Domov Doprava Poslanci s nimi stratili trpezlivosť, kolobežkárov čakajú nové povinnosti

Poslanci s nimi stratili trpezlivosť, kolobežkárov čakajú nové povinnosti

Elektrické kolobežky sú čoraz populárnejším spôsobom prepravy v meste. S rastúcim počtom osôb, ktoré používajú svoje súkromné alebo zdieľané kolobežky rastie počet škodových udalostí. Európska únia preto jednotlivým členským krajinám nariadila, aby do svojho právneho poriadku zaviedli povinnosť kolobežkárov uzatvoriť povinné zmluvné poistenie.

Za posledných päť rokov narástol v Európe počet nehôd, ktoré boli spôsobené jazdou na elektrickej kolobežke, viac než päťnásobne. Množstvo používateľov si neuvedomuje, že aj pri zrážke v rýchlosti okolo 20-25 km/h hrozia im aj iným účastníkom cestnej premávky či chodcom vážne zranenia. Napriek tomu sú ulice plné kolobežkárov bez prilby a na svoj pohyb si neraz volia chodníky, po ktorých sa ženú vysokou rýchlosťou či dokonca vo dvojici. Polícia nestíha sankcionovať všetky priestupky, ktorých je abnormálne množstvo – veď na kolobežke by ste podľa zákona mali jazdiť maximálnou rýchlosťou chôdze a na ceste dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. Kolízie kolobežiek sú častokrát posudzované ako dopravné nehody, pretože ich následkami sú zranenia kolobežkárov alebo chodcov. Aby boli škody poškodených ľahšie vymožiteľné, európsky parlament schválil smernicu, podľa ktorej bude pre určité elektrické kolobežky platiť povinnosť uzatvoriť povinné zmluvné poistenie.

Treba vyriešiť ešte viacero problémov

Podľa štatistík poisťovní patria medzi najčastejšie škody nahlásené z jazdy na elektrickej kolobežke nárazy do motorových vozidiel stojacich na ulici. Kvôli množiacim sa nehodám a škodám, ktoré spôsobujú jazdy na elektrickej kolobežke Európsky parlament schválil pravidlá, podľa ktorých budú musieť mať uzatvorené PZP majitelia všetkých elektrických kolobežiek s rýchlosťou vyše 25 km/h a tiež elektrických kolobežiek, ktoré vážia viac než 25 kg. Tieto pravidlá by mali začať platiť od 1. januára 2024.

Druhou stranou mince je evidencia kolobežiek. Podľa aktuálnych informácií od zainteresovaných brzdí uplatnenie tohto nariadenia na Slovensku otázka, ako budú jednotlivé kolobežky evidované. Je preto možné, že každá z nich bude musieť byť vybavená určitým druhom evidenčného čísla. Jasné nie je zatiaľ ani to, či budú kolobežky poisťovať všetky poisťovne pôsobiace na Slovensku alebo iba niektoré z nich.

Koľko stojí poistenie luxusných vozidiel? Z tých súm sa vám zatočí hlava

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokInvestori majú pre Toyotu štipľavý odkaz, začnite vyrábať viac…
Nasledujúci článokPredné brzdové svetlo: toto je 8 mýtov, fakty hovoria čosi iné