Domov Doprava Nové pravidlá v EÚ. Bez týchto systémov si už auto nekúpite

Nové pravidlá v EÚ. Bez týchto systémov si už auto nekúpite

Systém Front Assist

Od stredy 7. Júla platia nové pravidlá o bezpečnosti v rámci Európskej únie. Pravidlá o všeobecnej bezpečnosti vozidiel zatiaľ platia len na nové typy, od roku 2024 sa však budú vzťahovať na všetky novo predané vozidlá.

V stredu 6. Júla nám Európska komisia pripomenula uplatňovanie nových nariadení o všeobecnej bezpečnosti vozidiel. Tieto nariadenia prinášajú veľké množstvo pokročilých systémov, ktorých primárnou úlohou je zvyšovať bezpečnosť na našich cestách. Taktiež sa stanovuje nový rámec na schvaľovanie automatizovaných a plne autonómnych vozidiel v rámci EÚ.

Pravidlá o bezpečnosti
25 000 životov.

Hlavnou úlohou nových bezpečnostných opatrení je lepšie chrániť cestujúcich, chodcov a samozrejme aj cyklistov. Európska únia očakáva, že týmito novými pravidlami dokáže v horizonte najbližších 16 rokoch zachrániť minimálne 25 000 nevinných životov a predíde najmenej 140 000 vážnejším zraneniam spôsobených pri dopravných nehodách. Okrem iného toto nariadenie o všeobecnej bezpečnosti umožňuje Európskej komisií dokončiť právny rámec týkajúci sa automatizovaných a komunikujúcich vozidiel. Technické pravidlá pre takéto typy vozidiel chce eurokomisia predložiť počas tohto leta, čím by sa stala priekopníkom v tejto oblasti.

Pravidlá o bezpečnosti
Iný názor ako ľud.

Thierry Breton, eurokomisár, ktorý je zodpovedný za vnútorný trh vychvaľuje asistenčné systémy. Zatiaľ čo veľké množstvo pri nastupovaní do auta spolu so systémom štart-stop vypína aj systém pre udržiavanie auta v jazdnom pruhu, komisár ho vychvaľuje spolu s tempomatom a systémami automatizovaného brzdenia. Podľa jeho slov tieto systémy vozidlá čoraz automatizovanejšie a nezabudol podotknúť, že vďaka Európskej únie týmto systémom a novým nariadeniam máme zlepšený každodenný život.

Čo znamenajú nové opatrenia?

Opatrenia platné od 7. Júla 2022 v jednoduchosti znamenajú, že všetky novo vyvinuté vozidlá musia zahŕňať systém inteligentného prispôsobenia rýchlosti, senzory alebo parkovacie kamery. Chýbať nesmie systém varovania vodiča pred ospalosťou a stratou pozornosti, alebo zariadenia na záznam udalostí a systém na signál núdzového zastavenia. Zoznam povinných systémov, ktoré musí po novom auto obsahovať je mierne rozdielny v prípade osobných áut a autobusov, resp. nákladných vozidiel. Ich spoločným znakom je však ako inak bezpečnosť.

Najskôr na nové typy.
Už teraz sa tieto pravidlá uplatňujú zatiaľ na celkom nové typy vozidiel, avšak od 7. Júla 2024 sa tieto pravidlá budú týkať úplne všetkých nových vozidiel predaných po tomto dátume. Dokonca do roku 2029 sa pravdepodobne tieto opatrenia rozšíria o ďalšie asistenčné systémy.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJteraz.sk
Predchádzajúci článokTEST Ford S-Max Hybrid – prototyp rodinného auta
Nasledujúci článokNová Honda CR-V bola predstavená. Čo môžeme očakávať v Európe?