Zdá sa, že v Japonsku už majú plné zuby nevkusných a maximálne neaerodynamických plastových spätných zrkadiel. Preto príde nový Lexus ES s voliteľnými kamerami namiesto späťákov!

Japonská automobilka Lexus oznámila, že v novom modeli Lexus ES budú namiesto tradičných spätných zrkadiel spoliehajúcich sa na zrkadlá k dispozícii aj nové digitálne späťáky. Tie sa zasa spoliehajú na dvojicu kamier a monitorov. Spustenie predaja modelu ES od luxusnejšej odnože Toyoty má prísť v domácom Japonsku už budúci mesiac.

Novinka v podstate nahrádza doteraz zaužívané „analógové“ spätné zrkadlá a nahrádza ich kompaktnými videokamerami s vysokým rozlíšením. Kamery premietajú obraz v reálnom čase na dvojicu LCD obrazoviek s veľkosťou priemernej prenosnej navigácie. LCD obrazovky sú umiestnené na A-stĺpikoch. To znamená, že ak chce vodič vedieť, čo sa deje okolo jeho auta, v podstate musí s hlavou, respektíve očami spraviť rovnaký pohyb, ako v prípade tradičných spätných zrkadiel.

Lexus tvrdí, že prišiel s prvou aplikáciou digitálnych spätných zrkadiel na produkčnom vozidle na svete. Účelom je ponúknuť oveľa väčší a podrobnejší pohľad na to, čo sa deje za autom a na stranách. Lexus dokonca tvrdí, že tento systém má potenciál predchádzať kolíziám s inými vozidlami. Automobilka sa pýši, že jej systém zvyšuje viditeľnosť v prípade nepriaznivého počasia a zároveň zmenšuje takzvaný mŕtvy uhol. A kvôli menším rozmerom kamier v porovnaní s tradičnými spätnými zrkadlami by mal nový Lexus ES priniesť aj menší aerodynamický hluk.

Musíme však súhlasiť, že s digitalizáciou spätných zrkadiel prichádzajú aj nové možnosti rozšírenia bezpečnosti vozidiel. Lexus prichádza s unikátnym softvérom, ktorý dokáže vodičovi signalizovať, ak je nebezpečne blízko iného auta. To znamená, že asistent mŕtveho uhla má celkom nové využitie.

Lexus hovorí, že systém bude debutovať v novom modeli ES v októbri, avšak systém je zatiaľ určený iba pre japonský trh. Dôvodom je, samozrejme, legislatíva. Japonskí zákonodarcovia schválili používanie takéhoto systému len tento rok, v Európe ani v Spojených štátoch takáto legislatíva zatiaľ schválená nie je.

Video:

デジタルアウターミラー

Zdroje: lexus | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKia predstavila Ceed GT. Dostane najvýkonnejší turbobenzín v histórii
Nasledujúci článokŠokujúce video: Dodávka na kruhovom objazde vyletela takmer 4 metre do vzduchu!