Domov Doprava Ešte viac zmiešaný benzín E15 prichádza, je to dobrá alebo zlá správa?

Ešte viac zmiešaný benzín E15 prichádza, je to dobrá alebo zlá správa?

Celkový podiel biozložky v palivách na Slovensku sa do roku 2030 bude neustále zvyšovať. V praxi to znamená, že súčasných 8,2% narastie až na 11,4 % ich energetickej hodnoty. Vláda iba pár dní dozadu celkom v tichosti schválila novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorá toto navýšenie umožní.

Aktuálne znenie zákona hovorí o tom, že obsah biozložky v palivách je maximálne vo výške 8,2%. S touto hodnotou sa počítalo aj do budúcich rokov. No novela zákona prináša isté zmeny, ktoré vychádzajú zo smernice Európskeho parlamentu a rady Európskej únie. Predkladacia správa k už schválenej novele hovorí o tom, že cieľom je podporiť využívanie energie z obnoviteľných zdrojov. To však znamená, že podiel biozložky narastie v priebehu rokov takmer o polovicu.

Bude to iba rásť

Pridávanie udržateľných pohonných látok sa nevyhne v rámci tohto zákona ani stlačenému zemnému plynu (CNG) a skvapalnenému zemnému plynu (LNG). Budúci rok prinesie nárast energetického podielu na týchto látkach na 2% a postupne narastie až na 14% do konca roka 2030. Naša krajina stále počíta s plynom v prípade dekarbonizácie najmä v nákladnej a autobusovej doprave. Ak však budeme pokračovať v podpore LNG a CNG, môže sa stať, že nám uviaznu dlhodobé investície vo fosílnych palivách. Výroba bioCNG a bioLNG ešte stále nebude dostačovať na pokrytie potrieb tohto sektoru. V súvislosti s prijatou novelou sa budú sledovať aj emisie skleníkových plynov a ich úspory.

Nie je tak dávno, čo sa verejnosť búrila proti príchodu palív s vyšším obsahom biozložiek ako v prípade benzínu E10. Motoristi a majitelia starších vozidiel určite neboli nadšení z týchto „zelených“ zmien. Aktuálne pri súčasnej politike hrozí, že podiel biozložiek v palivách bude iba rásť. Dočkáme sa tak možno benzínu E15, možno aj viac ?

Týmto spôsobom sa postupne podarí dostať z našich ciest automobily starších dátumov výroby. A táto zmena určite nepoteší ich majiteľov. Poteší to však tých, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú na výrobe a produkcii súčastí biozložiek.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJEuractiv
Predchádzajúci článokTakto budú vyzerať novinky BMW X1 a iX1. Tesne pred premiérou opäť unikli fotky
Nasledujúci článokLand Rover Defender 130: luxusný off-road pre 8 cestujúcich