenger začnete pozerať oveľa kritickejšie. Interiér totiž ponúka špičkové multimédia, ale zas je v ňom viac tvrdých plastov, než by ste za také peniaze chceli. Zaujímavejšia môže byť verzia s benzínovým trojvalcom, ktorá štartuje od necelých 27 tisíc eur, ale tam si na konečný verdikt počkáme na ďalší redakčný test.

Elektrický Jeep? - Test Jeep Avenger

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor synchrónny elektromotor
Batéria 54 kWh
Max. výkon 115 kW / 154 koní
Max. krútiaci moment 260 Nm
Celkový dojazd (WLTP) 390-400
Pohon predný
Prevodovka bezstupňová
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 084 mm
Šírka 1 776 mm
Výška 1 528 mm
Rázvor náprav 2 562 mm
Max. nabíjací výkon 100 kW
Maximálna rýchlosť 150 km/h
Objem batožinového priestoru 355 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 9 s
SPOTREBA 
Mesto 11-14 kWh
Diaľnica 26 kWh
Okresky 14,4 kWh
CENA
Základná cena modelu od 37 990 €
Cena testovanej verzie 42 990 €

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAndrej Danko po nehode so semaforom prišiel o vodičský preukaz
Nasledujúci článokOtestovali sme Leon vo výbave, ktorú by ste si kúpili aj vy