Domov TECH TECH TEST Philips OLED+ 907 – televízor pre náročných

TECH TEST Philips OLED+ 907 – televízor pre náročných

Philips uviedol na sklonku roku 2022 dvojicu vlajkových lodí na poli OLED televízorov. Modely OLED+ 937 a 907 sľubujú vďaka špičkovým technológiám unikátny audiovizuálny zážitok. K nám do redakcie sa dostal kúsok s označením 907 a uhlopriečkou 65 palcov.

Technológia OLED sa v súčasnosti stáva čoraz dostupnejšou. Zároveň patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete dostať. A to aj napriek silnej antikampani Samsungu. Ten nakoniec aj tak v roku 2022 uviedol nové OLED televízory. Bol to pritom práve Samsung, ktorý v roku 2012 predstavil vôbec prvý produkčný OLED televízor. Ale k testu novodobého Samsung OLED televízora sa dostaneme inokedy.

Philips OLED+ 907

OLED je jasný víťaz

Vyložme karty na stôl a začnime negatívami OLED televízorov, aj keď ich nie je veľa. Jedným z najzásadnejších argumentov kritikov je nízky jas, to však už dnes neplatí. Philips OLED+ 907 totiž ponúka jas na úrovni 1 300 nitov, čím prekonáva aj mnoho konkurentov s technológiou MiniLED. Táto skutočnosť zároveň vyvracia aj druhý mýtus v podobe slabých pozorovacích uhlov, respektíve zlej viditeľnosti pri slnečnom svetle. Pred pár týždňami Philips predstavil úplne novú generáciu s označením 908, ktorá prináša OLED panel tretej generácie s ohromujúcim jasom až 2 100 nitov.

Nami testovaný model využíva OLED panel druhej generácie od LG. Ten vďaka deutériu a špeciálnemu softwarovému algoritmu posúva celú technológiu na novú úroveň. Farebná škála, ktorú uvidíte, je doslova okúzľujúca. Sledovanie filmov sa ťažko opisuje slovami, tento zážitok treba vidieť na vlastné oči. Predovšetkým hlboká čierna dokáže dotvoriť tú správnu atmosféru. Ani tá najpokročilejšia funkcia lokálneho stmievania pixelov nedokáže vytvoriť čiernu všade, tak ako OLED.

Aj pre hráčov

Na svoje si prídu aj fanúšikovia hier, keďže odozva predstavuje len 0,1 sekundy. Samotný panel ponúka obnovovaciu frekvenciu 120Hz, čím sa radí k tým najlepším na trhu. Konektivitu zabezpečuje dvojica HDMI 2.0 a dvojica HDMI 2.1, nechýba ani USB 3.0, Ethernet či optický audio port.

O spracovanie obrazu sa stará procesor šiestej generácie P5 AI so štvoricou jadier. Sekunduje mu operačná pamäť 4GB. K dispozícii je aj interné úložisko s kapacitou 16GB. Operačný systém Android 11 je štandardom, ktorý má dnes väčšina televízorov. Osobne nie som jeho zástancom a myslím si, že Samsung má užívateľské prostredie zvládnuté podstatne lepšie. To isté platí aj o vlastnom systémovom menu televízie. Philips v tomto ťahá za slabší koniec a pôsobí o niekoľko rokov staršie.

Philips OLED+ 907

Audio je dôležité

Jedným z najväčších ťahákov je pochopiteľne audio. 907 síce nemá tak veľký soundbar ako 937, no jeho zapracovanie sa nám pozdáva o čosi viac. Elegantná textilná lišta plynule prechádza pod obrazovku a pôsobí veľmi decentne. Ukrýva sa tu 6 meničov Bowers & Wilkins, ktoré sú doplnené o zadný subwoofer. Celá audiosústava poskytuje výkon 80W pri 3.1 kanálovom zvuku. Výsledný zvuk je na pomery televízorov vysoko nadštandardný, no rozhodne neočakávajte audio na úrovni samostatných sústav či domácich kín.

Zaujímavosťou je aj nový podsvietený ovládač v nádhernom hliníkovo-koženom vyhotovení. Pôsobí luxusne, pričom funkciu podsvietenia ocení naozaj každý. Až sme sa v redakcii zamysleli, prečo ju neponúka aj konkurencia. Bohužiaľ, neodpustíme si kritiku k jeho veľkosti a ergonomickej stránke. Ide totiž o klasickú architektúru, ktorá už dnes nie je veľmi obľúbená. Osobne preferujem skôr riešenie Samsungu či LG. Keď sme pri podsvietení, opomenúť nemôžeme ani Ambilight, ktorý posúva zážitok zo sledovania televízie na úplne inú úroveň. Nie je to len zbytočnosť, ale pravý dôvod prečo siahnuť po televízoroch Philips. Vylepšený Ambilight ponúka viac farieb a možnosť individuálneho ovládania diód, vďaka čomu je efekt ešte intenzívnejší.

Philips OLED+ 907

Extrémne tenký panel, úzky rámik a masívny kovový stojan dotvárajú prémiový charakter tohto modelu. Stojan je navyše otočný, a to v rozsahu 15° na každú stranu. Pri montáži na stenu vám poslúži ukotvenie VESA 300×300. Philips OLED+ 907 svojim vzhľadom vytvorí v miestnosti decentný bod záujmu, no zároveň nenaruší celistvosť priestoru. Cena 65-palcovej verzie sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 2 700 €.

Philips OLED+ 907

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Outlander sa nakoniec v Európe objaví
Nasledujúci článokTo už je do plaču. V Nórsku opäť kritizujú Toyotu bZ4X