Domov Doprava Bratislava vysúťažila 40 vodíkových autobusov, dodané by mohli byť v roku…

Bratislava vysúťažila 40 vodíkových autobusov, dodané by mohli byť v roku…

V Bratislave čoskoro pribudnú nové vodíkové autobusy. DPB oznámilo víťaza súťaže. Dodávateľom nových vodíkových autobusov sa stal poľský výrobca Solaris.

Dňa 01.12.2021 Dopravný podnik Bratislava, a. s. (DPB, a. s.) zverejnil výsledok verejnej súťaže na dodávateľa autobusov s vodíkovým pohonom. „Pôjde o 40 kusov nových nízkopodlažných vozidiel do dĺžky 12,2 metra, vybavených modernými technológiami (kamerový, informačný a tarifný systém). “ vyjadril sa Martin Chlebovec, hovorca dopravného podniku. Vodíkové autobusy, tak môžu posunúť hlavné mesto opäť na vyššiu úroveň.

Poliaci sú víťazi

Na dodávku týchto – v našich končinách – revolučných autobusov boli predložené dve ponukypričom úspešným uchádzačom sa stala poľská spoločnosť SOLARIS Bus & Coach sp. z .o.o. s celkovou cenou za predmet zákazky vo výške 24 400 000 EUR. Úspešný uchádzač predložil ponuku na autobus zn. SOLARIS URBINO 12 HYDROGEN. Vysúťažená cena je o 3,6 mil. EUR nižšia, než predpokladaná hodnota zákazky, ktorá bola stanovená na 28 mil. EUR. Druhým uchádzačom bola spoločnosť Toyota Central Europe – Slovakia s.r.o. s vozidlom Toyota Caetano.

Zelená doprava

Podľa šéfa DPB, Martina Rybanského, vodíková doprava, konkrétne vodíkové autobusy, patria v súčasnosti medzi najzelenšie dopravné prostriedky, ktoré majú reálny ekologický potenciál do budúcnosti. Dopravný podnik, by už čoskoro mohol byť prvým dopravcom s flotilou vodíkových autobusov na Slovensku a v Čechách.

Keďže nám záleží na znižovaní emisnej stopy, hľadáme varianty, ktorými spravíme MHD v Bratislave ekologickejšou. Už dnes sme preto zaradení v zásobníku európskych projektov, ktoré sa zameriavajú na výrobu čistého vodíka až po jeho využitie v priemysle a v oblasti mobility a dopravy. Dodávka týchto vodíkových autobusov by mohla byť reálnym a doteraz najväčším „vodíkovým“ projektom na Slovensku,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

zdroj: solarisbus.com
Nebudeme dlho čakať

Autobusy budú dodávané v zmysle rámcovej zmluvy na dodanie autobusov na základe jednej alebo viacerých objednávok podľa potrieb DPB s tým, že zadanie objednávok je DPB ako objednávateľ oprávnený podmieniť poskytnutím nenávratného finančného príspevku z EÚ fondov, prípadne z dotačných finančných prostriedkov od Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy na nákup autobusov.

„Dodacia lehota je stanovená do 15 mesiacov od zadania objednávky. Po uplynutí zákonných lehôt podľa zákona o verejnom obstarávaní DPB pristúpi k podpisu zmluvy.“ spresnil hovorca DPB Chlebovec.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrednedávnom vyhorelo, teraz vstáva z popola ako Fénix
Nasledujúci článokPoznáme slovenské ceny novej Dacia Jogger. Naozaj sa oplatí?