Rolls-Royce. Automobilka, ktorá symbolizuje istý spoločenský status, príslušnosť k istej príjmovej skupine, ale aj množstvo príbehov, ktoré sa za britskou značkou skrývajú. Ich najnovším počinom je Bespoke Dawn, ktorý vzdáva poctu československým pilotom britskej kráľovskej letky RAF.

Jedným z najznámejších špecifík aristokratickej britskej značky Rolls-Royce je  individuálny ku každému zákazníkovi, vďaka čomu majú možnosť vznikať naozaj zaujímavé unikáty na štyroch kolesách, aké jednoducho inde vo svete existujú. Celý tento proces, na ktorého konci je jedinečné vyjadrenie osobnosti konkrétneho majiteľa, je označovaný britským slovom „bespoke“. Vďaka takému stretnutiu neopakovateľného príbehu a remeselného majstrovstva Bespoke teamu nedávno vznikol naozaj výnimočný a unikátny exemplár Rolls Royce Bespoke Dawn, ktorý je poctou českým a slovenským pilotom slúžiacim v 312. a 313. stíhacej peruti Československej letky Royal Air Force počas druhej svetovej vojny.

Jedinečný kabriolet dostal špeciálnu šedú farbu, ktorú vkusne dopĺňa čierna linka Coachline. Tá je inšpirovaná práve bojovým sfarbením lietadiel Spitfire v službách Royal Air Force. Rovnako je badať inšpiráciu aj v interiéri, kde čiernu kožu dopĺňajú žlté akcenty. To však ani zďaleka nie je koniec. Na opierkach hlavy predných pasažierov sa nachádza vyšívané logo 313. perute, opierky hlavy zadných pasažierov zasa zdobí logo 312. perute. Na vodičových dverách je navyše motto 313. perute „Jeden jestřáb mnoho vran rozhání“, na strane spolujazdca zasa základná myšlienka 312. perute „Non Multi Sed Multa“. Zaujímavým detailom je aj vyšívka medzi zadnými sedadlami, na ktorej sa nachádza technický výkres motoru Rolls-Royce Merlin. Ten bol použitý v lietadlách Spitfire a Hawker Hurricane, na ktorých lietali nielen československí letci.

Bespoke prístup

Každý budúci majiteľ vozidla Rolls-Royce je pozvaný k úzkej spolupráci s Bespoke Collective of Rolls Royce, skupinou talentovaných dizajnérov, konštruktérov a remeselníkov. Spoločne potom pracujú na tom, aby bolo konkrétne auto odrazom príbehu majiteľa vozidla, aby sa stalo jedinečným, veľmi osobným vyjadrením pojmu skutočný luxus. „Zdroje inšpirácie, z ktorých naši zákazníci čerpajú pri výbere svojho auta Roll-Royce, nás nikdy neprestávajú vzrušovať a okúzľovať. Nech už ide o historickú udalosť, filozofiu či odraz životného štýlu, vždy dôsledne dbáme na to, aby boli všetky detaily auta navrhnuté tak, aby rozprávali príbeh svojho užívateľa,“ vraví Michael Bryden z Rolls-Royce Motor Cars Bespoke Design.

Mimochodom, viete, ako vzniklo slovo „bespoke“? Ide o výraz, ktorý znamená niečo výnimočné, niečo vyrobené na mieru a pôvod má v 16. storočí v Anglicku, no význam, ktorý mu prisudzujeme dnes, sa ustálil až o 3 storočia neskôr. Konkrétne išlo o výrobu oblekov na mieru. Legendy hovoria, že ak ku krajčírovi prišiel zákazník, ktorý chcel výnimočnú látku, no tá už bola zadaná pre iného zákazníka, krajčír odpovedal „Sorry, been spoken for,“ čo v preklade znamená, že látka je už rezervovaná. S prihliadnutím oka (ucha) v tom môžeme počuť „bespoke“, však? V americkej angličtine sa v tomto význame používa slovo „custom“.

Trošku z histórie

312. a 313. stíhacie perute RAF patrili k celkovo štyrom perutiam československého letectva v rámci britského královského letectva Royal Air Force počas druhej svetovej vojny. 312. peruť bola založená v Duxforde v auguste 1940. 313. peruť pôsobila v Yorkshire od mája 1941, a to s československým velením. Obidve perute boli pôvodne vybavené lietadlami Hawker Hurricane a následne lietadlami Spitfire, obidva tieto stroje poháňali motory Rolls-Royce Merlin. Čechoslováci boli zapojení v boji o Britániu a tiež aj počas invázie v Normandii. V roku 1944, pred Operáciou Overlord, boli obe perute premiestnené na letisko Tangmere a Appledram v Západnom Sussexe. Tieto letiská ležia len niekoľko kilometrov od Goodwoodu, domova značky Rolls-Royce, kde ešte dnes pôvodné Spitfiry lietajú nad závodným okruhom, na ktorom továreň Rolls-Royce testuje svoje vozidlá.

https://www.youtube.com/watch?v=U66arQDBy_M

Zdroje: Rolls Royce | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTakto by vyzeral Mercedes-AMG B35 4Matic. Dočkáme sa zvláštnej kombinácie?
Nasledujúci článokToyota chce oživiť MR2! Podľa všetkého to ale bude elektromobil…