Domov News TECH TEST S95B OLED televízor od Samsungu? Doslova zásah do čierneho

TECH TEST S95B OLED televízor od Samsungu? Doslova zásah do čierneho

Samsung prelomil nezmyselnú tvrdohlavosť a opäť priniesol vlastný OLED televízor. Po rokoch presadzovania QLED technológie tak prichádza príležitosť pre nový zážitok. Dokáže však dobehnúť konkurenciu?

Ak ste sa na chvíľu zamysleli, prečo sme použili slovíčko opäť, veď predsa Samsung OLED televízor nikdy nemal. Omyl! Bol dokonca prvý, ktorý predstavil OLED televízor, a to už v roku 2012. Aj keď niekto by mohol namietať, že predsa úplne prvý OLED televízor bol SONY s modelom XEL-1 v roku 2007, no displej s rozmerom 11 palcov skutočne nemožno považovať za plnohodnotný televízor.

Samsung S95B OLED televízor

Samsung S95B OLED televízor sme testovali v 55-palcovej verzii spolu so soundbarom a subwooferom HW Q600B. Dizajn, ktorý tento model prináša, do značnej miery kopíruje OLED modely od LG. Ultratenký panel obrazovky je hrubý len v spodnej tretine, kde je umiestnená nevyhnutná elektronika, vrátane reproduktorov s výkonom 60W. Tenký panel pôsobí síce pekne, no pokiaľ máte malé deti, televízor treba chrániť pred ich rukami.

Atypická konštrukcia si vypýta daň v podobe nutnosti kúpy špeciálneho držiaku, ak sa rozhodnete pre montáž na stenu. Audio produkované televízorom síce nie je zlé, no pribalený soundbar spolu so subwooferom majú svoje opodstatnenie. Pri kúpe televízora rozhodne zainvestujte aj do separátneho audia.

Samsung S95B OLED televízor

 

Zásah do čierneho

Hneď po zapnutí nám bolo jasné, že ide o úplne iný typ televízora, aký bežne Samsung ponúka. Funkcia local dimming pri QLED modeloch síce dokáže zázraky, no nie je stopercentná. Samsung S95B OLED televízor nemusí spracovávať náročné dáta, aby dokázal vypínať podsvietenie, keďže žiadne nemá. Okrem hlbokej čiernej nás očaril aj výborný kontrast a jasná biela. Samsung tak dokázal skombinovať špičkový LG OLED panel s vynikajúcim obrazovým procesorom a softvérom vlastnej výroby.

Kvalitu obrazu si najviac užijete pri sledovaní streamovacích služieb, obzvlášť v prípade Netflixu bol používateľský zážitok absolútne ukážkový. Dokonalý zážitok zažijete najmä v noci, kedy si užijete farebnú hĺbku bez rušenia okolitého osvetlenia. V porovnaní s modelmi Neo QLED je obraz menej jasný pri sledovaní počas dňa, no rozdiel nie je až tak zásadný. OLED od Samsungu sa nestratí ani pri hraní videohier, vďaka 120 Hz panelu bude obraz plynulý aj pri akčných tituloch.

Samsung S95B OLED televízor

Ochrana pixelov

Samozrejme, pri OLED televízoroch je zásadným problémom náchylnosť na vypaľovanie pixelov. Z nich sa môže vypáliť obraz a už tam zostane. Preto Samsung zapracoval do systému tri typy ochrany. Jednou je Pixel Shift, kde sa obraz postupne posúva po obrazovke, aby pixely neboli vždy na rovnakom mieste. To si môžete všimnúť na okrajoch obrazovky, kde je niekedy väčšia medzera na niektorej strane. Pridáva sa aj ochrana pred vypaľovaním loga, ktoré vie TV rozpoznať a stlmiť jeho intenzitu a nakoniec je tu aj Pixel refresh, ktorý pri vypnutom TV ošetrí pixely. Novinkou v systéme je aj automaticky screensaver, ktorý sa aktivuje, keď ste v menu a dlho nič nerobíte. Pri konvenčných modeloch nebol potrebný, ale tu sa zíde.

Za nás v redakcii je najväčším lákadlom práve intuitívny systém televízora, ktorý má Samsung vyšperkovaný do posledného detailu. Užívateľské prostredie prešlo pred rokom zásadnejšom zmenou a nájdeme ho aj v prípade tohto modelu. Operačný systém Tizen patrí k tomu najlepšiemu, ak nie je vôbec ten najlepší v súčasných televízoroch. Spoločne s kompaktným a jednoduchým ovládačom si dokáže získať skutočne každého. Jediným možným sklamaním je absencia Dolby Vision. Samsung aj naďalej používa vlastný štandard HDR10+.

Samsung S95B OLED televízor

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 34

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLamborghini Revuelto má štyri motory a vyše tisíc koní
Nasledujúci článokNitriansky závod JLR chce zvýšiť produkciu Defenderu