Domov Doprava Slovenskí policajti budú kontrolovať vodičov pomocou dronov. Má to však jeden háčik

Slovenskí policajti budú kontrolovať vodičov pomocou dronov. Má to však jeden háčik

V auguste minulého roka sme vás informovali o nasadení policajných dronov u našich severných susedov v Poľsku. Teraz sa dočkal aj náš policajný zbor.

Postupom času sa technológie stále zlepšujú. Cestní piráti sú stále viac a viac prefíkanejší a tak musí napredovať aj náš policajný zbor. Inšpirovať sme sa nechali u našich severných susedov, ktorí túto technológiu používajú už takmer rok a aj naši policajti idú s dobou a novým prírastom do zboru sa pochválili na facebooku. Začínajú používať policajné drony a pre vodiča bude takýto dron takmer nespozorovateľný. Našim policajtom má hlavne uľahčiť prácu a zvýšiť bezpečnosť na našich cestách.

V nedostupných terénoch.

Policajné drony na našom území budú využívané najmä v menej dostupných terénoch, akými sú napríklad vrcholy stúpania, klesania alebo v neprehľadných zákrutách. Vyhnúť sa policajnej kontrole bude tak pre cestných pirátov opäť zložitejšie a naše cesty budú opäť o niečo bezpečnejšie. Má to však jeden háčik, a cestní piráti to môžu brať ako výhodu. Policajné drony sa nebudú dať využívať napríklad na vzdialené meranie rýchlosti. Drony sa tak budú týkať vodičov, ktorí porušili predpisy, ako je napríklad zlé odbočovanie či predbiehanie na plnej čiare.

Policajné drony
Pod drobnohľadom.

U našich západných susedov testujú aj meranie rýchlosti a kontrolovanie dodržiavania vzdialenosti medzi autami za pomoci bezpilotných lietadiel. Avšak tak ďaleko sme sa my ešte nedostali. Vďaka tejto technike je polícia schopná sledovať aj najmenšie detaily incidentu a tak bude jednoduchšie aj pátranie po vinníkoch dopravných nehôd.

Policajné drony
Nie sú to naše prvé policajné drony.

Na prelome rokov 2019 a 2020 náš policajný zbor potvrdil, že majú k dispozícií desiatky dronov. Vzhľadom na plnenie špecifických úloh však nechceli prezradiť presný počet tejto policajnej techniky. Naši policajti túto bezpilotnú techniku využívali pri kontrole budov po výbuchu plynu, a prehliadaní sutín. Tento krát majú však drony v policajných zložkách úplne inú úlohu. To aká bude ich úspešnosť zatiaľ odhadnúť nevieme.

https://www.facebook.com/policiaslovakia/videos/4960278054020686/

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.pravda.sk
Predchádzajúci článok4 jazdené autá, v ktorých zažijete jazdeckú nirvánu (a určite na nich neprerobíte)
Nasledujúci článokTEST Hyundai i30 N DCT – ako jazdí s automatom?