Domov Doprava Pokojné veľkonočné cesty. Realita alebo utópia ?

Pokojné veľkonočné cesty. Realita alebo utópia ?

Keďže sa začína Veľká noc a aj napriek všetkým nariadeniam, zákazom a príkazom je mobilita o niečo vyššia, prichádzajú na rad klasické javy z našich ciest. Sú naše cesty pokojné ?

Polícia Slovenskej republiky spolu s jednotkami ozbrojených síl vyhlásili sprísnené kontroly na všetkých hraničných priechodoch, ktoré zostali otvorené. Kontroly boli posilnené aj na hraniciach okresov a ich cieľom je plánovanú mobilitu znížiť na čo najmenšie číslo v dôsledku pandemickej situácie.

Kolóny

Podľa vlastnej skúsenosti môžem povedať, že na cestách vo štvrtok, 1.apríla bolo o niečo viac policajných hliadok, ktoré zisťovali cieľ cesty jednotlivých posádok vozidiel. Napríklad na Strečne zastavovali zhruba každé piate auto. Takýto sprísnený režim policajných kontrol by mal trvať od štvrtka, 1.apríla do pondelka, 5.apríla. Policajti budú okrem hraníc okresov strážiť aj hranice našej krajiny a kontrolovať všetky otvorené priechody na hraniciach s Českom, Poľskom, Rakúskom a Maďarskom. Cieľ je skontrolovať posádky všetkých motorových vozidiel. Kontrole sa nevyhnú ani peší cestujúci a verejná doprava pri vstupe do našej krajiny.

Treba si dávať pozor a nespoliehať sa iba na kontrolné hliadky v uniformách, Polícia SR sa pri kontrolách rozhodla maximalizovať využitý personál a zapojila do hliadok aj policajtov v civile.

Kľud vystriedal chaos

Štvrtkové ranné cesty boli pomerne pokojné a relatívne v štandardnom režime. Pokoj na cestách počas dňa však vystriedal chaos. Najmä na výjazdoch z hlavného mesta došlo k rozsiahlejším kolónam a zvýšenej nervozite. Zhustená doprava sužovala Bratislavu od popoludnia a tak sa vodiči museli obrniť aj poriadnym kusom trpezlivosti. Aj napriek všetkým nariadeniam sa veľká a početná skupina ľudí presúva na sviatky mimo hlavného mesta.

Kolóny na diaľnici

Aktuálne informácie sú také, že Polícia rozdala už viacero blokových pokút vodičom, ktorý nedokázali správne zdokladovať cieľ cesty, respektíve nevzťahovala sa na nich výnimka zo zákazu vychádzania. Okrem pokút v pár desiatkach eur však padali aj oveľa mastnejšie pokuty. Polícia SR zrejme po ukončení sprísnených kontrol zverejní štatistiku vybraných pokút. Dôležité je povedať, že pokuta nemusí znamenať, že do cieľa nedorazíte. Ak zaplatíte pokutu, určite dostanete odporúčanie riadiť sa aktuálnymi nariadeniami. Či tak aj urobíte je individuálne.

Pozor na sviatočných vodičov!

K sviatkom neodmysliteľne patria aj sviatoční vodiči. Je veľmi dôležité, aby sme na cestách dodržiavali pravidlá a dbali aj na sviatočných vodičov. Na cestách ich stretávame iba v jedinečných príležitostiach a preto možno ich reakcie a rozhodovanie nemusí byť bleskurýchle.

Škodovka

Podstatou je tolerovať ich výskyt na cestách a pochopiť že nie každý z nás môže byť rýchly ako Lewis Hamilton. Začínajú sviatky, poďme si ich užiť v maximálnej miere, v plnom zdraví a pri pohode za volantom. Samozrejme iba vtedy, keď to povoľujú nariadenia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDnes24
Predchádzajúci článokHyundai predstavil slovenské ceny športových modelov i30N aktuálne aj so zľavou!
Nasledujúci článokToto sú najspoľahlivejšie autá podľa Autobildu: V rebríčku je len jediný hybrid