Domov News “Apple Vision Pro” za 600 eur? Toto všetko dokáže

“Apple Vision Pro” za 600 eur? Toto všetko dokáže

Foto: startstop.sk, Patrik Tančenko

Vyskúšali sme okuliare otvárajúce brány do sveta virtuálnej reality. Sú 6x lacnejšie ako Apple Vision Pro. Poskytujú preto aj o 6x menej funkcií?

Meta Quest 3 na rozdiel od svojho predchodcu nie je len zariadenie na hranie hier, ale funkcie tohto zariadenia môžete využiť aj vo svojom bežnom pracovnom živote. Medzigeneračne sa zlepšila technika zobrazovania, šošovky majú vyššie rozlíšenie a obnovovaciu frekvenciu az 120 Hz (Apple Vision Pro má iba 90 Hz). MQ3 však nedokáže prehrávať videá vo formáte 4K a taktiež mu chýba OLED displej. Vystačiť si tak musíte iba s klasickým LCD displejom. Zariadenie s pamäťou 128 GB začína na cenovej hladine 600 eur. Pamäť s kapacitou 500 GB zvýši cenu na 800 eur, čo je však stále oveľa menej ako 4000 eur za Apple Vision Pro, ktoré navyše zatiaľ na Slovensku stále nie je oficiálne dostupné.

Podobne ako v prípade AVP je možno v MQ3 si vo virtuálnom svete vytvoriť vlastnú kanceláriu a rozmiestniť si zobrazovacie okná v priestore svojho domova alebo pracoviska. Pred sebou navyše môžete mať obraz zložený až z troch veľkých obrazoviek. Toto je veľká výhoda virtuálnej reality, že len za zlomok sumy dokáže nahradiť fyzický hardvér, ktorý by bol oveľa drahší a narobil by vám starosti s priestorovými nárokmi či rôznymi káblami a zapájaním do elektrickej siete.

Meta Quest 3
Foto: startstop.sk, Patrik Tančenko
Zaobídete sa bez ovládačov

Na ovládanie jednotlivých funkcií nepotrebujete držať žiadne ovládače, stačia vám iba gestá rúk. S virtuálnymi obrazovkami sa môžete voľne pohybovať po priestore. Takto môžete napríklad sledovať aj videá na Youtube, “obrazovku” však neustále musíte “držať v ruke”. Akonáhle ju pustíte, uložíte ju do priestoru, kde zostane čakať (viď video).

Zariadenie nie je určené iba na pracovné povinnosti, ale aj na hry. Pred začiatkom je potrebné zoskenovať prostredie, v ktorom sa nachádzate, to je však záležitosť len na niekoľko sekúnd. Nevýhodou Meta Quest 3 je nepohodlný upevňovací popruh na hlave. Poskytuje obmedzené možnosti prispôsobenia na hlave a dosť reže na zátylku. Pre ľudí s krátkozrakosťou sú k dispozícii špeciálne šošovky, ktoré umožňujú používať zariadenie bez okuliarov. Viac informácií a testov zo sveta technológií nájdete na stránke Rewind.sk.

Vyskúšali sme VR za 600 €, ktoré zmení svet

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBublina spľasla. Výrobca elektromobilov rok 2024 zrejme neprežije
Nasledujúci článokVyskúšali sme čínsku Octaviu, na Slovensku ju kúpite lacnejšie ako…