Domov Elektromobilita Nissan plánuje uviesť až 15 elektromobilov do roku 2030. Ich parametre sú...

Nissan plánuje uviesť až 15 elektromobilov do roku 2030. Ich parametre sú trúfalé

Nissan nedávno oznámil svoju stratégiu elektrifikácie, pričom potvrdil, že do roku 2030 uvedie na trh 23 elektrifikovaných modelov. 15 z týchto áut bude čisto elektrických vozidiel a spoločnosť predstavila ukážku toho, ako budú niektoré z nich vyzerať.

Prvý z partie s názvom Chill Out nebude až tak ďaleko od reality. Premení sa na náhradu modelu Leaf, ktorá sa začne vyrábať v polovici tohto desaťročia. To bude viesť vývoj znovuobjaveného centra elektromobilov Nissan Sunderland. Chill Out pravdepodobne bude kupé SUV, ktoré má konkurovať Citroenu e-C4. Vyznačuje sa tiež rovnakým dizajnovým jazykom ako väčší elektromobil novej generácie Nissan Ariya. Ten má rovnaké úzke svetlomety, mriežku chladiča v tvare písmena U a sploštené čelné sklo.

Tri výkonové varianty

Je založený na platforme CMF-EV a je poháňaný dvojmotorovým elektrickým pohonom Nissan e-4ORCE s pohonom všetkých kolies, pričom oba sú spoločné aj s modelom Ariya. O niečo menšie rozmery Chill Out však znamenajú, že pravdepodobne príde s menšou batériou ako 87kWh v prípade spomínaného modelu Ariya.

Nissan ešte nepotvrdil, aký výkon bude mať systém e-4ORCE v prípadnej sériovej verzii Chill Out, ale Ariya s pohonom všetkých štyroch kolies je k dispozícii s možnosťou výberu z troch výstupov. Najlacnejšia verzia produkuje 275 koní, model strednej triedy má 302 koní a variant vlajkovej lode generuje ohromných 389 koní a krútiaci moment 600 Nm.

Bude aj športiak

Pri pohľade do budúcnosti sa ponúka Nissan Max-Out. Ide o dvojsedadlové športové auto – kabriolet, ktoré navrhli tak, aby sa stalo ukážkou plánu budúcich výkonných modelov značky. Očakávame, že bude poháňaný najsilnejšou verziou elektrického pohonu e-4ORCE.

Nissan tiež tvrdí, že tento koncept navrhli tak, aby sa dobre ovládal. Batéria má svoje miesto na podvozku, čo dáva autu nízke ťažisko a Nissan tvrdí, že koncept je „ultraľahký“. Ďalšou zvláštnosťou je fakt, že predné sedadlá sa dajú sklopiť do podlahy a poskytnúť tak priestor navyše.

Zábava a rodina nezostanú na ocot

Koncept Surf-Out prináša čisto elektrický pick-up s jednou kabínou, ktorý podľa Nissanu navrhli pre zábavu. Má svojráznu priehľadnú mriežku chladiča, otvorenú kabínu vzadu a nezvyčajnú svetelnú lištu na dverách batožinového priestoru, ktorá môže zobrazovať emotikony. Opäť očakávame, že koncept bude využívať najsilnejšiu verziu hnacieho ústrojenstva Nissan e-4ORCE.

Nakoniec je tu Nissan Hang Out. Ide o rodinné MPV s modulárnymi sedadlami, štvornásobnými posuvnými dverami a hranatým štýlom. Obsahuje tiež pokročilú verziu asistenčnej technológie pre vodiča Nissan ProPilot. O tomto systéme môžeme zatiaľ len špekulovať, že vodičovi odoberie viac zodpovednosti a potenciálne ponúkne autonómnu jazdu bez dozoru na diaľniciach.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokJazdených áut začína byť nedostatok. Postupne sa dvíhajú ich ceny a to až o…
Nasledujúci článokGéčko za málo peňazí? To je Suzuki Jimny s úpravou od Brabus