Domov Doprava Zažili sme dopravnú nehodu v tuneli Sitina. Viete čo robiť a ako...

Zažili sme dopravnú nehodu v tuneli Sitina. Viete čo robiť a ako zachrániť život?

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo by ste robili v prípade, že sa v tuneli, ktorým práve prechádzate, stane dopravná nehoda? Vedeli by ste ako reagovať, kam ísť alebo čo určite nerobiť?

Zažili sme nehodu v tuneli Sitina. Viete ako postupovať?

My sme dostali príležitosť byť súčasťou cvičenia záchranných zložiek v tuneli Sitina, ktoré malo preveriť ich pripravenosť na krízové situácie. Vďaka tomu sme dostali náhľad, ako to vyzerá v prípade nielen kolízie vozidiel, ale aj následného požiaru.

Nepanikárte

V prvom rade je dôležité nespanikáriť. Tunel je snímaný kamerovým systémom, takže službukonajúci dispečer vie, čo sa stalo. V každej tunelovej rúre Sitiny sa nachádza 9 SOS kabín, z ktorých je možné kontaktovať záchranné zložky a podať im bližšie správy o situácii. Ak to budete práve vy, kto bude kontaktovať záchranné zložky, snažte sa byť konkrétny. Upozornite ich na prítomnosť dieťaťa, počet zranených, prípadne prítomnosť nebezpečných látok. To všetko sú informácie, ktoré pomôžu záchranárom.

Riaďte sa pokynmi rozhlasu a sledujte dopravné značenie

V tomto momente sa už v tuneli začína ozývať automatické hlásenie, ktoré vám môže zachrániť život. Naladiť by ho malo aj vaše autorádio, takže o ňom budete informovaný v každom prípade. Hlásenia môžu byť rôzne. Môže vás inštruovať zostať vo vozidle a vytvoriť záchranársku uličku alebo práve naopak, ako v našom prípade, vozidlo opustiť a evakuovať sa. Tu je dobré pripomenúť, že ste povinný vypnúť motor a nechať kľúčiky v zapaľovaní alebo v aute, ak máte bezkľúčové štartovanie. Hasiči vďaka tomu dokážu s vozidlami manévrovať tak, aby sa dostali k nehode.

V rámci cvičenia bolo simulované extrémne zadymenie, ku ktorému by v realite nemalo nikdy dôjsť. Tunel je vybavený výkonnými prúdovými turbínami, ktoré dokážu za bežných okolností všetok dym už do pár minút vyfúknuť preč. Tým sa zaisťuje dobrá viditeľnosť dynamického značenia, ktoré vás taktiež informuje o tom, čo máte robiť.

Máme nedostatky

V prípade, že ste cudzinec, tak je vašou jedinou záchranou, pretože v tuneli Sitina je zvukové hlásenie iba v slovenčine. NDS nevyplýva povinnosť vybaviť tunel zvukovým hlásením v cudzom jazyku, ale napríklad tunely v Rakúsku a Česku ním disponujú. Do budúcna by teda bolo určite dobré, keby akustické hlásenie v cudzom jazyku pribudlo aj vo frekventovanom tuneli Sitina, ktorý je súčasťou medzinárodnej transportnej trasy.

Pri hľadaní únikového východu sa orientujeme podľa značenia na stenách, ktoré vám vždy napovie, ktorým smerom je najbližší únikový východ. V rovnakom momente už na miesto prichádzajú záchranné zložky. Hasiči sú samozrejme vybavení dýchacími prístrojmi a začínajú s prieskumom tunela. Záchranári v druhej tunelovej rúre, ktorá je bezpečná, začínajú s vytváraním hniezda záchrany, teda prvej kontaktnej zóny, kde dokážu ošetrovať zranených bez ďalších bezpečnostných hrozieb.

V rámci prehliadky tunela hasiči lokalizovali zranených a preniesli ich k záchranárom. Hasiči následne zabezpečili miesto dopravnej nehody pred ďalším vznietením a nasledovala by práca polície, ktorá by začala s vyšetrovaním vzniku tejto dopravnej nehody. To už súčasťou cvičenia nebolo, dôležitá bola hlavne záchrana ľudských životov. Pre rekapituláciu, základom je zachovať pokoj a riadiť sa pokynmi signalizácie alebo záchranných zložiek.

Zachráňte najprv seba

Záchranári potvrdili, že je zbytočné hrať sa na hrdinu. V prípade, že je váš spolujazdec vážne zranený, viac mu pomôžete, keď sa zachránite vy a záchranárom poskytnete presné údaje o jeho polohe a stave. Tým pádom radikálne zvýšite šancu na jeho záchranu. Záchranári dodávajú, že v každom prípade je lepší jeden mŕtvy, než dvaja.

Zažili sme nehodu v tuneli Sitina. Viete ako postupovať?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest priniesol prekvapivé zistenie. Automatické brzdové systémy v tme nefungujú správne
Nasledujúci článokBMW iX5 Hydrogen mieri do výroby. Bavori budú spolupracovať s Toyotou