Domov Doprava Kolobežkári sa utrhli z reťaze, polícia dvíha varovný prst

Kolobežkári sa utrhli z reťaze, polícia dvíha varovný prst

Foto: 123rf.com

Počet dopravných nehôd s účasťou kolobežkárov sa za prvé tri mesiace tohto roka v Bratislavskom kraji rapídne zvýšil. 

Teplejšie obdobie, slnečné dni a dlhšie svetlo vyhnali do ulíc množstvo ľudí. Čoraz viac z nich využívajú na presúvanie sa po meste elektrickú kolobežku. Nanešťastie, polícia varuje pred zvýšením počtom nehôd s účasťou kolobežkárov. Bratislavskí dopravní policajti zaznamenali od začiatku roka viacero dopravných nehôd zavinených vodičmi kolobežiek s pomocným motorčekom, ktoré si častokrát vyžiadali ošetrenie v nemocnici. Uvedené len potvrdzuje zámer uloženia povinnosti uzatvorenia PZP pre vybrané druhy kolobežiek.

Polícia za obdobie od januára 2024 eviduje na území Bratislavského kraja celkovo 10 dopravných nehôd (len v priebehu siedmich kalendárnych dní od 14. do 20. marca boli zaznamenané 4 dopravné nehody), pri ktorých bol ako účastník práve vodič kolobežky. Ak to porovnáme s predchádzajúcim rokom, vtedy policajné štatistiky neevidovali ani jednu dopravnú nehodu s účasťou vodiča kolobežky. Polícia upresňuje, že pri týchto dopravných nehodách došlo k usmrteniu jednej osoby. Ťažko zranený nebol nik a v 7 prípadoch došlo k ľahkému zraneniu vodiča kolobežky.

kolobežkári na chodníku
Foto: 123rf.com

Čo sa týka zavinenia týchto dopravných nehôd, v šiestich prípadoch boli dopravné nehody zavinené práve vodičmi kolobežiek. Osoby sa na kolobežky pritom nie vždy postavili v triezvom stave. V troch prípadoch bol u vodičov kolobežiek, ktorí spôsobili dopravnú nehodu, zistený alkohol v dychu vykonanou dychovou skúškou a v jednom prípade bol pod vplyvom alkoholu spolujazdec na kolobežke.

Pravidlá jazdy na kolobežke

Polícia preto pripomína základné pravidlá jazdy na kolobežke. Na ceste môžu kolobežku s pomocným motorčekom viesť len osoby staršie ako 15 rokov. Mladšie osoby môžu jazdiť na kolobežke len na cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne. Na chodníku a cestičke pre cyklistov sa jazdí vždy po pravej strane, maximálne rýchlosťou chôdze, pričom kolobežkár nesmie ohroziť ani obmedziť chodcov a cyklistov. Riadidlá držte oboma rukami, okrem prípadov, keď dávate znamenie o zmene smeru jazdy. Na kolobežke môžete jazdiť iba sami.

Jazda dvoch a viacerých osôb na jednej kolobežke je zakázaná – platí to rovnako aj v prípade mamičiek s deťmi. Takisto je zakázané viesť zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie kolobežky alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Alkohol pri jazde na e-kolobežke mimo obce je zakázaný, v obci a na cestičke pre cyklistov sa toleruje maximálne 0,5 promile. Na kolobežkárov na klasickej kolobežke bez pomocného motorčeka platia pravidlá ako pre chodcov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFacebook/Polícia SR - Bratislavský kraj
Predchádzajúci článokMalinké EV za 29-tisíc nezaujalo, dostane spaľovací motor
Nasledujúci článokTEST Hyundai i20 – sympaťák bez elektrifikácie