Domov Doprava V ČR si môžete vybrať miesto na meranie, bude to aj u...

V ČR si môžete vybrať miesto na meranie, bude to aj u nás?

Určite ste si niekedy hovorili, na akých zbytočných miestach stoja policajti a merajú rýchlosť. Vybrať si miesto na meranie je však utópia, aspoň teda v našich končinách. V susednej Českej Republike však takéto niečo funguje.

Meranie rýchlosti je veľmi efektívny a jednoduchý proces nielen na zníženie nehodovosti ale aj na vyberanie pokút. A práve vyberanie pokút by nemalo byť zmyslom merania rýchlosti. Hlavným zámerom je predsa zvýšenie bezpečnosti, zníženie nehodovosti a v neposlednom rade zabránenie stratám na životoch. Meranie rýchlosti by tak malo byť skôr represívne, hlavným zámerom by tak nemalo byť vyberanie pokút. Preto aj miesto na meranie je veľmi dôležitým aspektom v celom procese.

Avšak veľakrát sa nám stane, že uvidíme dopravnú hliadku s radarom na miestach, kde je to absolútne nelogické. Ide väčšinou o dlhý, rovný úsek, s perfektným dohľadom a minimálnou možnosťou migrujúcich zvierat. Dôležitým miestom sú kolízne body, napríklad úrovňové križovatky na hlavných cestách. Ďalej v mestách so zvýšeným množstvom chodcov, v miestach škôl, nemocníc alebo pri detských ihriskách. To sú miesta, kde aj malé prekročenie rýchlosti môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou. Práve tam je potrebné dôsledne sledovanie rýchlosti. Avšak keďže nikto z nás nemá dosah na tie miesta, ktoré rozhodujú o tom, kde sa bude merať, máme smolu. V susednej Českej Republike však majú novinku. Na webe www.bezpecnecesty.cz môžu občania zapisovať tipy, kam by mohli hliadky postaviť svoje radary a merať rýchlosť.

Máte vlastné tipy?

Podľa zdroju sa na tieto miesta zamerajú policajti v priebehu apríla, pôjde o akciu Speed Marathon. Tá sa má konať v celej Európe, teda aj u nás. Okrem tipov od občanov samozrejme vyrazia aj na miesta, o ktorých si priamo polícia myslí, že sú rizikové. Samozrejme, že niektoré miesta sú skutočne rizikové a je na mieste ich kontrolovať. Avšak je perfektné, že polícia zoberie do úvahy aj pripomienky občanov, ktorí samozrejme poznajú svoje trasy najlepšie. Uvidíme, či sa do podobného projektu pripojí aj naša slovenská polícia. Máte niektoré úseky, na ktorých by ste privítali meranie rýchlosti? Napíšte nám do diskusie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokHonda láka svojich skalných na novú HR-V. Poodhaľuje interiér
Nasledujúci článokDS 4 konečne, skutočne luxusný francúz! Hatchback ktorý je skôr crossoverom