O zavedenie prúdových motorov pod kapoty automobilov sa rozmýšľa už dlho. V minulosti sa dokázalo skonštruovať zopár modelov, no skončili fiaskom. Rusko, ako krajina neobmedzených možností ponúka svojpomocne si takéto vozidlo postaviť.

Prúdové motory sa síce v automobilovom priemysle neuchytili, no v dnešnej dobe sa čoraz väčšom počte objavujú koncepty a myšlienka návratu k tomuto pohonnému agregátu. Jedným z nich je napríklad superšport REN RS, ktorý pod kapotou ukrýva mikro-turbínový pohon. Ten následne vytvára elektrickú energiu pre jeho elektrický pohonný systém.

V prípade REN RS sa však bavíme o prepracovanom systéme, na ktorom vývoji sa podieľali naozajstní inžinieri a nie „garážová odborníci“. Na svete však existuje viac jednoduchších áut, ktorých stavba prebieha s podstatne menšími finálnymi nákladmi a bez veľkej pozornosti verejnosti.

Zobrazený model je BMW rady 3 modelovej generácie e30. Jeho pôvodným majiteľom je (netradičným menom) Igor Negoda (Nehoda? Náhoda? Nemyslím si..). Ten totiž pôvodný motor odstránil a pod kapotu nainštaloval tryskový motor TS-21 zo sovietskej stíhačky Mig-23.

Tento „nový“ motor však nie je hlavným pohonným ústrojenstvom. Ten by sa na platformu starej „tricky“ určite nevošiel. Namiesto hlavného motora, TS-21 slúži ako APU – Auxilliary Power Unit, teda Pomocná pohonná jednota. Jeho primárnou úlohou je (tak ako tomu bolo aj v lietadle) pomôcť so štartovaním hlavného motora, atď.

Vo svojej mierke sa jedná o vcelku malý prístroj. Odpovedá mu aj výkon – 60 koní. Naopak, dokáže zaujať svojim krútiacim momentom, ktorý sa pohybuje okolo hranice 400 N.m. Na rozpohybovanie staršieho BMW a zapálenie pneumatík je to akurát. Je to vlastne viac krútiaceho momentu, než dokázala vykúzliť akákoľvek sériová jednotka, ktorá sa do tejto generácie montovala.

Okrem iného, z kapoty pri naštartovaní šľahajú plamene a počas jazdy nechýba zvuk charakteristický pre prúdové lietadlá. Vo vozidle sa tak cítite akoby ste naozaj šoférovali lietadlo. Na druhú stranu, vodiči, ktorí Vás budú predbiehať sa budú cítiť ako na runwayi.

Ako sa však Igor dostal k prúdovému motoru zo stíhačky? Opäť raz pripomeniem, že Rusko je krajina neobmedzených možností a nič tu nie je nemožné. Daroval mu ho totiž jeden z jeho odberateľov na YouTube kanály. Podľa CarScoops to však nebude nejaká neobvyklá súčiastka, nakoľko rus by mal disponovať ešte ďalšími dvoma.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJcarscoops.com
Predchádzajúci článokPorsche Panamera GTS – dostupné aj ako superrýchle rodinné kombi
Nasledujúci článokBMW X8? Takto by vyzeralo športové kupé postavené na platforme mastodonta