Domov News PRVÉ JAZDY: Škoda Enyaq Coupe RS iV, najkrajšia, najrýchlejšia a najlepšia?

PRVÉ JAZDY: Škoda Enyaq Coupe RS iV, najkrajšia, najrýchlejšia a najlepšia?

Elektrická, najštýlovejšia a najvýkonnejšia. Horúcu 300-koňovú novinku Škoda Enyaq Coupe RS iV sme si boli na pár dní vyskúšať v slnečnom Toskánsku. Čo nás na nej prekvapilo?

Škoda Enyaq Coupe RS iV - najvýkonnejšia, najkrajšia a najlepšia? - VLOG

Už na statickom predstavení nás nové Coupe zaujalo svojím dizajnom a netradičnou farbou. Enyaq je aktuálne jediný dostupný elektrický model od Škody a po mimoriadnom predajnom úspechu hlavne v Európe pridáva do výroby aj karosériu tvaru Coupe. Moju pozornosť pritiahol najdrahší svietivý model RS iV s pohonom 4×4, adaptívnym DCC podvozkom a cenovkou cez 65 000€.

Najrýchlejšia Škoda

Ihneď po príchode na nás čakala na letisku celá flotila, pripravená na jazdy. Po netradičnej novinárskej zelenej Mambra green farbe sa len zaprášilo, tak som zvolil farbu, v ktorej by som si vedel predstaviť aj samého seba. V nenápadnej striebornej mi prišlo auto elegantné a jednoduché na údržbu. Najvýkonnejší a najrýchlejší elektrický model s výkonom až 220 kW sa prejavil už po prvých metroch. Okamžitý nástup výkonu vďaka krútiacemu momentu, ktorý dosahuje 460 Nm. 6,5s na 100 km/h a maximálka v prípade modelu RS špeciálne limitovaná až na 180 km/h. Papierové údaje slušné no mňa najviac zaujímalo, ako bude prvé elektrické RS-ko jazdiť na kľukatých Talianskych cestách. S váhou cez 2,6 tony to nebude mať ľahké.

Vzhľadovo som sa na to auto nemohol vynadívať aj v tejto striebornej farbe. Hodnotím to jednoznačne: najkrajšia Škoda akú kedy vyrobili. Elektrické RS-ko bolo postavené na doplatkových mohutných 21-tkách, v základe nájdeme 20-tky, ktoré sú pri jazde o niečo pohodlnejšie.

Predná ikonická mriežka chladiča Crystal Face, ktorú dotvára spolu 130 diód, full led svetlá, či čierne rebrá v spodnej časti nárazníka, bočné lišty vo farbe a vo finále prémiová panoramatická strecha prepojená so zadným oknom. Dynamický ale zároveň praktický tvar karosérie, ktorý je vo svete čím ďalej tým viac v obľube. V zadnej časti presunuli poznávaciu značku na nárazník a mohutný tvar auta zakončili čiernym plastom, ktorý opticky zmenšuje.

Dojazdom nezaostáva

Kľukaté rozprávkové cesty doslova vyžmýkali 82kWh batériu, no pocit z jazdy bol výborný. Adaptívny podvozok DCC precízne kopíroval terén, v zákrutách je ale cítiť mohutnejšiu váhu. Verzia Coupe iV 80 s výkonom 150kWh ponúka najvyšší dojazd až 545km. Moja spotreba na modeli RS bola počas testovacích dní pri ťažkej nohe na úrovni 25,3kWh/100km.

Nabíjanie je možné až do výkonu 135kW čo pri 82kWh batérií predstavuje z 10-80% na rýchlo dobíjaní len 29 minút. Pomocou originálneho Wallboxu viete vozidlo dobiť pohodlne cez noc za cca 6-8 hodín. Ak sa rozhodnete váš nový Enyaq Coupe nabíjať cez klasickú 230V zásuvku, bude to trvať približne 38 hodín. Dobíjanie elektromobilov je v súčasnosti veľká výzva pre všetkých výrobcov elektromobilov. Škoda to pre svojich majiteľov vyriešila cez službu Powerpass, ktorá má viac ako 250 000 nabíjacích miest po celej Európe.

Automobilový priemysel naďalej zažíva výrobné “peklo“, ktoré žiaľ zasiahlo aj Škodovku. Dlhodobý nedostatok komponentov, čipov či polovodičov výrazne spomaľuje výrobu. Testovacie modeli majú na Slovensko doraziť ešte pred letom. K prvým zákazníkom by sa mala novinka dostať až na jeseň 2022. V súvislosti so situáciou vo svete sa ale dodacie doby neustále menia.

Na novom Enyaqu Coupe RS ma najviac prekvapil komfortný adaptívny podvozok a vyspelosť technológií aké sú vo vozidle použité a medzi elektrickými SUV si určite nájde svoje miesto.

Viac sa dozviete v našej videorecenzii na našom YouTube kanáli

Škoda Enyaq Coupe RS iV - najvýkonnejšia, najkrajšia a najlepšia? - VLOG

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDokázali to ! Mercedes Benz VISION EQXX prešiel 1000 km na jedno nabitie !
Nasledujúci článokRETRO BMW H2R – pripomeňme si vodíkový koncept z Mníchova