Domov News Vyskúšali sme novú Octaviu, umelá inteligencia vás bude…

Vyskúšali sme novú Octaviu, umelá inteligencia vás bude…

Škoda predstavila modernizovanú Octaviu v karosárskych verziách liftback aj kombi. Okrem upraveného vzhľadu dostala Octavia novú výbavu, umelú inteligenciu ChatGPT, väčší displej multimediálneho systému a výkonnejšie motorizácie.

2024 Škoda Octavia - Napraví chybu predchodcu? - PRVÉ DOJMY

Jemné dizajnové retuše sa dotkli aj celkovej dĺžky vozidla. Škoda Octavia je teraz kvôli novým nárazníkom dlhšia o 9 mm (4698 mm). Predné svetlomety po novom používajú druhú generáciu LED-Matrix svetiel. Vytvárajú nový svetelný podpis a obsahujú dva LED moduly, ktorých vzhľad je umocnený novým modro sfarbeným detailom, ktorý zdôrazňuje kontúry svetlometov a vyzerá ako farebné krištáľové sklo. Vonkajší Bi-LED modul slúži pre stretávacie a diaľkové svetlá.

Vnútorný Matrix modul má 36 jednotlivých svetelných segmentov v dvoch radoch, čo je o 12 viac ako pri súčasnom modeli. Priestor pred vozidlom je vďaka tomu lepšie osvetlený a vodiči protiidúcich vozidiel sú pri zapnutých diaľkových svetlách ešte lepšie chránení pred oslnením. Hmlové svetlá boli nahradené funkciou svetla do zlého počasia, ktorá optimálne prispôsobuje svetelný výkon aktuálnym svetelným podmienkam. LED zadné svetlá, ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy, sú k dispozícii v dvoch verziách.

Škoda Octavia
Foto: Škoda

Nový dizajn má spodný otvor pre prívod chladiaceho vzduchu na prednom nárazníku, vzduchové kanály a prechody do podbehov predných kolies na prednom nárazníku, ktoré vozidlu prepožičiavajú dynamickejší vzhľad. Dizajnéri navyše upravili bočné strany masky chladiča tak, aby zodpovedali výške nových svetlometov. Redizajn sa dotkol aj zadných svetiel s dynamickými smerovými svetlami. Samozrejme, nové sú aj dizajny kolies, ktoré v závislosti od výbavy môžu mať 16 až 19 palcov. Octavia sa bude predávať v celkovo desiatich farbách karosérie, z toho sedem bude metalických. Po vzore Superbu a Kodiaqu sa zmenili stupne výbavy. Škoda Octavia teraz bude obsahovať výbavy Essence, Selection, Sportline a RS.

Škoda Octavia
Foto: Škoda
Interiér

Súčasťou štandardnej výbavy je 10-palcový digitálny kokpit a dvojzónová klimatizácia Climatronic. Za príplatok sa v Octavii môže objaviť veľký, 13-palcový dotykový displej multimediálneho systému. Od polovice tohto roka bude súčasťou softvéru hlasovej asistentky Laury aj umelá inteligencia ChatGPT. Prvýkrát bude pre Octaviu dostupný systém bezkľúčového otvárania a zatvárania dverí – stačí, že sa vodič s kľúčom vo vrecku od auta vzdiali, resp. priblíži na vzdialenosť 1,5 metra a auto sa zamkne/odomkne. Od výbavového stupňa Selection je v interiéri k dispozícii 15-wattové bezdrôtové rýchlonabíjanie telefónov s aktívnym chladením. USB-C konektory majú teraz výkon 45 wattov a ponúkajú tak trikrát vyšší nabíjací výkon ako predtým.

Škoda Octavia interiér
Foto: Škoda

Interiér modernizovanej Octavie je ďalej vybavený novým čalúnením, dekoračnými lištami a výplňami dverí. Ponuková štruktúra zahŕňa deväť variant interiéru. V niektorých z nich sú použité udržateľné materiály. Príkladom sú recyklované látky v interiéroch Lodge a Sportline alebo udržateľne spracovaná koža v interiéri Suite. Perforovaná koža interiéru Suite je k dispozícii v čiernej alebo hnedej farbe, čo je pre model Octavia vôbec prvýkrát. Na jej činenie sa používajú udržateľné materiály, vrátane šupiek z kávových zŕn, ktoré nahrádzajú tradičné chemikálie. Top ergonomické predné sedadlá tohto interiéru majú navyše certifikáciu AGR, ventilačnú a masážnu funkciu. Ďalšou premiérou pre model Octavia sú v interiéri a na volante použité ozdobné lišty v odtieni Dark Chrome.

Modernizovaná Octavia prináša aj nové Simply Clever prvky. Za príplatok môže byť Octavia Combi vybavená automatickým odistením roletového krytu, ktorý uľahčuje prístup do batožinového priestoru. Svoju premiéru má aj špeciálna odkladacia schránka na stredovom tuneli, kam si môžu cestujúci na zadných sedadlách odložiť tašku alebo fľašu. Multifunkčné vrecko v batožinovom priestore má teraz dva variabilné háčiky. Držiak tabletu na zadnej strane predných sedadiel je teraz k dispozícii aj pre športové sedadlá.

