Domov Doprava Diaľničná známka ako súčasť pokuty – návrhom sa bude zaoberať parlament

Diaľničná známka ako súčasť pokuty – návrhom sa bude zaoberať parlament

Parlament bude prerokovávať návrh, ktorý hovorí o tom, že po zaplatení pokuty za jazdu po diaľnici bez platnej diaľničnej známky by motorista automaticky dostal jej 365-dňovú verziu.

Stále veľké množstvo motoristov využíva naše diaľničné úseky bez zakúpenia elektronickej známky. Teraz nezaradený poslanec Tomáš Taraba prišiel s návrhom, kedy by súčasťou pokuty za jazdu po diaľnici bez platnej diaľničnej známky bola diaľničná známka na rok “zadarmo”.

Diaľničná známka

Priveľké pokuty?

Pokiaľ ste sa už pohybovali po spoplatnených úsekoch ciest bez diaľničnej známky, isto viete, aká je výška pokuty. Tých poctivejších s výškou tejto pokuty oboznámime. Za jazdu na spoplatnených úsekoch bez diaľničnej známky obdržíte domov pokutu vo výške 150 eur. V prípade, že pokutu uhradíte do 15 dní, finančný postih sa znižuje na sumu 100 eur. Poslancovi Tarabovi sa tieto sumy zdajú privysoké. Vodičov obhajuje tým, že na kúpu diaľničnej známky jednoducho zabudnú. Jeho návrh má za cieľ znížiť finančnú zaťaženosť vodičov a prevádzkovateľov vozidiel.

Diaľničná známka

Pripraví štát o peniaze?

V súčasnej dobe si po zaplatení spomínanej pokuty musíte zakúpiť aj diaľničnú známku, ak chcete spoplatnené úseky aj naďalej využívať. V konečnom dôsledku tak zaplatíte 150, resp. 100 eur pokutu, a ďalších 60 eur za zakúpenie 365-dňovej diaľničnej známky. V prípade, ak prejde nový návrh poslanca, bude všetko inak. Podľa návrhu Tarabu by po novom stačilo uhradiť pokutu. Touto úhradou by ste automaticky obdržali diaľničnú známku na jeden celý rok zadarmo. Diaľničná známka by vstúpila do platnosti odo dňa uhradenia spomínanej pokuty.

Bude viac neplatičov? 

V prípade, ak tento návrh v slovenskom parlamente prejde, niektorí sa obávajú, že to môže mať nepriaznivý vplyv na motoristov. Tvrdia, že tento návrh môže znížiť motiváciu motoristov kupovať elektronické diaľničné známky, nakoľko pokuta za jej absenciu je takmer o polovicu nižšia. Síce zaplatíte rovnakých 100, resp. 150 eur, ale automaticky dostanete aj ročnú diaľničnú známku, ktorej hodnota je 60 eur. Týmto návrhom môže parlament a následne nedôsledný motoristi Slovensko pripraviť štátnu kasu o nemalú sumu peňazí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Mercedes-Benz C400e: evolúcia nabíjateľných hybridov
Nasledujúci článokLamborghini Countach Turbo? Nemalo vzniknúť, no predsa existujú dve

1 COMMENT

  1. […] Diaľničná známka ako súčasť pokuty – návrhom sa bude zaoberať parlament […]

Comments are closed.