Bezpečnosť patrí medzi tie najdôležitejšie kritériá pri výbere auta. Veď kto by si chcel kúpiť pojazdnú rakvu. Práve za týmto účelom vznikli konzorciá ako Euro NCAP či Global NCAP, ktoré testujú autá v nárazových skúškach. No Nissan NP300 Hardbody sa len pred pár dňami postaral o rozruch. Ide o najhorší crashtest v súčasnosti?

Nissan NP300 so sarkastickým prívlastkom Hardbody určený pre juhoafrický trh si v nárazových testoch neviedol dobre. V skutočnosti by sme ho skôr mohli považovať za jeden z najhorších crashtestov súčasnosti. Pick-up z dielne japonskej automobilky totiž v teste Global NCAP získal 0 hviezd. Áno, slovom nula.

Nissan NP300 Hardbody je vlastne Navara určená na juhoafrický trh. Bezpečnostné konzorcium Global NCAP ho poslala oproti múru v rámci kampane “Bezpečnejšie automobily pre Afriku”. Nuž a Global NCAP si zrejme lepšie auto na podporu kampane nemohlo vybrať. Otrasný crashtest NP300 Hardbody spolu s indickou Daciou, ktorá si v nárazových testoch viedla podobne zle, ukazujú, ako sa automobilky snažia šetriť za každú cenu. Dokonca aj za cenu ľudských životov.

Integrita karosérie bola vyhlásená za “nedostatočnú” a vozidlo poskytuje “veľmi zlú ochranu” hlavy, hrudníka a kolien vodiča. Ani fiktívny spolucestujúci nedopadol omnoho lepšie. Testovaná NP300, ktorá bola v základnej výbave, síce mala airbag vodiča a spolujazdca, ale žiadne bočné, hlavové alebo kolenné airbagy. Nemala dokonca ani len predpínače bezpečnostných pásov.

Test okomentoval aj generálny tajomník konzorcia Global NCAP David Ward. “Je prekvapujúce, že globálna spoločnosť, ako Nissan, dokáže v dnešnej dobe vyrobiť tak zle navrhnuté auto, ako je toto,” povedal a dodal: “NP300 Hardbody nemá so svojim menom absolútne nič spoločné. Celá karoséria sa totiž úplne pokrútila.”

Shocking Zero for the Nissan ‘Hardbody’

Nejde však ani zďaleka o jediný prípad dvojakého metra automobiliek, pokiaľ ide o rovnaké auto určené na rôzne trhy. Príkladom je aj indická Dacia Lodgy, ktorá sa na tamojšom trhu predáva pod značkou Renault:

https://www.startstop.sk/2018/09/29/indicka-dacia-lodgy-0-hviezd/

Zdroje: carthrottle | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest SEAT Ibiza 1.5 TSI FR, malý Leon má kúsok z Audi!
Nasledujúci článokKia Telluride: Sedemmiestne SUV iba pre Ameriku?