Domov Doprava Pribudne ďalší cyklomost, ktorý spojí Slovensko s Maďarskom. Nachádzať sa bude

Pribudne ďalší cyklomost, ktorý spojí Slovensko s Maďarskom. Nachádzať sa bude

Ďalší cyklomost je naplánovaný. Medzi Dobrohošťom a Dunakiliti pribudne nový most pre peších, cyklistov, záchranárov a údržbárske vozidlá.

Projekt je financovaný z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Celkový projekt je v hodnote 10,4 milióna eur bez DPH. Rozdelenie financovania medzi nami a Maďarskom je rovnocenným dielom. Na Slovensku bude 85% financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Premostenie rieky bude mať dĺžku takmer 500 metrov a väčšia časť z nej pôjde cez rieku.

Teraz prebiehajú verejné obstarávania na výber zhotoviteľa mosta a výber zhotoviteľa objektov k mostu na Slovensku. Robí sa taktiež popri tom aj výberové konanie na stavebný dozor. Uchádzači poukázali aj na to, že realizácia projektu v rámci predpokladanej hodnoty zákazky z roku 2018 nie je udržateľná. Ako každý z nás vie, za následok to má extrémny nárast cien v stavebníctve.

Výstavba mostu Dobrohosť – Dunakiliti bude dofinancovaná sumou 2,3 milióna eur. Všetko bude dofinancované zo zdrojov štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý je hlavným partnerom chystajúceho sa projektu. O pokračovaní v projekte rozhodla vláda na mimoriadnom zasadnutí.

Prepojenie obcí Dobrohošť a Dunakiliti pomocou mosta má uľahčiť prepravu pre peších, cyklistov, záchranárske zložky a vozidlá údržby. Prepojenie Malého Žitného ostrova na Slovensku so Szigetközom má zvýšiť turistické možnosti regiónu. Most bude taktiež súčasťou riečnej cyklotrasy EuroVelo 6. Slovenská strana sa tak napojí na európsku cyklistickú magistrálu. Pomôže taktiež aj obyvateľom oboch obcí, nakoľko najbližší most je vzdialený vyše 10 kilometrov.

Ministerstvo tiež podotklo, že nie je aby VV ukončilo verejné obstarávanie. Musí sa pristúpiť k aktualizácií predpokladaných hodnôt zákaziek a neskôr pokračovať v projekte verejného obstarávania. Ak bude všetko prebiehať ako má, most získa včas svoje povolenie a bude bez problémov prebiehať verejné obstarávanie. Most by mal podľa prvotných predpokladov stáť už o štyri roky, pričom hrubá stavba je odhadovaná na 22 mesiacov. Nuž, nechajme sa prekvapiť, koľko budeme na nové spojenie s Maďarskom čakať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJdopravoprojekt.sk
Predchádzajúci článokNezvyčajná premiéra. Takto mal vyzerať Phaeton druhej generácie
Nasledujúci článokEÚ pôjde po krku už aj plug-in hybridom. Odborníci tvrdia, že nie sú ekologické