Domov Doprava “Tunerom” áut odzvonilo! Hlukové radary sa v Európe postupne stávajú realitou!

“Tunerom” áut odzvonilo! Hlukové radary sa v Európe postupne stávajú realitou!

Pre mnohých z nás je zvuk jednou z najpodstatnejších vlastností nášho auta alebo motorky. No vo Francúzsku nemajú pochopenie pre silné a hlučné motory a zavádzajú zaujímavú novinku.

Zoznam nepriateľov zvukovej kulisy nadupaných áut a motoriek sa obohatil o ďalšieho člena. Vďaka prichádzajúcej elektromobilite sa pomaly ale isto vytrácajú z vozidiel silné a hlučné motory. Je samozrejmosť, že žiadny umelo vytvorený zvuk nenahradí originál. A teraz sa vo Francúzsku rozhodli, že nasadia proti revu motorov ďalšiu zbraň – hlukové radary ako nepriateľ číslo 1 pre hlučné auto a motorku.

Neustále pod drobnohľadom

Vo Francúzsku, konkrétne v Paríži, pomaly ale isto upadajú silné stroje a ich vodiči v nemilosť spoločnosti. Od roku 2019 totižto mesto monitoruje tento nežiadaný hluk na uliciach. Zatiaľ bez žiadnych postihov, no treba podčiarknuť slovo zatiaľ. Všetky indície však naznačujú, že sa situácia môže čoskoro zmeniť a hluk už nebudú len monitorovať ale aj pokutovať.

No nezostaneme len v Paríži. O tento systém, respektíve “hrádzu proti motoristom” majú záujem aj ďalšie francúzske mestá. Do tohto zoznamu sa zaradili aj mestá ako Lyon, Nice či Bron. Momentálne sa nachádza tento systém vo fáze testovania a čaká sa na jeho overenie v praxi. Všetko nasvedčuje tomu, že v roku 2022, konkrétne jeho koncom, už budú mestá posielať obálky s pokutami domov “hlučným” vodičom.

4 mikrofóny a 360° kamera

Zariadenie na detekciu hluku bude pracovať s akustickou anténou. Tá bude pozostávať z 360° kamery a štyroch mikrofónov. Mikrofóny budú zvuk nie len zaznamenávať ale aj analyzovať. Budú mať schopnosť identifikovať smer, z ktorého zvuk prichádza. Tento systém tak jednoducho vypátra smer jazdy “hlučného” vodiča a umožní kamere urobiť snímku. Následne podľa poznávacej značky bude identifikovaný majiteľ vozidla a dostane domov pozdrav s pokutou.

Tento systém bude akousi palicou na modifikované vozidlá a tunerov. Jednoducho akonáhle bude vozidlo disponovať príliš hlasným zvukovým prejavom, vodič obdrží pokutu. Nové vozidlá disponujú už správne nastavenou zvukovou hladinou a preto by vodičom novších áut nemal hroziť postih. Inak to bude u vozidiel s nastaviteľnými výfukovými klapkami. Tí si jednoducho budú musieť dať pozor, aký jazdný mód si zvolia pri prejazde mestom. Tak či onak, proti príťažlivému zvuku motorov sa bude bojovať silnými zbraňami.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoCZ
Predchádzajúci článokTEST BMW 545 e – plnokrvný plug-in hybrid, s ktorým sa určite nudiť nebudete !
Nasledujúci článokNová Dacia Duster prichádza už aj s cenníkom! Kúpite ju ešte pod 10-tisíc eur ?!