Domov VIDEO Pozrite sa na tú bizarnosť! Američania nevedia jazdiť v kruhovom objazde!

Pozrite sa na tú bizarnosť! Američania nevedia jazdiť v kruhovom objazde!

V okrese Rowan County v americkom štáte Kentucky sa objavil prvý kruhový objazd, ktorý nahradil nebezpečnú križovatku. Čo je pre Európanov bežné, spôsobilo v Spojených štátoch obrovský zmätok…

Kruhový objazd je typ križovatky, ktorý zrejme žiadnemu Európanovi (nielen) s vodičským preukazom netreba predstavovať. No málokto vie, že v Spojených štátoch je tento druh križovatky pomerne raritný a akonáhle sa niekde objaví, spôsobuje obrovské zmätky. Ako to je možné?

Nájsť kruhový objazd v USA je umenie 

Po celých Spojených štátoch je približne 7-tisíc kruhových objazdov v pomere k vyše 300-tisíc “semaforových” križovatiek. Vzhľadom na rozľahlosť krajiny ide o zanedbateľné číslo: napríklad na rozlohou 30-krát menších Britských ostrovoch je ich celkovo vyše 25 000, vo Francúzsku vyše 30-tisíc. Kým v Európe je prakticky nemožné nestretnúť sa s kruhovým objazdom, v Spojených štátoch existujú vodiči, ktorí sa s takýmto typom križovatky z očí do očí ešte nikdy nestretli.

Je známe, že kruhové objazdy sú bezpečnejšie ako križovatky so svetelnou signalizáciou či tradičné križovatky s hlavnou a vedľajšou cestou. Americký Poisťovací inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky (IIHS) cituje početné štúdie, podľa ktorých majú kruhové objazdy na svedomí významné zníženie dopravných nehôd. Jedna zo štúdií dokonca zistila, že počet nehôd, v ktorých došlo k zraneniam účastníkov, klesol až o 80 percent na miestach, kde boli zavedené kruhové objazdy. Ďalšou nespornou výhodou je aj zvýšená plynulosti premávky, ktorá so sebou prináša zníženie emisií. A navyše, celkové náklady na vybudovanie kruhového objazdu sú výrazne nižšie v porovnaní s inštaláciou svetelnej signalizácie. Prečo sú teda v Spojených štátoch takou raritou?

Príliš komplikované?

Averzia Američanov ku kruhovým objazdom sa datuje k počiatkom automobilizmu v 10. rokoch 20. storočia. Nasadenie kruhových objazdov starého typu v USA zlyhalo z veľkej časti z jediného dôvodu: na takom objazde totiž nemajú prednosť vozidlá nachádzajúce sa v kruhovom objazde, ale vozidlá vchádzajúce do kruhového objazdu. To viedlo k mnohým tragickým dopravným nehodám a de facto aj k rýchlemu odstráneniu kruhových objazdov v prospech „štandardných“ križovatiek riadených semaformi.

Až v polovici 20. storočia UK zdokonalila „moderný“ kruhový objazd. Ide o typ kruhového objazdu, ktorý všetci poznáme: prednosť v jazde má riešenú presne naopak, pričom sú tieto pravidlá dodatočne upravené dopravnými značkami hlavná, resp. vedľajšia cesta. Američania si však voči kruhovým objazdom vypestovali averziu, a tak od nich upustili úplne.

Dokonca ani v súčasnosti sa v rámci vodičského kurzu v Spojených štátoch nevyučuje jazda v kruhových objazdoch, preto sú v podstate pre severoamerickú verejnosť veľkou neznámou.

Americkí vodiči vs. kruhový objazd: 0:1

To je pravdepodobne dôvod, prečo vôbec prvý kruhový objazd v okrese Rowan spôsobil neuveriteľné množstvo zmätkov. Nižšie uvedené zábery z drona, ktoré boli pôvodne zverejnené v Subreddite „IdiotsInCars“, ukazujú početné príklady toho, ako sa vodiči v takejto jednoduchej križovatke vôbec nevedia zorientovať. Našťastie, k žiadnym tragickým nehodám nedošlo.

Vodiči, ktorí do kruhového objazdu vchádzajú z protismeru, či dokonca opačné “krúženie” po objazde nie je na videu ničím výnimočným.

“Hľadáme spôsob, ako znížiť závažnosť nehôd, ktoré boli v minulosti pre túto križovatkú typické,” uviedol Allen Blair z Kentucky Transportation Cabinet District 9 pre miestny spravodajský server WKYT na otázku, prečo vlastne konkrétny kruhový objazd vznikol. Ide o frekventovanú križovatku, cez ktorú denne prejde asi 4 000 automobilov.

They added a roundabout in rural, eastern Kentucky. Here is an example of how NOT

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Hyundai Tucson Hybrid, štýl, za ktorý si treba zaplatiť
Nasledujúci článokHennessey poladil RAM TRX. Výsledkom je 7-miestne monštrum!