Domov TECH TEST Samsung Galaxy Z Fold 4 – koniec tabletov?

TEST Samsung Galaxy Z Fold 4 – koniec tabletov?

Samsung prichádza v poradí už so štvrtou generáciou svojej „skladačky“, ktorá sa dočkala viacerých inovácií. Vďaka ergonomickejším rozmerom a naozaj výkonnému procesoru je ideálnym spoločníkom na prácu. Núka sa však otázka – je toto koniec tabletov?

S jeho predchodcom by ste ho rozpoznávali iba ťažko. Samsung razí filozofiu, že pokiaľ niečo funguje, tak to netreba veľmi meniť. Samsung Galaxy Z Fold 4 preto prešiel len nepatrnými zmenami konštrukcie, ktorá na tak veľký telefón váži iba 263 gramov. Určite tomu dopomohli aj užšie rámiky okolo displeja. Avšak 6,2-palcová uhlopriečka ostala rovnaká. Displeje dostali nové krycie sklá Corning Gorilla Glass Victus+, momentálne tie najodolnejšie sklá na trhu. Vďaka novému kryciemu sklu je obrazovka o 45 % odolnejšia v porovnaní s predošlou generáciou.

Smartfón má navyše zvýšenú odolnosť IPX8, z tohto dôvodu je nový Fold 4 ako jediný z konkurencie kompletne vodeodolný. Vylepšeniami prešiel aj samotný ohýbací kĺb. Je opäť o niečo pevnejší, navyše pri otvorení drží displej svoj uhol, vďaka čomu môžete smartfón použiť ako statív pri fotografovaní, prípadne videohovoroch. Ako čerešničku na torte dostanete od výrobcu záruku na neuveriteľných 200 000 otvorení. Treba však spomenúť, že pri kĺbe sa stále nachádza medzera medzi oboma displejmi.  

Displeje sú láska na prvý pohľad

Týmto sa pomaly dostávame k displejom samotným, ktoré si určite rýchlo zamilujete. Vďaka predošlým spomínaným užším rámikom sa oba displeje o niečo zväčšili, čím sa nepatrne zmenil pomer strán a zlepšila sa celková ergonómia, ako aj dosah na obrazovke. Ďalšou vecou, ktorá sa zlepšila, je svietivosť displeja. Tá bola navýšená o 100 nitov na konečných 1000 a poskytuje výbornú čitateľnosť aj pri ostrom slnečnom svetle. Vonkajší displej disponuje 6,2-palcovým, 120 hz AMOLED displejom. Ponúka úžasné podanie farieb, ako aj adaptívnu obnovovaciu frekvenciu. Jediná nevýhoda je písanie na klávesnici, ktorá je príliš úzka na pohodlné písanie. Je to síce niečo, na čo sa dá ako tak zvyknúť, tí náročnejší užívatelia však budú na dlhšie správy preferovať vnútorný displej.

Ten si spolu s predchodcom zachoval uhlopriečku 7,6 palcov a pomer strán takmer 1:1. Nechýba ani 120 hz obnovovacia frekvencia, ktorá môže byť taktiež adaptívna. Rovnako ako jeho menší kolega ponúka úžasne farby s výbornou čitateľnosťou, ktoré sú absolútnou špičkou na trhu. Nanešťastie, Foldu zostala známa priehlbina v časti ohybu obrazovky, na ktorej síce Samsung zapracoval, stále však ostáva viditeľnou. Displej taktiež ukrýva skrytý selfie fotoaparát druhej generácie, ktorý je ešte o niečo menej nápadnejší. Opäť ponúka rozlíšenie 4 megapixely a jeho kvalita je naozaj slabá. Zachraňuje to však procesor, ktorý sa snaží výslednú fotografiu doostriť v postprocese.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Hry, aplikácie, inovácie

