Domov News Rovnaká kvalita vzduchu doma, ako aj na cestách

Rovnaká kvalita vzduchu doma, ako aj na cestách

Čistenie vzduchu je dnes prioritou pre mnoho ľudí. Existuje veľa rôznych spôsobov, ako doma vyčistiť vzduch, len nie každý je práve najvhodnejší a niektoré vám môžu dokonca uškodiť. Je dôležité rozlišovať medzi čističkami vzduchu s HEPA filtrami, ionizáciou, dezinfekciou vzduchu a peľovými filtrami, ktoré sú často využívané aj v autách.

Dezinfekcia vzduchu je jednou z foriem čistenia, kde sa využíva ozón alebo UV-C svetlo. Tieto technológie sú bežné v priemyselných budovách a nemocniciach, avšak nie sú vhodné pre domáce použitie, pretože môžu byť škodlivé pre ľudí. Pri použití týchto metód je potrebná opatrnosť, keďže dlhodobé vystavenie sa ozónu môže spôsobiť podráždenie dýchacích ciest a iné zdravotné problémy.

Nezabudnite vetrať

Ionizácia je ďalšou formou čistenia vzduchu, ktorá využíva záporne nabité ióny na zachytávanie mikročastíc vo vzduchu. Ionizátory emitujú tieto ióny, ktoré sa viažu na nečistoty a následne klesajú na zem. Avšak pri ionizácii sa tiež produkuje ozón, ktorý môže mať negatívny vplyv na zdravie človeka. Okrem toho je potrebné pravidelne čistiť povrchy, aby sa odstránili usadené častice. Ionizácia môže prispieť k rovnováhe medzi kladnými a zápornými iónmi vo vzduchu, čo môže mať vplyv na ľudský organizmus. Aj keď je ionizácia populárnym doplnkom do domácnosti, pravidelné vetranie môže dosiahnuť podobné výsledky, čím sa stráca význam umelej ionizácie.

V autách máme tiež čističky vzduchu

Mechanické čistenie je najbežnejšou metódou čistenia vzduchu, pri ktorej vzduch prechádza cez filtre, ktoré zachytávajú nečistoty. Existuje niekoľko druhov filtrov, ako napríklad elektrostatický filter, vodný filter a HEPA filtre. HEPA filtre sú považované za najefektívnejšie a najbezpečnejšie, ale aj najdrahšie. Účinnosť HEPA filtrov sa rozlišuje podľa ich certifikácie a čísla. Napríklad certifikácia HEPA 12 je schopná zachytiť 99,5 % častíc o veľkosti 0,3 mikrometra. Filter s certifikáciou HEPA 14 je ešte účinnejší, keďže odfiltruje až 99,995 % častíc o veľkosti od 0,3 µm.

HEPA filtre fungujú podobne ako peľové filtre v moderných autách. Sú špeciálne navrhnuté na zachytávanie peľu, prachu, alergénov a ďalších nečistôt vo vzduchu v interiéri vozidla. Ich úlohou je taktiež zlepšiť kvalitu vzduchu a chrániť cestujúcich pred alergickými reakciami. Napríklad autá od značky Peugeot dnes disponujú aj ukazovateľom kvality ovzdušia v interiéri, čím podčiarkujú význam čistého ovzdušia. Predsa len, jazdiť s červenými zaslzenými očami by za veľa nestálo. Čističky vzduchu a peľové filtre v autách sú tak cennými nástrojmi na zlepšenie kvality vzduchu, či už doma alebo počas cestovania.

Čo využívame my?

Nami využívaná čistička Stadler Form Roger je certifikovaná v nezávislom britskom laboratóriu Airmid a dokáže odfiltrovať až 99,3 % koronavírusov a až 99,9 % vírusov chrípky. Látka, ktorá pokrýva túto čističku, takzvaný predfilter, je zas z materiálu, ktorý využíva švajčiarsku technológiu Sanitized. Jeho schopnosť odfiltrovať aj mikroskopické častice robia z neho skvelú voľbu pre alergikov a ľudí s citlivými dýchacími cestami. Dokáže taktiež rýchlo vyčistiť miestnosti až do veľkosti 66 m². Je tu samozrejme cena čističky 399 € a náklady na údržbu, najmä na výmenu filtrov. Avšak, ak sa zameriavate na kvalitu vzduchu a vaše zdravie je na prvom mieste, tieto náklady sa dajú považovať za investíciu do lepšieho životného prostredia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai spustil objednávky na inovovaný model i20. Koľko stojí?
Nasledujúci článokDokonalá obytná dodávka? Ford predstavuje Transit Custom Nugget