Domov SPRÁVY Elektromobilita Lada ukázala nový elektromobil. Je to najhoršie auto na svete?

Lada ukázala nový elektromobil. Je to najhoršie auto na svete?

Foto: kolesa.ru

Prvá generácia Lady Niva je legendárne, nesmrteľné auto a dodnes ich stretávame jazdiť na cestách. Ľudia si ju obľúbili najmä kvôli nízkej cene a dobrým jazdným vlastnostiam v teréne vďaka uzamykateľnému medzinápravovému diferenciálu a prevodovky s redukciou.

Zatiaľ čo podarenú prvú generáciu poháňal benzínový motor s výkonom 80 konských síl, elektromotor v novej elektrickej Lade Nive má maximálny výkon 120 kW, avšak trvalý výkon elektromotora je na úrovni 60 kW. Stovku z pokoja dosiahne za 9,6 sekundy. V ponuke naďalej ostáva aj päťdverová Lada Niva Travel a trojdverová Lada Niva Legend, ktoré majú korene ešte v minulom storočí.

Lada Niva vs Škoda Kodiaq Scout - Startstop.sk - TEST

Úsmevné čísla

Karoséria je totožná s Ladou Niva Travel, avšak s tým rozdielom, že kvôli akumulátoru, ktorý je uložený v batožinovom priestore, sa značne ukrojilo z jeho cenného objemu. Batéria má kapacitu len 34 kWh a na plné nabitie treba čakať 12 hodín. Dôvodom dlhého nabíjania je maximálny nabíjací výkon len 3,7 kWh, čo je o polovicu menej, ako majú zvyčajne dnešné plug-in hybridy. Pre porovnanie, keby sme nabíjali elektromobil Volkswagen ID.7 výkonom 3,7 kWh, trvalo by nám to takmer jeden celý deň. Naopak, ak by sme elektrickú Ladu Nivu nabíjali maximálnym nabíjacím výkonom ID.7, teda 175 kW, plné nabitie batérie by trvalo približne 12 až 15 minút.

Lada Niva
Foto: kolesa.ru
Katastrofálny dojazd

Nečakajte ani futuristickú technológiu, vďaka ktorej aj na malú kapacitu akumulátora prejde Lada e-Niva konkurencieschopnú vzdialenosť. Dojazd je na úrovni 175 kilometrov v ideálnych podmienkach. Reálny dojazd, pri vyšších rýchlostiach, ako na diaľnici, pravdepodobne klesne pod 100 kilometrov. Bugatti Veyron Grand Sport pri maximálnej rýchlosti cez 400 km/h dokáže vyprázdniť 100-litrovú nádrž za 10 minút. Dovolím si tvrdiť, že nová Lada e-Niva pri maximálnej rýchlosti 150 km/h v kombinácii s katastrofálnym koeficientom odporu vzduchu a malou batériou bude na tom podobne ako hyperšport z roku 2012.

Lada Niva
Foto: kolesa.ru
Pre koho je elektrická Lada Niva?

Treba brať do úvahy, že drvivá väčšina zákazníkov Lady Nivy sú ruskí farmári bývajúci desiatky, až stovky kilometrov od väčšieho mesta a nemajú vybudovanú nabíjaciu sieť pre elektromobily. Aj v prípade, že by mali, cestovanie by komplikoval mizerný nabíjací výkon a malý dojazd. Uvidí sa, čo dokáže elektrická Lada Niva v teréne, no nevyzerá to ružovo.

Foto: kolesa.ru

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.5 / 5. Počet hodnotení 50

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJYoutube/Za volantom
Predchádzajúci článokVýstave Legendy 2024 dominoval Mercedes, do Prahy priviezol exkluzívne koncepty a premiéry
Nasledujúci článokCesta k moru bude rýchlejšia, Chorvátsko zmení mýtny systém

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here