Obrazovka je okrem práce naozaj skvelá aj na hranie hier a vďaka novému procesoru Snapdragon 8+ gen 1 sa naozaj nemusíte obávať, že by mal Fold 4 problém rozbehnúť aj náročnejšie aplikácie. Tomu sekunduje dvojica reproduktorov, ktorá navyše podporuje technológiu Dolby Atmos pre čo najčistejší zvuk. Pokiaľ sa však potrebujete venovať práci, Fold 4 je ideálnym spoločníkom na multitasking. O to sa postaral operačný systém Android 12L, ktorý je prispôsobený pre veľké zariadenia. Na Fold 4 môžete nájsť na spodnej strane lištu s aplikáciami, podobne ako na počítači. Medzi aplikáciami sa viete v prípade potreby rýchlo prepínať, čo napomáha efektívnejšej práci.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Jednoduchým swipnutím dvoma prstami si dokážete zobraziť viacero aplikácií vo viacerých oknách naraz. Chválu dostáva aj plynulý prechod medzi obrazovkami, čo znamená, že aplikácia na jednej obrazovke sa prenesie na druhú a opačne. Toto sú však nastavenia, ktoré treba z nejakého dôvodu dodatočne povoliť v nastaveniach smartfónu. Nezmenila sa ani podpora smart pera S Pen. Treba však počítať s tým, že S Pen podporuje iba vnútorný displej, ako aj skutočnosť, že pero budete mať separátne od konštrukcie smartfónu.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Fotoaparáty

Prechádzame k fotoaparátom, ktoré si Samsung Galaxy Z Fold 4 požičal od svojho kolegu Galaxy S22.  V porovnaní s S22 vidno rozdiel vo výsledných snímkach. Použitie iného procesora má za následok saturovanejšie fotky doostrované softvérom. Disponuje hlavným 50 mpx s optickou stabilizáciou, 10 mpx teleobjektívom s 3-násobným optickým zoomom a 12 mpx širokouhlým objektívom. Fotia veľmi kvalitne, no pokiaľ si smartfón kupujete najmä kvôli fotoaparátu, odporúčame radšej rad Galaxy S. Rovnako je to aj s nočnými fotkami. Snímky sú kvalitné, primerane presvietené s minimalizáciou šumu. Opäť raz ale badať zásah softvéru, pretože snímky niekedy až preháňajú saturáciu a kontrast.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Batéria

Čo sa týka batérie, kapacita sa oproti predchodcovi nezmenila a ostáva na 4400 mAh. Aj napriek tomu vydrží Samsung Galaxy Z Fold 4 neporovnateľne viac. Vďačiť za to určite môže aj spomínanému procesoru Snapdragon 8+ gen 1, ktorý okrem neskutočného výkonu ponúka aj oveľa väčšiu úspornosť. Nemusíte sa teda obávať, že by batéria nezvládla náročný pracovný deň. Odhadom by mala vydržať takmer 6 hodín zapnutej obrazovky. Zapracovalo sa aj na rýchlosti nabíjania. Po novom sa vám Fold 4 nabije z 0 na 50% za približne pol hodinu.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Oplatí sa táto skladačka?

Samsung Z Fold 4 môžeme právom označiť za najlepší skladací smartfón na trhu. Prekvapí výkonom na rozdávanie, dlhou výdržou, či spevnenou konštrukciou. Zároveň oceníte možnosť multitaskingu vo forme či už rýchleho prepínania aplikácií alebo zobrazení viacerých aplikácií naraz. Tieto vlastnosti hravo nahradia tablet a v niektorých prípadoch aj počítač. Pokiaľ si odmyslíme cenu, dovolíme si poznamenať, že nový Samsung Z Fold 4 by bol vážna konkurencia aj pre niektoré menšie tablety.

Samsung Z Fold 4 je na Slovensku k dispozícii v troch farebných prevedeniach – Phantom Black, Graygreen a Beige. Ceny štartujú od 1.799 pri 256 GB úložisku, 1.919 pri 512 GB úložisku až po 1TB verziu pre náročných za 2.159 .

Samsung Galaxy Z Fold 4

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMazda Vision Study odhaľuje budúcnosť. Vidíte to tam aj vy?
Nasledujúci článokChcú udržať krok s elektromobilmi. Audi RS 6 a RS 7 dostávajú viac výkonu