Domov Doprava V Ružinove pribudne prestupný vlakový terminál, hotový by mohol byť už o...

V Ružinove pribudne prestupný vlakový terminál, hotový by mohol byť už o dva roky!

Aktuálna novinka pre Bratislavu, ktorá poteší mnoho ľudí využívajúcich verejnú dopravu. Onedlho sa Bratislavčania dočkajú terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP). Jedná sa o prestupný terminál v mestskej časti Ružinov.

TIOP Bory

Už pred necelými desiatimi rokmi sa objavili plány na výstavbu spomínaných terminálov v rámci Bratislavy. Malo sa jednať o sedem nových zastávok: Devínska Nová Ves, Lamačská brána (Bory), Patrónka, Mladá garda, Trnávka, Ružinov a Vrakuňa. Projekt sa však zastavil. Dôvodom bolo dlhé čakanie na vypracovanie štúdie železničného uzla Bratislava, ktorú si dali ŽSR vypracovať. Na základe spomínanej štúdie sa ako najefektívnejšie ukázalo vybudovanie zastávok Ružinov a Vrakuňa.

Nástupište je projektované tak, aby ľudia mohli jednoduchšie prestúpiť na autobusy, električky alebo aj trolejbusy. Urýchlia sa prestupy a pribudnú napojenia na existujúce aj budúce prestupné uzly na MHD. Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP) sa bude nachádzať v lokalite Ostredky pri Vrakunskej ceste, neďaleko zastávky MHD Súhvezdná. V stredu 5. mája Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za účasti ministra dopravy Andreja Doležala podpísali zmluvu na spracovanie projektovej dokumentácie. Uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Lokalita Ružinovského TIOPu Zdroj: google maps

,,Novým terminálom umožníme cestujúcim bezproblémový a rýchly prestup, ako sa hovorí suchou nohou, z vlaku na mestskú hromadnú dopravu a opačne. Pomôžeme tak skrátiť čas dochádzajúcich ľudí do centra mesta a využívaním verejnej osobnej dopravy znížime počet áut. Projekt odbočky zároveň zvýši priepustnosti veľmi intenzívne využívanej trate smerom na Dunajskú Stredu.“ zmienil sa Andrej Doležal minister dopravy a výstavby SR.

Priestupný terminál TIOP Ružinov bol plánovaný s krajným nástupišťom s dĺžkou 180 metrov po ľavej strane traťovej koľaje, jednokoľajnej komárňanskej trate.

,,Vzhľadom na pripravované vybudovanie novej výhybne odbočka Ružinov prišlo k zmene postranného nástupištia na ostrovné nástupište minimálnej dĺžky 200 metrov medzi jednokoľajnou traťou Bratislava-Nové Mesto a Bratislava-Podunajské Biskupice a dvojkoľajnou traťou Bratislava-Nové Mesto – Bratislava-ÚNS s obojstranným mimoúrovňovým prístupom,“ informoval generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

Projekt by mal odľahčiť dopravu v meste a uvoľniť parkovacie miesta, čo je dlhodobo jeden z najväčších problémov v Bratislave.

 

Úsek Ružinov – odbočka

V projekte ,,Terminál integrovanej osobnej prepravy Ružinov – odbočka“ sa jedná o stavbu, ktorá je realizovaná z dôvodu zvýšenia priepustnosti trate v úseku Dunajská Streda – Bratislava -Nové Mesto, tým pádom budú existujúce trate prepojené koľajovými spojkami a vďaka tomu sa zriadi odbočka s cieľom aby sa zvýšila kapacita jednokoľajnej trate smerom do Komárna. Nová odbočka Ružinov bude pozostávať zo šiestich nových výhybiek medzi existujúcimi koľajami. Vlaky po komárňanskej trati sa budú môcť premávať po dvoch koľajách aj medzi stanicou Bratislava-Nové Mesto a zastávkou Ružinov. Vytvorí sa aj plnohodnotná trojkoľajná trať v úseku Bratislava-Nové Mesto – TIOP Ružinov. Tým sa zvýši ešte viac priepustnosť trate smerom na Podunajské Biskupice.

Hodnota danej zákazky je 298 000€ bez DPH. Zhotoviteľ projektu: Valbek & Prodex s.r.o Bratislava.

Projekt Ružinov – zastávka

Terminál integrovanej osobnej prepravy Bratislava – Ružinov zastávka s napojením na existujúcu železničnú, cestnú trať mestskej hromadnej dopravy. Trojkoľajový úsek ďalej pokračuje na smer Podunajské Biskupice – jednokoľajná trať a dvojkoľajná trať smer Bratislava – ÚNS a Bratislava – Petržalka.

Hodnota zákazky je 322 560€ bez DPH. Zhotoviteľ projektu: Reming Consult a.s Bratislava.

Termíny spracovania projektovej dokumentácie sú nastavené tak, aby realizácia oboch častí projektu TIOP Ružinov bola v predpokladanom termíne do Decembra 2023.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 15

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTitulná FOTO: AVK Architects
Predchádzajúci článokRenault má plán byť „najzelenšou“ značkou v Európe
Nasledujúci článokFiat Pulse, Domo, Tuo? Zahlasovať za názov novinky môžete aj vy.

1 COMMENT

  1. Som rád, že moja myšlienka spred 15-tich rokov vybudovať odbočku. namiesto novej traťovej koľaje aj kvôli Terminálu letisko sa bude realizovať.

Comments are closed.