Domov News Doba lietajúcich áut je tu. Slovenský AeroMobil má byť prvým lietajúcim autom...

Doba lietajúcich áut je tu. Slovenský AeroMobil má byť prvým lietajúcim autom na trhu dorazí už…

Zdroj: AeroMobil

Aktualizované: 26.01.2022

Hurá k oblakom! Slovenské úrady vydali osvedčenie o letovej spôsobilosti lietajúcemu autu AirCar.

Spoločnosť úspešne absolvovala s lietadlom 70 hodín letových skúšok v súlade s normami Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). Lietajúce auto má v rámci nich viac ako 200 vzletov a pristátí. Podľa Klein Vision zahŕňali testy celý rad letových a výkonnostných manévrov a preukázali statickú aj dynamickú stabilitu v režime lietadla.

Predstava o lietajúcich automobiloch sa môže čoskoro stať realitou. Spoločnosť AeroMobil v tom má jasno a je k tomu aktuálne asi najbližšie.

Žijeme v budúcnosti. Minimálne čo sa týka mobility. Koncepty lietajúcich áut už dávno patria do tejto predpovede budúcnosti a aktuálne sme veľmi blízko k tomu, aby sa pretavili do reality. Previesť poznatky z teórie do praxe je v tomto ohľade však omnoho ťažšie ako by sa mohlo zdať. Takýto lietajúci stroj musí spĺňať rôzne predpisy a v tomto prípade nejde len o bezpečnosť. Keďže témou je polovičné auto a polovičné lietadlo, na zozname predpisov bude toho napísaného asi dosť. Ďalším otáznikom musí byť aj pripravenosť infraštruktúry na takéto “dielo”. AeroMobil však je o viac ako krok napred.

Už za rohom

Od konceptov sme sa tak ďaleko zatiaľ nedostali. No spoločnosť AeroMobil, ktorá pochádza od nás zo Slovenska, chce túto skutočnosť napraviť. Prvý prototyp predstavila spoločnosť AeroMobil ešte dávno, presnejšie v roku 2013. No a ich cieľom je dostať na trh lietajúce vozidlo o 10 rokov neskôr po predstavení prvého prototypu. Čiže rok 2023 sa môže zapísať zlatými písmenami do histórie automobilizmu. Alebo letectva ?

Zdroj: AeroMobil

Momentálne prebiehajú testy už štvrtej generácie tohto modelu s označením 4.0. Testy prebiehajú na rôznych miestach sveta. Za zmienku stoja svetovo známe miesta ako Monako, Miami, Paríž, Šanghaj, Brusel či Londýn. To znamená, že tento stroj budúcnosti nalietal už niekoľko tisíc hodín. V porovnaní s konkurenciou, ktorá stále prezentuje iba prototypy ide o obrovský náskok slovenskej spoločnosti.

AeroMobil je skutočne lietajúcim vozidlom. Termín “lietajúce vozidlo” sa začal používať najmä v poslednej dobe v spojení s konceptami VTOL a eVTOL. Ide o stroje so schopnosťou kolmého štartu a pristávania. Majú potenciál zľahčiť mobilitu ale ich primárnou funkciou je lietanie, nie jazda. Aeromobil však sľubuje možnosť lietania, ale aj jazdy po klasických cestách. Zmena z lietadla na automobil by mala trvať zhruba 3 minúty. V priebehu tohto času dôjde ku sklopeniu krídel priamo ku karosérii vozidla. K vzlietnutiu a pristávaniu vám bude stačiť krátka trávnatá plocha. Na vzlietnutie tak potrebujete zrhuba 400 metrov a na pristátie iba 300 metrov.

Zdroj: AeroMobil
Čaká sa na certifikáty

Pod kapotou sa skrýva hybridný turbomotor s výkonom zhruba 300 koní. Aeromobil má mať kabínu pre dvoch pasažierov a na jednu nádrž dokáže prejsť viac ako 500 kilometrov. Vo vzduchu sa však dolet vyšplhá až na 740 kilometrov. Na ceste je maximálna rýchlosť obmedzená na 160 km/h a vo vzduchu je to 260 km/h. Aeromobil by na trh mal prísť v priebehu roku 2023. Je to z dôvodu potrebných homologizácii. Pôvodný vstup na trh bol už v roku 2017.

Aktuálne prebiehajú procesy pre zisk európskej leteckej certifikácie, po ktorých by mali na radu prísť aj tie zámorské. Certifikácie pre jazdu na pozemných komunikáciách by mali byť jednoduchšie na získanie. Okrem iných výhod by mal mať AeroMobil vysokú mieru bezpečnosti, o ktorú sa bude starať napríklad aj záchranný padák, kokpit z karbonu a autopilot systém. Ak si robíte zálusk na takéto čosi, pripravte si pekný balík peňazí. Presnejšie čísla ešte nevieme ale radi a netrpezlivo si na ne počkáme.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Peugeot e-2008, zmestí sa doň kočík a tri autosedačky? Tento elektrický crossover zatieni aj…
Nasledujúci článokIný za každú cenu. Range Rover ponúka až 1,6 milióna rôznych kombinácií individuálnej úpravy