Domov Doprava Smutný koniec svetovo najznámejšieho slovenského startupu. AeroMobil smeruje do konkurzu

Smutný koniec svetovo najznámejšieho slovenského startupu. AeroMobil smeruje do konkurzu

Lietajúce autá sú snom mnohých vizionárov. Slováci na tomto projekte pracovali 12 rokov, no vyzerá to tak, že sériovej výroby sa nedočkajú. Spoločnosť smeruje do konkurzu.

AeroMobil, ktorý sa posledných 12 rokov intenzívne zaoberá výskumom a vývojom inovatívnych riešení mobility, je nútený ukončiť svoju činnosť, pretože sa mu nepodarilo získať dostatok financií od investorov na pokračovanie výskumných a vývojových aktivít. Nedávne rokovania s investormi, ktorých investícia jej mala umožniť posilnenie vlastného kapitálu v prípade obchodu, neboli úspešné. Rokovania zamerané na posilnenie kapitálu spoločnosti prebiehali niekoľko rokov s rôznymi investormi vrátane všetkých významných výrobcov v automobilovom a leteckom priemysle. V priebehu uplynulého roka bola pripravená aj možnosť prvotnej verejnej ponuky akcií na burze prostredníctvom takzvanej reverznej fúzie,” uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti AeroMobil, ktorá bola vydaná dnes popoludní.

Nenašiel sa žiadny investor 

Denník E v súvislosti s ukončením aktivít spoločnosti pripomína, že už koncom novembra upozornil, že firma nielenže mešká s uvedením svojho lietajúceho vozidla na trh, ale má aj dlhy voči štátu. Dve jej firmy – samotný AeroMobil a aj firma AeroMobil R&D – vtedy na sociálnych a zdravotných odvodoch dlhovali dohromady vyše 180-tisíc eur a na daniach skoro 150-tisíc eur. Dodnes sú ich dlhy voči štátu zhruba rovnaké. V minulosti pritom firma získala štátnu dotáciu vo výške 6 miliónov eur.

AeroMobil

Spoločnosť zrejme doplatila na pandémiu a energetickú krízu, ktoré zásadným spôsobom sťažili novým a inovatívnym projektom prístup k rizikovému kapitálu. Investori sú totiž v týchto chvíľach opatrnejší a podľa všetkého preferujú skôr projekty s kolmým vzletom a pristátím. AeroMobil bol pritom od začiatku projektovaný na vzlet s rozbehom ako klasické lietadlo. Podobným projektov je na svete veľa, ale ešte žiadnemu sa nepodarilo to dotiahnuť do komerčnej sféry. Mnohé projekty zanikli skôr, ako sa im podarilo postaviť funkčné prototypy.

AeroMobil

Nemusí to znamenať úplný koniec

Konkurz na AeroMobil ešte bude musieť potvrdiť súd. Ak ho potvrdí, majetok firmy sa bude predávať. Prototypy, technické riešenia či patenty by mohol prevziať niekto iný a pokúsiť sa projekt dotiahnuť do štádia, kedy by nejakým spôsobom generoval zisk. Spoločnosť uvádza, že na vývoj lietajúceho auta bolo vynaložených celkovo 25 miliónov eur. AeroMobil úspešne absolvoval 70 hodín letových skúšok v súlade s normami Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). Lietajúce auto má v rámci nich viac ako 200 vzletov a pristátí.

Čo sa týka poskytnutej štátnej dotácie, ministerstvo školstva pred dvoma rokmi pre Denník N uviedlo, že AeroMobil splnil podmienky dotácie a reálne vyvinul súčiastky, ktoré v žiadosti avizoval. Podľa úradníkov dotácia pomohla vytvoriť 46 vysokokvalifikovaných pracovných miest. Podľa vedenia spoločnosti bolo za zamestnancov zaplatených na daniach a odvodoch takmer 6 miliónov eur.

AeroMobil. First Flying Car Commercial!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord Mustang Mach-E dostane nový typ batérií, klesne jeho cena?
Nasledujúci článokĎalšia neovládateľná Tesla? Náraz vo veľkej rýchlosti do autobusu zachytili kamery