Domov Doprava Naši susedia nasadili do akcie policajné drony! Posvietia si nimi najmä na...

Naši susedia nasadili do akcie policajné drony! Posvietia si nimi najmä na cestných pirátov!

Cestných pirátov budú poľskí policajti zachytávať po novom už aj cez lietajúce policajné drony! 

Na zázname z policajného videa je znázornené ako ľahko sa dajú skontrolovať priestupky pomocou dronov. Policajné drony sa stali súčasťou novej výbavy poľských policajtov. Tie lietajú vysoko nad cestou a sú pre vodičov priam neviditeľné. Policajtom sa tak podarilo zachytiť väčšie množstvo dopravných priestupkov. Kvalita videozáznamu z policajného dronu je oproti, tomu bežnému spotrebiteľskému neporovnateľne lepšia. Polícia využíva dron na hodnotný výhľad na cestu pod ním. Na záberoch z výšky je tak lepšie vidieť keď napríklad vodiči predbiehajú cez dvojitú súvislú čiaru. Takto je ich oveľa jednoduchšie zastaviť, prípadne dohľadať majiteľa vozidla.

Policjanci z Grupy SPEED WRD KWP w Olsztynie podczas działań z wykorzystaniem drona

Či sa operátor dronu nachádzal v aute pri zastavení páchateľov nie je isté. Polícia nezverejnila podrobnejšie informácie. Po priestupku nie je jasné, či pri zastavení vozidla je vodičovi ukázaný videozáznam z priestupku, ktorého sa dopustil. Okrem Poľska využívajú tieto drony aj vo Veľkej Británii a to už od roku 2019. Postupom času sa policajné drony objavili aj vo Francúzsku či Austrálii.

Bezpečnosť nie len na cestách

Drony sa budú využívané cestnou políciou najmä k zvýšeniu bezpečnosti vodičov na cestách. Okrem tejto novej výbavy policajtov, nedávno vstúpili v Poľsku do platnosti aj nové predpisy. Od 1. júna poľskí vodiči musia na diaľniciach a rýchlostných cestách dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Tá je stanovená na polovicu rýchlosti vozidla, to znamená ak idete napríklad rýchlosťou 100 km/h bezpečná vzdialenosť je teda 50 m od druhého automobilu. Porušenie týchto predpisov sa dá pomocou tohto vybavenia jednoducho odhaliť.

Zmena sa dotkla aj priechodov pre chodcov. V Poľksku doteraz totiž platilo že prednosť na priechode mali autá, po novom je to naopak. Prednosť teda budú mať chodci, avšak bezprostredne pred priechodom sa chodci musia dostatočne venovať okoliu a nesmú sa hrať na mobilnom telefóne. V opačnom prípade im hrozí pokuta.

Tým pádom by mohla polícia prostredníctvom dronov zaznamenať viac takých priestupkov. Ako bolo spomenuté, drony nebudú sledovať iba vodičov vozidiel. Drony sa budú využívať aj na iných miestach, kde je potrebný poriadok a bezpečnosť. Polícia je tak schopná najmä vďaka detailnému pohľadu  sledovať aj najmenšie podrobnosti incidentu. Polícia má legálne povolené použiť záznamy z dronov ako dôkaz. Je otázne či a kedy sa policajné drony dostanú aj k nám.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJspidersweb.pl
Predchádzajúci článokNová trieda Mercedes-S prichádza s obrnenou verziou Guard. Stojí vyše pól milióna eur!
Nasledujúci článokNajznámejšie Bugatti Veyron sa po 11 rokoch konečne dočkalo opravy