Domov News TEST Škoda Scala – najlepšia v pomere cena/výkon?

TEST Škoda Scala – najlepšia v pomere cena/výkon?

Škoda Scala je s nami od roku 2019. Za ten čas sa človek nedokáže ubrániť dojmu, že ostala tak trochu v tieni crossoveru Kamiq. Ten bol na trh uvedený tesne po Scale, pričom sa nedá poprieť, že jej mierne zobral vietor z plachiet. Ale, akým autom je Škoda Scala po toľkých rokoch bez žiadneho zásadného faceliftu? Dokáže ešte držať krok s aktuálnymi potrebami zákazníkov?

Prečo je Scala najlepšia Škoda v pomere cena výkon?

Po dizajnovej stránke určite áno. Škoda to totiž zahrala na veľmi bezpečnú nôtu a dizajn Scaly sa vyznačuje jednoduchými líniami, ktoré iba veľmi ťažko zostarnú. Ak by ste predsa len zatúžili po nejakom tom extravagantnom výstrelku, môžete siahnuť po predĺžení skla batožinového priestoru. My sme však na test mali najpredávanejšiu výbavu Ambition, ktorá bola nakonfigurovaná hlavou a nie srdcom.

Z toho pramení jej mimoriadne priaznivá cena. Náš kúsok stál 20.292 € a musím povedať, že jediné, čo mi vo výbave chýbalo, bol bezkľúčový prístup a sledovanie mŕtveho uhlu. Inak výbava obsahovala vyhrievané sedadlá aj volant, bezpečnostných asistentov, tempomat, dvojzónovú klímu. Jednoducho všetky prvky výbavy, ktoré skutočne potrebujete.

Priestorová mágia

Racionalita výbavy je jasne vidieť na chýbajúcich digitálnych budíkoch, alebo iba strednej úrovni stredovej obrazovky. Tá má rozmer 8“ a síce nedokáže bezdrôtovo zrkadliť váš smartfón, ale zas má klasické koliesko na ovládanie hlasitosti, ktoré pri väčšom displeji chýba. Je to teda celé o vašich osobných preferenciách, ale úprimne, táto zlatá stredná cesta úplne postačovala.

 

Scala však nie je auto, ktoré si kúpite kvôli technológiám. Zaujímavá je jej priestorová ponuka. Škoda totiž z platformy, na ktorej je postavené Polo, vyčarovala batožinový priestor s objemom 467 litrov, čo je šialené číslo. Hlavne ak sa zamyslíte, že taký Golf ponúkne iba 381 litrov. Obdobné to je na zadných sedadlách, kde 265-centimetrový rázvor ponúka dostatok priestoru pre pasažierov vzadu.

Stačí trojvalec?

Pod kapotou testovanej Scaly bol preplňovaný litrový trojvalec s výkonom 81 kW (110 k). Krútiaci moment 200 Nm nie je práve najvyšší, ale Scale nechýba ťah. Samozrejme, oveľa náročnejšie to pre maličký motor bude pri plne zaťaženom aute. Ak chcete využívať Scalu práve v takých podmienkach, určite siahnite po štvorvalcovej 1,5 TSI. Ale ak sa prevažne vyvážate sami, alebo vo dvojici, litrík to bez problémov zvládne. Obzvlášť ho musím pochváliť za jeho kultivovanosť. Žiadne silné vibrácie pri nízkych otáčkach sa neprenášali do interiéru a ani typický zvuk „polovičného šesťvalca“ nebol tak výrazný. Motor bol spárovaný so 6-stupňovým manuálom, ale môžete si priplatiť aj za 7-stupňové DSG.

Samotný jazdný prejav Scaly by som charakterizoval slovom sebaistý. Žiadne veľké náklony sa tu nekonajú. Hádam iba brzdový pedál je naladený až príliš ostro a pri niektorých nerovnostiach vie zadná vlečná náprava nepríjemne preniesť otrasy do interiéru.

Prečo je Scala najlepšia Škoda v pomere cena výkon?

Ako ste však asi vyčítali z textu, Scale sa takmer nič nedá vyčítať. Je to auto, ktoré si kúpite rozumom. Hrá jej do kariet extrémne veľkorysá priestorová ponuka a veľmi rozumne nastavená cenová politika. Ak teda nie ste fanúšikom crossoverov, ale ani väčších kombíkov, práve Škoda Scala môže byť pre vás veľmi zaujímavé auto. Ak teda dokážete skrotiť emócie, ktoré by túžili po niečom extravagantnejšom.

TECHNICKÉ ÚDAJE Škoda Scala
Motor R3
Zdvihový objem 999 cm3
Max. výkon 81 kW/110 k
Max. krútiaci moment 200 Nm
Palivo benzín
Pohon FWD
Prevodovka 6 st. manuálna
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 362 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 793 mm
Výška 1 471 mm
Rázvor 2 649 mm
Objem palivovej nádrže 50 l
Objem batožinového priestoru 467 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 10 s
Maximálna rýchlosť 202 km/h
SPOTREBA (počas testu)
Mesto 7,8 l/100 km
Diaľnica 6,6 l/100 km
Okresky 5,9 l/100 km
CENA
Základná cena modelu 18 510 €
Cena testovanej verzie 20 292 €

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAlfa Romeo pripravuje Giuliu s výkonom 1000 koní. Bude z nej crossover?
Nasledujúci článokTento Jaguar XJR-S Monaco je jediným na svete