Domov Doprava Vyriešia komplikácie na Vajanského nábreží nové semafory?

Vyriešia komplikácie na Vajanského nábreží nové semafory?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo avizuje spustenie nových semaforov na križovatke Šafárikovo námestie. Stane sa tak už dnes.

Na nové cyklopruhy na Vajanského nábreží sa od začiatku zniesla vlna kritiky kvôli obmedzeniu dopravy v oboch smeroch. Magistrát vývoj situácie pozorne sledoval a vyhodnotil, že najväčšie problémy spôsobovali autá pripájajúce sa na Vajanského nábrežie zo Štúrovej ulice. Práve na tomto mieste teraz magistrát osadil nové semafory. “Už dlhšie hovoríme, že situácia na Šafárikovom námestí v smere na Most SNP nie je dobrá. Jazdné doby sú tu výrazne horšie, než pôvodne ukazovali dopravné modely a simulácie pred realizáciou zmien. Situáciu nezlepšili ani viaceré úpravy signálnych plánov súčasnej signalizácie, ktoré sme v predchádzajúcich mesiacoch priebežne upravovali s cieľom zlepšiť priepustnosť križovatky. Preto pristupujeme k ďalšej zmene, ktorá si ale vyžadovala viac času na realizáciu,” píše Matúš Vallo na sociálnych sieťach.

Červená pre vozidlá zo Štúrovej

Magistrát monitoroval premávku nad kritickým miestom dronmi, kamerovým systémom aj priamo v teréne. Nové semafory by mali regulovať pripájanie vozidiel zo Štúrovej na Vajanského, ktoré bolo doteraz bez svetelnej signalizácie “nepretržité”, resp. limitované iba chodcami prechádzajúcimi cez prechod pre chodcov. Nový semafor tak bude regulovať počet vozidiel zo Štúrovej práve v čase, keď autá od Dostojevského radu budú mať zelenú. Magistrát si od tohto riešenia sľubuje výrazné zlepšenie plynulosti premávky. “Druhý problém spôsobovali vozidlá pripájajúce sa na Dostojevského od Pribinovej. Tie v niektorých situáciách zapĺňali relatívne krátky priestor medzi Pribinovou a Šafárikovým námestím a blokovali tak vozidlá prichádzajúce od Landererovej, aj keď tie mali zelenú. Spolu s novým semaforom na Štúrovej sme preto skrátili aj zelenú v smere z Pribinovej,” vysvetľuje Vallo.

Foto: Facebook/Bratislava – hlavné mesto SR

Po inštalácií novej svetelnej signalizácie bude magistrát situáciu na tomto mieste naďalej pozorne sledovať a vyhodnocovať. “Signálne plány všetkých semaforov na križovatke budeme prispôsobovať tak, aby čo najviac zlepšili prejazd vozidiel od Dostojevskeho radu v smere na Most SNP. Následne môžeme podľa potreby pristúpiť aj k úprave vodorovného značenia pred križovatkou na Dostojevského, ak by to malo dodatočne prispieť k plynulosti radenia vozidiel v novej dopravnej situácii,” dodáva Vallo.

Nové bezpečnostné prvky
Primátor tiež informoval, že na Vajanského nábreží boli všetky obrubníky a ostrovčeky natreté reflexným náterom a osadené tu boli ďalšie bezpečnostné prvky. Dodatočné úpravy, ktoré lepšie zviditeľňujú jednotlivé dopravné prvky aj počas tmy, dažďa či hmly, by mali prispieť k vyššej bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky prechádzajúcich týmto úsekom. Zúžený cyklopruh v smere od Mosta SNP k Šafárikovmu námestiu však nateraz zostáva bez zmeny. Len nedávno sa tu pritom odohrala kolízia autobusu s cyklistom, našťastie, nikomu sa nič vážne nestalo.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFacebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu
Predchádzajúci článokLotus Emeya ide do predaja, poznáme prvé ceny
Nasledujúci článokLuxusná Škoda pre všetkých. V Prahe začnú jazdiť nové električky