Domov Recenzie TEST Alfa Romeo Tonale 1,5 eHybrid – k dokonalosti mu chýba výkon

TEST Alfa Romeo Tonale 1,5 eHybrid – k dokonalosti mu chýba výkon

SUV či crossover má dnes už každá automobilka. Alfa Romeo si však s príchodom malého zástupcu tohto typu dala načas. Výsledok z talianskej stajne je o to podarenejší, aj keď o radikálnych športových vlohách reč byť nemôže. Prečo?

Stelvio a Giulia znamenali pre túto automobilku začiatok novej éry. Éry renesancie, ktorá priniesla zástupy fanúšikov. Srdcia motoristov si Alfa získala nielen svojim nadčasovým a emotívnym dizajnom, ale predovšetkým jazdnými vlastnosťami. Oba zmienené modely však stoja na extrémne drahej podvozkovej platforme, ktorá by v prípade malého Tonale nedávala zmysel. Automobilka preto siahla po zdieľanom základe spolu s Jeepom Renegade. Tonale tak nemá nič spoločné s koncernovými súrodencami Mokkou, 2008 či DS3.

TEST Alfa Romeo Tonale - chýba mu výkon?

Nadpriemerne obdarený

Dizajn, ktorý prináša Tonale, nadväzuje na predchádzajúce modely značky. Predným partiám dominuje klasická trojuholníková maska a úzke svetlomety s trojicou LED modulov. Zadná časť nenápadne kopíruje predok, no zadné skupinové svetlá sú efektne prepojené svetelnou linkou. Spoza masívnych retro 20-palcových diskov nenápadne vykúkajú štvorpiestikové brzdové strmene.

Dravý dojem vo vás umocní aj interiér, sedačky sú skôr komfortné, no ich bočné vedenie je dostatočné. Bez problémov sa za volantom usadí aj 188 centimetrov vysoký šofér. Palubná doska napriek kombinácii tvarov pôsobí veľmi vyvážene, logika rozloženia ovládacích prvkov je výborná. Panel klimatizácie má jasné prehľadné tlačidlá a klávesové skratky. Displej infotainmentu a jeho grafika sa môže rovnať so zástupcami prémie. V rovnakom duchu sa nesie aj veľký digitálny prístrojový štít pred vodičom.

Volant pôsobí športovo, dobre sa drží a nechýba ani tlačidlo na štartovanie. Voľbu jazdných režimov nájdete na otočnom ovládači v stredovom tuneli. Azda najokázalejšie pôsobia obrovské pádla pod volantom. Bohužiaľ, vzbudzujú vo vás falošnú nádej na dych berúcu dynamiku superšportov. Kvalita použitých materiálov je na vysokej úrovni. Čerešničkou na torte je efektné spracovanie ambientného osvetlenia priamo na palubnej doske.

Vysoký výkon neočakávajte. Zatiaľ!

Pod kapotou sa totiž ukrýva preplňovaný 1,5-litrový štvorvalec s výkonom 130 koní, ktorému pomáha mild-hybridný systém. Ten je na hranici plnohodnotného hybridu, vďaka relatívne veľkej batérii, no napriek tomu nie je schopný čisto elektrickej jazdy pri iných ako parkovacích manévroch. Vo všeobecnosti ponúka naša konfigurácia dostatok výkonu a dynamický jazdný zážitok sa dostaví najmä pod tlakom v zákrutách. Pri takýchto podmienkach je cítiť, že Tonale je konštrukčne stavané na podstatne vyšší výkon, o čom svedčí nielen naladenie podvozku a riadenia, ale najmä bŕzd. Riadenie v strednej polohe pôsobí trochu preposilovane a bez odozvy, no vo zvyšnom spektre sa tento dojem stráca. Nezúfajte, dorazí aj vrcholná verzia s výkonom 206 kW a pohonom oboch náprav, bude to však plug-in hybrid.

Najlepší crossover

V porovnaní s konkurenčnou Audi Q3 je Tonale zhruba rovnako veľké, no ponúka kvalitnejšie spracovaný interiér a dávku talianskej grácie, ktorá nemecky sterilnému Audi chýba. Je pravda, že Audi ponúka aj vrcholnú verziu RS Q3, no to už je úplne iná liga a najmä cena. Tonale dokáže zaujať aj vnútorným priestorom, ktorý je rovnako veľkorysý pre pasažierov vpredu, ako aj v druhom rade sedadiel. Poteší aj veľký batožinový priestor s hlbokým dvojitým dnom. Vo výbave potom nechýba množstvo asistenčných systémov vrátane udržiavania vozidla v strede jazdného pruhu. K bezpečnostným prvkom výbavy patria nové matrixové svetlomety. Spoľahlivo vyrezávajú okolité autá a ich dosvit je výborný. Podrobnejšie sme sa testu nového Tonale venovali v našej videorecenzii.

TEST Alfa Romeo Tonale - chýba mu výkon?

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor R4
Zdvihový objem 1 469 cm3
Max. výkon 96 kW/130 k
Max. krútiaci moment 240 Nm
Palivo Benzín
Pohon FWD
Prevodovka 7 st. AT
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 528 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 841 mm
Výška 1 601 mm
Rázvor 2 636 mm
Objem batožinového priestoru 500 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 9,6 s
Maximálna rýchlosť 200 km/h
SPOTREBA (počas testu)
Mesto 6,7 l/100 km
Diaľnica 8,5 l/100 km
Okresky 6,5 l/100 km
CENA
Základná cena modelu 35 500 €
Cena testovanej verzie 45 190 €

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVyhrievané bezpečnostné pásy sú doslova horúcou novinkou
Nasledujúci článokAj na psa prišiel mráz. Majestátny Dodge RAM 1500 prejde na elektrinu