Škoda Octavia RS je snom všetkých rýchlych tatkov na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike. Niet sa čomu čudovať, je to pomerne rýchle a nadmieru praktické auto. No táto eresa je trochu iná ako ostatné. 🙂

Škoda Octavia urobila obrovský medzigeneračný skok medzi druhou a treťou generáciou. Auto medzitým výrazne dospelo a odstránilo tak neduhy dizajnu druhej generácie po facelifte, ktorej mnohí odporcovia vyčítali, že vyzerá ako lacná čínska napodobenina. Nuž, Škodovka robí naozaj rozporuplné facelifty. Podobne rozdelila automobilovú verejnosť na 2 tábory aj v prípade faceliftu aktuálnej generácie. Avšak v tomto článku sa budeme venovať práve tretej generácii Škody Octavia RS pred faceliftom. Hoci jej ostrosť nemá na skutočný hothatch, ktorým je rodinný Golf, aj v základe prináša celkom slušné parametre. No komu to nestačí, má mnoho možností na upgrade. 🙂

Keďže ide o koncernový dvojlitrový turbom prepĺňaný motor (a to v prípade benzínovej aj naftovej verzie), pomerne veľa spoločností ponúka chiptuning, ktorý môže pôvodných 160 kW (220 koní) v prípade benzínovej verzie vyhnať na viac ako 300 poníkov. A to bez nejakých vážnejších zásahov do motora. No znova, komu by ani toto nestačilo (a má k dispozícii slušný obnos peňazí), možnosti má takmer neobmedzené.

Dôkazom je aj istý potetovaný Nemec s vzhľadom nebezpečného Vikinga. A rovnako nebezpečné je aj jeho auto, hoci na pohľad je to len obyčajná Octavia RS. To pravé prekvapenie sa ukrýva pod kapotou, kde tróni spomínaný koncernový dvojliter, no v tomto prípade vyladený až na astronomických 500 koní.

Eresa začala svoju životnú púť v roku 2014 ako obyčajná Octavia RS s benzínovým motorom. V exteriéri získala len niekoľko drobných vylepšení, ktoré si všimne zrejme len zarytý fanúšik. Majiteľ dopredu nainštaloval decentný spojler a odstránil logo Škodovky. Auto sedí o pár milimetrov nižšie a jazdí na diskoch značky V1 obutých na pneumatikách Michelin. Za kolesami sa nachádzajú upgrade-ované brzdy, ktoré pochádzajú z koncernovej Cupry 300.

No poďme sa pozrieť pod kapotu. Hoci sa tam stále nachádza 2-litrový turbomotor, dostal silnejšie vnútornosti, a to konkrétne vstrekovače, turbo a, samozrejme, športové sanie. Vozidlo na valcovej brzde dosiahlo výkon 371 kW (505 koní) a krútiaci moment  585 Nm. Šprint z rýchlosti 100 km/h na 200 km/h zvládne za úctyhodných 7,5 sekundy.

Ak si s nemčinou nerozumiete a prišli ste sem len kvôli neobyčajnej Octavii RS, odporúčame Vám pustiť si video niekde okolo 10. minúty.

Wolf im Schafspelz - Skoda Octavia VRS mit 500 PS

Zdroje: autoevolution | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Škoda Karoq 1.6 TDI Ambition, sociálna výbava?!
Nasledujúci článokAutosalón Paríž: Mercedes-Benz EQC