Domov VIDEO Vyskúšali sme študentský rally špeciál Škoda Afriq

Vyskúšali sme študentský rally špeciál Škoda Afriq

Študentom zo Škoda Academy sa opäť podarilo vytvoriť zaujímavý koncept. Škoda Afriq je závodným špeciálom, inšpirovaným Rally Dakar. My sme ho vyskúšali

25 študentov počas dvoch rokov pracovalo na vývoji a výrobe pretekárskeho špeciálu postaveného na základoch modelu Kamiq, s pohonným ústrojenstvom Octavie 4×4 a jedným inovatívnym prvkom.

Škoda AFRIQ - za volantom študentského Rally Dakar špeciálu
Pohon z Octavie 4×4

Motor a prevodovka pochádzajú z modelu Škoda Octavia 4×4. Štvorvalec 2,0 TSI má výkon 140 kW (190 k) a maximálny krútiaci moment 320 Nm. O prenos hnacej sily na všetky kolesá sa stará automatická sedemstupňová prevodovka DSG. Výfukový systém bol prispôsobený novému motoru a upravenému podvozku. Pre potreby zabudovania väčšieho motora muselo byť upravené uchytenie prednej nápravy a uloženie motora i prevodovky. Okrem toho bola namontovaná nová viacprvková zadná náprava. Škoda Afriq má pohotovostnú hmotnosť 1350 kg.

Výroba automobilu trvala žiakom štyri mesiace a zabrala celkovo asi 2 000 hodín. Karoséria modelu Kamiq prešla rozsiahlymi úpravami. Zadné dvere boli zvarené a blatníky, podbehy kolies a nárazníky dvojdverového modelu Afriq boli tým pádom zväčšené. Posilnené bolo tiež odpruženie. Množstvo času zabrali úpravy nutné pre integráciu pohonu všetkých kolies z vozidla Octavie 4×4. Samotnú karosériu museli študenti vytmeliť, upraviť všetky hrany a všetky škáry vyplniť tak, aby bolo možné karosériu dokonale vytvarovať.

Pripravené na Rally

Odborníci zo Škoda Motorsport odovzdali žiakom svoje technické znalosti a poskytli im vybavenie, medzi ktoré patria prídavné predné svetlomety, ventilačná klapka, rýchlo uzávery prednej kapoty a piate dvere s integrovaným spojlerom, ktoré pochádzajú z Fabie Rally2 evo. Aj v interiéri sa nachádza množstvo prvkov z tohto rally špeciálu, ako napríklad volant, palubná doska, šesťbodové bezpečnostné pásy alebo pretekárske sedadlá.

Rovnako ako továrenská Fabia Rally2 evo má Afriq lakovanie bielou farbou a farebné polepy v klasickom pretekárskom štýle, ktoré žiaci navrhli spolu s tímom Škoda Design. Športový vzhľad zvýrazňujú 15″ kolesá OZ Racing. Vonkajšie rozmery sú 4362 x 1870 x 1570 mm. Rázvor má 2 649 mm, svetlá výška je 190 mm.

Škoda AFRIQ - za volantom študentského Rally Dakar špeciálu
Viac sa dočítate v článku nižšie:

Škoda Afriq – pretekársky špeciál postavený študentami, ktorý premieňa vzduch na litre vody

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBrabus vie ako na to. Svetu predstavujú monštrum v hodnote viac ako pól milióna eur.
Nasledujúci článokKonečne je to tu. LEGO predstavilo nový model LEGO Technic Ferrari Daytona SP3