Domov VIDEO Aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice?

Aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice?

Aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice?

Vodička v meste Ceres v americkom štáte Kalifornia narazila do benzínky. Situáciu však rýchlo dostal pod kontrolu bezpečnostný ventil, ktorý ukazuje, aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice.

Spojené štáty môžu pre našinca z viacerých dôvodov pôsobiť zvláštne. Tak napríklad v niektorých štátoch je vyslovene nelegálne natankovať si samostatne palivo. Nedávno toto opatrenie uvoľnili v štáte Oregon, no častým argumentom hovoriacim v prospech týchto pravidiel je bezpečnosť. Tá je však dnes oveľa menej relevantnou záležitosťou, ako to bolo v čase, keď pred desiatkami rokov vstúpili mnohé z týchto zákazov do platnosti. Jeden z dôkazov sa pritom odohral len nedávno v americkom štáte Kalifornia. Mladá vodička v meste Ceres stratila vo vysokej rýchlosti kontrolu nad vozidlom a vletela priamo do stojanu. Našťastie, situácia nemala tragický koniec, čo dokazuje úroveň bezpečnosti, ktorú v súčasnosti musia čerpacie stanice spĺňať.

Zákaz tankovať?

Chápeme, že existujú dôvody, prečo čerpacie stanice vzbudzujú rešpekt. Predsa len, obyčajní ľudia sa stretávajú s obrovským množstvom extrémne horľavých kvapalín, pričom stoja priamo nad zásobníkmi, v ktorých sa nachádzajú ďalšie tisíce litrov. Preto v niektorých amerických štátoch smie tankovať len vyškolený personál a bežných ľudí k pumpám jednoducho nepúšťajú.

V Európe je ale tradícia o čosi iná a tankovanie personálom benzínky využívajú predovšetkým seniori, hendikepovaní vodiči alebo vodiči, ktorí sa nechcú zašpiniť. No v drvivej väčšine prípadov si vodič tankuje sám. Aj napriek tomu je percento hrozivých nehôd minimálne, hoci občas k nejakej kurióznej situácii dôjde: pred pár rokmi napríklad istá Nemka natankovala do svojho VW Passat benzín namiesto nafty, a tak sa rozhodla využiť neďaleko stojaci vysávač, aby nesprávne palivo vysala z nádrže…

Bezpečnosť na prvom mieste

Iná situácia spred pár dní, ktorá sa stala v severnej Kalifornii však dokazuje, že aj keď sa stane niečo nepredvídané, existujú systémy, ktoré dokážu situáciu zachrániť.

23-ročná žena, ktorá bola neskôr identifikovaná ako Isabel Zepedová, si to namierila z diaľnice v plnej rýchlosti priamo na benzínové čerpadlo. Dramatické chvíle zachytila priemyselná kamera. Náraz bol dostatočne silný na to, aby zničil celý stojan a vytvoril tak ohnivú guľu. V dôsledku nárazu sa vznietilo zvyškové palivo, ktoré zostalo v zdemolovanom čerpadle. Oheň však hasiči v krátkom čase dostali pod kontrolu a zabránili tak jeho rozšíreniu na akékoľvek ďalšie vozidlá.

Dôvodom, prečo nemala sitácia omnoho horšie následky, je bezpečnostný ventil, ktorý je navrhnutý tak, aby sa v prípade poškodenia rýchlo uzavrel, utesnil tak nádrže a zabránil výbuchu paliva v nádrži pod zemou.

Zepedová, ktorej deti vo veku 4 a 5 rokov sa nachádzali na zadnom sedadle, je obvinená z vedenia motorového vozidla pod vplyvom omamnej látky a z prečinu ohrozenia dieťaťa. Kalifornská diaľničná hliadka uviedla, že deti síce utrpeli ľahké zranenia, no inak sú v poriadku.

Woman Suspected Of DUI After Slamming Into Gas Pumps In Ceres

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarthrottle
Predchádzajúci článokTEST Honda CRF1100L Africa Twin a mestská džungľa.
Nasledujúci článokNová Kia Sportage ukázala svoju tvár! Stane sa ideálnym mestským SUV?!