Domov News TEST Nissan X-Trail 4×4 – neuveríte, čo je pod kapotou

TEST Nissan X-Trail 4×4 – neuveríte, čo je pod kapotou

Štvrtá generácia prichádza s revolučným pohonom. Jazdí na elektrinu, no nabíjať ho nebudete, pýta si totiž benzín. Vyskúšali sme Nissan X-Trail s pohonom e-Power a technológiou e-4orce. Má zmysel a zvládne aj terén?

Pri pohľade do technických tabuliek sa vás zmocní zvláštny pocit. V ponuke totiž nájdete len 1,5-litrové trojvalce. No nemusíte sa obávať, Nissan totiž prichádza s unikátnym systémom pohonu, pri ktorom vôbec nezáleží, aký motor sa ukrýva pod prednou kapotou. Nissan X-Trail si môžete zakúpiť aj v základnej verzii, kde 1,5-litrový trojvalec skutočne poháňa prednú nápravu, no siahnuť môžete aj po dvojici so systémom e-Power.

TEST Nissan X-Trail 4x4 - neuveríte, čo je pod kapotou

Malá revolúcia

Nami testovaná vrcholná verzia s pohonom oboch náprav predstavuje konštruktérsky zázrak. Spaľovací agregát je určený výlučne na tvorbu elektrickej energie pre batériu, ktorá následne dopuje dvojicu elektromotorov. Jeden na každej náprave. Systém nedisponuje žiadnou spojkou ako podobná sústava s označením eHEV v Honde. Z toho dôvodu nie je spaľovací motor schopný poháňať kolesá priamo, ani pri vysokých rýchlostiach či náročných podmienkach. Hybridný X-Trail je tak v podstate elektromobilom, ktorý tankujete.

Nissan X-Trail

Motor slúži ako pomyselná elektrocentrála, pričom dvojica elektromotorov vždy poháňa kolesá, bez ohľadu na aktuálne podmienky. Nissan nepotreboval ani veľkú a ťažkú batériu, celý systém si vystačí s 1,73 kWh akumulátorom. Aký to má zmysel? Okrem nižších emisií dosiahnete nižšiu spotrebu a vyššiu efektivitu.

Nissan X-Trail

Výkon spaľovacieho trojvalca je v tomto prípade absolútne nepodstatný. Do úvahy berieme systémový výkon oboch elektromotorov a ten dosahuje 157 kW a krútiaci moment 525 Nm. Stačí to? Určite áno, aj keď je pravda, že vysoký krútiaci moment nie je cítiť tak, ako pri obdobných naftových motorizáciách. Obávať sa nemusíte ani o hluk, podobný efekt ako pri starých CVT prevodovkách sa nedostavil. Je pravda, že po zošliapnutí plynového pedálu motor vystrelí do otáčok, no samotný prejav je mimoriadne kultivovaný. Skvelé je aj odhlučnenie od motorového priestoru, pri diaľničnom tempe počujete viac vietor a šum elektromotorov ako chod trojvalca.

Nissan X-Trail

Lepší ako predchodca

Štvorkolka sa nezľakne ani terénu, práve naopak, vďaka systému e-4orce zvláda podstatne viac ako minulá generácia. Elektrický pohon oboch náprav je prekvapivo brilantný, s prehľadom zvláda aj náročnejšie kríženie náprav a výkon dávkuje s citom. Krútiaci moment dokáže distribuovať jednotlivo medzi kolesá danej nápravy.

Nissan X-Trail

Predchodcu prekonáva aj v interiéri. Úprimne, ten potreboval asi najväčšiu zmenu. Nissan tak prichádza nielen s novou architektúrou, ale najmä novým systémom infotainmentu a množstvom komfortných funkcií, vrátane pokročilých asistenčných a bezpečnostných systémov na palube.

Nissan X-Trail

Vzhľad vynikne obzvlášť v atraktívnom koženom vyhotovení, interiér pôsobí ako Lexus. Dôraz na kvalitné materiály a funkčné tvary si získal uznanie. Japonci ostali verní klasickým ovládačom, a tak klimatizácia, hlasitosť, ale aj výber jazdných režimov ovládate pomocou kruhových ovládačov. Tlieskame, presne takto by mal vyzerať moderný a funkčný interiér. Všetky ovládacie prvky majú svoje miesto a intuitívnosť je tak silnou stránkou nového X-Trailu.

Pre celú rodinu

K dispozícii je 5, ale aj 7-miestna verzia, pričom batožinový priestor ostáva v podstate nezmenený, pretože podlaha dvojitého dna má rovnakú výšku pri oboch verziách. V tabuľkách však rozdiel nájdete, keďže sa počíta aj objem pod dnom. Miesto v druhom rade ponúka priestor pre kohokoľvek, zadná lavica je posuvná a operadlá majú nastaviteľný sklon. Nechýba ani trojzónová klimatizácia či dvojica ISO-FIX bodov.

Výhrady smerujú len k absencii možnosti sklopiť druhý rad z batožinového priestoru, príliš jednoducho riešenému kufru bez šikovných vychytávok a zadnej lakťovej opierke, ktorá po sklopení otvorí batožinový priestor. Podrobnejšie sme sa testu nového X-Trailu venovali v našej videorecenzii.

TEST Nissan X-Trail 4x4 - neuveríte, čo je pod kapotou

TECHNICKÉ ÚDAJE Nissan X-Trail
Usporiadanie a počet valcov R3
Zdvihový objem 1 497 cm3
Max. systémový výkon 157 kW / 213 k
Max. krútiaci moment 525 Nm
Palivo Benzín
Pohon AWD
Prevodovka
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 680 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 840 mm
Výška 1 725 mm
Rázvor náprav 2 705 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 949 kg
Zrýchlenie 0-100 km/h 7,2 s
Objem bat. priestoru 485 l
SPOTREBA (počas testu)
Mesto 7,5 l/100 km
Diaľnica 9,5 l/100 km
Okresky 5,6 l/100 km
CENA
Základná cena modelu 32 990 €
Cena testovanej verzie 50 590 €

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokObčasné dlhé cesty s elektromobilom? Žiadne nabíjanie, Kia má riešenie
Nasledujúci článokSlovensko zaplavia radary, pokuty budú vodičom rozposielať mestá aj obce