Domov News TECH TEST Motorola Edge 40 Neo – kráľ strednej triedy?

TECH TEST Motorola Edge 40 Neo – kráľ strednej triedy?

Motorola zažíva úspešný comeback na scénu, čo výrobca minulý rok potvrdil napríklad aj vydareným modelom strednej triedy Edge 30 Neo. Americká spoločnosť teraz na trh uvádza nástupcu – Motorola Edge 40 Neo, pri ktorom sľubuje lepší výkon, väčší displej, ale napríklad aj vodeodolnosť IP68 či lepšiu výdrž telefónu.

Novinku sme mali v redakcii možnosť vyskúšať a hneď v úvode treba konštatovať, že počas testovania nás Motorola Edge 40 Neo neustále prekvapovala. V dobrom. Niektoré vylepšenia sa síce nezaobišli bez kompromisov, nenechajte sa však pomýliť. Edge 40 Neo za slušné peniaze ponúka vynikajúci zážitok a s týmto telefónom sa nedá spraviť krok vedľa.

Pôsobivý už pri rozbalení

Používateľa poteší jednak 68 W nabíjačka s káblom, tak aj kryt vyrobený z tvrdeného plastu, ktorý tenučkému zariadeniu poskytuje dodatočnú ochranu. Kryt je navyše vyrobený z recyklovateľného materiálu a je ďalej plne recyklovateľný, čo platí aj o papierovej krabičke. Bonusom pri rozbalení je príjemná vôňa, ktorá novému zariadeniu dodáva jedinečný šmrnc. Balenie je totiž naparfumované, telefón tak po otvorení krabičky hneď pošteklí zmysly nového vlastníka. Ide o maličkosť a vlastne úplne zanedbateľnú drobnosť, ktorá však evokuje výborný prvý dojem hneď pri rozbaľovaní.

Motorola Edge 40 Neo

Dizajn sa opäť podaril

Pôsobivé intro pokračuje aj pri pohľade na samotnú konštrukciu zariadenia. Nový smartfón na trh prichádza v troch farebných prevedeniach – Soothing Sea (mätovo-zelená), Cannel Bay (zeleno-modrá) a tradičnej čiernej s názvom Black Beauty. Výrobca pri farebnom dizajne opäť spolupracoval so spoločnosťou Pantone, svetovým lídrom v oblasti farieb a dizajn tak pôsobí veľmi sviežo. U nás v redakcii pristálo práve zeleno-modré prevedenie Cannel Bay, pri ktorom nám hneď v úvode do očí utkvela ďalšia príjemná maličkosť – ako nenápadne je telefón prednastavený práve na farebný odtieň, v ktorom ho používateľ kúpi. 

Motorola Edge 40 Neo

K najväčším plusom patrí displej

Motorola Edge 40 Neo na trh prichádza so 6,55-palcovým POLED displejom s maximálnou obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Telefón si režimy zobrazenia prepína sám podľa aktuálnej aktivity, „maximálku“ vytočí iba výnimočne, spravidla pri hraní hier. Používateľ si môže frekvenciu zvoliť aj v nastaveniach, rozdiel medzi 120 a 144 Hz ale pri bežnej činnosti nebadať. Zato sa však 144 Hz s istotou podpíše na výdrži. 10-bitová obrazovka je schopná vykresliť viac než miliardu farebných odtieňov, čo je pri používaní určite poznať. Farby sú sýte a nikdy nepôsobia umelo. Displej rovnako prichádza s podporou HDR10+, nie však pri obsahu Netflixu. Predplatitelia služby v tomto prípade majú smolu. Zaoblené hrany displeja neslúžia iba na okrasu, ale tiež na zobrazovanie upozornení. Zíde sa to napríklad, keď máte telefón položený displejom nadol alebo mimo priameho zorného poľa. 

