Domov Doprava Ďalšiu súčasť D4R7 odovzdali do prevádzky pri Dunajskej Lužnej

Ďalšiu súčasť D4R7 odovzdali do prevádzky pri Dunajskej Lužnej

Len nedávno sprejazdnili vôbec prvý úsek projektu D4R7, obchvat Mostu pri Bratislave. Ďalší stavebný objekt na rýchlostnej ceste R7, novovybudovanú mimoúrovňovú križovatku, odovzdali stavbári  do užívania v utorok.

Križovatka je tesne za obcou Dunajská Lužná smerom na Šamorín. Očakáva sa, že zlepší dostupnosť pre vodičov z oboch smerov a skvalitní prepojenie okolitých obcí. Po uvedení rýchlostnej cesty R7 do prevádzky predovšetkým odbremení  dopravou preťaženú obec Dunajská Lužná, cez ktorú denne prejde približne 30 000 áut.

Križovatku tvorí dvojpoľový most s dĺžkou nosnej konštrukcie 50,12 metra, dva kruhové objazdy a úpravy cesty I/63 v celkovej dĺžke približne 685 metrov. Z dôvodu stiesnených pomerov sú súčasťou úpravy cesty I/63 oporné múry, aby nedošlo k zásahom do susediacich súkromných stavieb.

Sprístupnením križovatky sa v prvej fáze otvára časť cesty I/63, ktorá bola počas výstavby odklonená na dočasnú obchádzkovú trasu, vrátane kruhových objazdov, cez ktoré bude výhľadovo zabezpečené napojenie na rýchlostnú cestu R7. Križovatka Dunajská Lužná je súčasťou projektu D4R7.

Dočasné zmiernenie problémov

Starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík označil výstavbu križovatky pri ich obci za prvý zrealizovaný krok výstavby R7, ktorý pocítia obyvatelia, ale aj ostatní motoristi.

„V súčasnosti cez Dunajskú Lužnú prechádza približne 30 tisíc vozidiel denne. Očakávame od R7, že zníži dopravu cez obec minimálne o 40 percent, lebo väčšina vozidiel je z Trnavského kraja. Predpokladám, že zápchy, ktoré určite budú, sa rovnomernejšie rozložia po celom okolí Bratislavy,“ doplnil Jurčík.

Podľa aktuálne platných lehôt v koncesnej zmluve na výstavbu a prevádzku úsekov D4 a R7 by mali časti D4 od križovatky Ketelec po Raču a R7 od Ketelca po Holice odovzdať do prevádzky už v apríli 2020. Zvyšné časti D4 Bratislava, Jarovce – Ketelec a R7 Bratislava, Prievoz – Ketelec by mali byť hotové v októbri 2020.

Zhotoviteľ výstavby potvrdil, že na jar budúceho roka dokončí v miernom predstihu len dva úseky R7 medzi Holicami a Ketelcom. K očakávaným termínom dokončenia ostatných časti úsekov R7 a D4 sa nevyjadril, predpokladáme však, že oproti harmonogramu budú čiastočne meškať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPribudne nová diaľničná známka, dočkáme sa jej už budúci rok!
Nasledujúci článokPeugeot končí s GTi. Za všetko môžu emisie!