Škoda Octavia Combi
Foto: Škoda
Motorizácie

Základnými motorizáciami pre novú Octaviu sa stanú 1,5 TSI a 2,0 TDI, oba s výkonom 116 koní a manuálnou šesťstupňovou prevodovkou. Silnejší variant 1,5 TSI s výkonom 150 koní bude dostupný v 48V mild-hybridnom prevedení, funkciou odpájania dvoch valcov pri nízkej záťaži a s automatom DSG. U oboch motorov 2,0 TSI dosahuje tlak vstrekovania paliva 350 barov a disponujú premenným zdvihom ventilov. K zvýšeniu výkonu prispieva vylepšené sanie vzduchu a optimalizácia trenia. 2,0 TSI dostal aj kone navyše – slabší variant s pohonom všetkých kolies má výkon 204 koní a variant RS dosahuje výkon až 265 koní (nárast o 20 k).

U oboch dieselových agregátov 2,0 TDI kľukový hriadeľ s oceľovými piestami účinne znižuje tepelné straty a zároveň zvyšuje rýchlosť spaľovania. Vstrekovací tlak činí 2 200 barov. Turbodúchadlo využíva variabilnú geometriu lopatiek, ktorá zaisťuje optimálny plniaci tlak v širokom spektre otáčok a vďaka tomu má motor plynulejšiu charakteristiku výkonovej krivky. Vďaka optimalizácii systému úpravy výfukových plynov umiestnenému v blízkosti motora vypúšťajú oba motory menej oxidov dusíka.

Benzínové motory Krútiaci moment (Nm) Pohon Prevodovka
1,5 TSI (116 k) 220 FWD 6M
1,5 TSI (116 k) mHEV 220 FWD 7A
1,5 TSI (150 k) 250 FWD 6M
1,5 TSI (150 k) mHEV 250 FWD 7A
2,0 TSI (204 k) 320 AWD 7A
2,0 TSI (265 k) 370 FWD 7A
Naftové motory
2,0 TDI (116 k) 300 FWD 6M
2,0 TDI (150 k) 360 FWD 7A
Bezpečnosť

V novej Octavii je predchádzajúci asistent rozpoznania únavy vodiča rozšírený o rozpoznanie pozornosti vodiča, ktoré je už nasadené Superbe i Kodiaqu. Nový systém sleduje správanie vodiča a vyhodnocuje mieru jeho možnej únavy. Zatiaľ čo asistent rozpoznania únavy vodiča vyhodnocoval predovšetkým údaje z elektromechanického posilňovača riadenia, nová verzia pristupuje k informáciám z rôznych riadiacich systémov vozidla, vrátane udržovania jazdného pruhu.

Využíva inovatívny algoritmus na rozpoznanie krátkodobej nepozornosti (rozptýlenie) a dlhodobej nepozornosti (únavy). Nový systém detekuje odchýlky od normálneho spôsobu riadenia pri rýchlostiach nad 65 km/h. Priebežne vyhodnocuje správanie vodiča a vyvodzuje závery o jeho spôsobilosti pokračovať v jazde. Pokiaľ systém zistí, že je vodič unavený, aktivuje vo virtuálnom kokpite akustické a vizuálne varovanie.

Foto: Škoda
Automatické parkovanie

Nová verzia automatického parkovania, ktorá je k dispozícii s automatickou prevodovkou, dokáže Octaviu samostatne zaparkovať do priečnych aj pozdĺžnych parkovacích miest, pričom z pozdĺžnych dokáže tiež vyjsť. Okrem riadenia ovláda aj brzdenie, rýchlosť a smer jazdy vpred alebo vzad. Vozidlo tiež automaticky zastaví, ak systém rozpozná prekážku. Nebude chýbať ani funkcia uloženého parkovacieho manévru.

Funkcia parkovania na diaľku ponúkne ešte viac. Umožní vodičovi ovládať manévre automatického parkovania, zatiaľ čo používateľ stojí mimo vozidla a ovláda ho na diaľku prostredníctvom aplikácie MyŠkoda. Vozidlo a smartfón spolu komunikujú prostredníctvom Bluetooth, pokiaľ sa vodič nachádza vo vzdialenosti do štyroch metrov. Stačí, keď v aplikácii zvolí typ parkovacieho manévru a smer, ktorým chce z parkovacieho miesta vyjsť. Maximálna rýchlosť počas parkovacieho manévru je 9,5 km/h.

2024 Škoda Octavia - Napraví chybu predchodcu? - PRVÉ DOJMY

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Škoda
Predchádzajúci článokFascinujúce fakty a čísla o víťazstve Audi na Dakare
Nasledujúci článokValentín: muži preferujú v autách asistenčné systémy, ženy skôr tempomat