Radosť aj pri systéme

Hanbu si nové zariadenie nerobí ani v oblasti výkonu, aj keď tu možno hovoriť skôr o bežnom štandarde. Telefón namiesto minuloročného Snapdragon 695 tentokrát poháňa nový čip MediaTek Dimensity 7030 a rýchlosť zabezpečuje aj 12 GB RAM. My sme mali k dispozícii 12 GB verziu s 256 GB úložiskom (rozšírenie prostredníctvom SD karty telefón nepodporuje) a na výkon sa určite sťažovať nemožno. Zážitok je svižný a plynulý a telefón si hravo poradí aj s modernými hrami či natáčaním 4K videa. 

Motorola Edge 40 Neo

Batéria je väčšia, prichádza však s kompromisom

Motorola Edge 40 Neo na trh prichádza s 5 000 mAh batériou, čo je oproti predchádzajúcej generácii zlepšenie o bezmála 1 000 mAh. Naopak, bezdrôtové nabíjanie, ktorým Edge 30 Neo minulý rok disponoval ako jeden z mála zástupcov strednej triedy, už nový telefón neponúka. Je to škoda, keďže podobná funkcia sa vždy hodí, zároveň ale nejde o nič tragické. 5W nabíjanie sa zišlo predovšetkým pri nabíjaní cez noc, nový model vďaka 68 W nabíjaniu možno na 100 % nabiť už za menej ako hodinu. Za 20 minút nabíjania je možné batériu dobiť z nuly približne na 70 %, pri plnom nabití a aktívnom používaní telefón s prehľadom zvládne dva dni. 

Motorola Edge 40 Neo

Fotoaparáty len s drobnými mínusmi

Motorola sa nechcela uskromňovať ani pri kamerách a nová generácia Edge 40 Neo je vyzbrojená dvojicou fotoaparátov. Hlavná 50-megapixelová kamera disponuje optickou stabilizáciou i vylepšeným nočným snímaním. V prípade širokoouhlej kamery sa rozprávame o 13 Mpix s možnosťou makro záberov. Zadné kamery sú schopné nahrávať aj 4K videá, v prípade prednej 32 Mpix kamery sa používateľ musí uskromniť s videom vo Full HD. Obe zadné kamery ponúkajú výborný dynamický rozsah a ostrý kontrast, nie vždy je to však ideálne a mnohé záleží od expozície. Hlavná 50 Mpx funguje spoľahlivo prakticky vo všetkých situáciách a fotí skvele aj za rôznych svetelných podmienok. Nočný režim sa aktivuje automaticky, nevyžaduje ani zdĺhavé zaostrovanie a produkuje krásne obrázky. 

Nový kráľ vo svojej triede?

Motorola Edge 40 Neo nás počas testovania v ničom nesklamala. Nenašli sme na nej jedinú vec, kvôli ktorej by sme toto zariadenie nemohli odporučiť. Nový smartfón sa po dizajnovej stránke nesmierne vydaril – na pohľad pôsobí prémiovo, ponúka odolnosť proti vode a displej je vzhľadom na cenovku jednoducho nádherný. V oblasti papierového výkonu novinka premožiteľov síce nájde, zážitok z používania je však vysoko uspokojivý. Telefón vďaka čistému Android 13 šliape ako hodinky a poradí si aj s náročnými hrami. Oproti predchodcovi ponúka predĺženú výdrž batérie, aj keď vyššia výdrž išla na úkor bezdrôtového nabíjania. V oblasti fotografií musí Motorola zapracovať na ich spracovaní, ktoré občas produkuje umelé farby. Širokouhlá kamera patrí skôr k štandardu, vysoko nad ním je však hlavný objektív, ktorý produkuje skutočne krásne fotografie. Vo výsledku tak má Motorola Edge 40 Neo všetky predpoklady stať sa novým kráľom strednej triedy.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZmena, úplne nová Alfa Romeo sa bude volať…
Nasledujúci článokGreenWay spustil svoj najväčší nabíjací hub na Slovensku, nachádza sa…