Domov Doprava Správa agentúry EPA odhalila rekordný výkon nových áut, no aj najnižšie emisie...

Správa agentúry EPA odhalila rekordný výkon nových áut, no aj najnižšie emisie CO2

Source: Семен Саливанчук / Fotolia.com

Najnovšia správa americkej agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) ukazuje, že súčasné vozidlá sú výkonnejšie a čistejšie než kedykoľvek predtým.

Agentúra EPA vydala svoju výročnú správu o trendoch v automobilovom priemysle, ktorá sa vzťahuje na vozidlá modelového roku 2021. Celkovo má až 158 strán, no rozhodne ňou nebudeme prechádzať odhora až dole, ale zameriame sa len na to najdôležitejšie. Zo správy totiž vyplýva, že automobily nikdy neboli efektívnejšie, čistejšie a výkonnejšie ako v súčasnosti. Podľa správy sa celková spotreba paliva nových vozidiel od roku 2004 znížila o 32 %, emisie CO2 klesli o 25 % a výkon sa zvýšil o 20 %.

Výročná správa však zdôrazňuje, že automobilový trh sa za posledných 20 rokov uberal smerom k vozidlám SUV. Zlepšenie vo vyššie spomenutých oblastiach mohlo byť ešte väčšie, keby sa trh neodklonil od sedanov a minivanov. Z údajov o spotrebe paliva v jednotlivých kategóriách – sedan/kombi, kompaktné SUV (car-SUV), veľké SUV (truck-SUV), pickup a minivan – vyplýva, že najväčšie zlepšenie zaznamenali minivany, konkrétne o 1,66 km na liter paliva. Na druhej strane rebríčka sa nachádzajú pickupy, ktoré sa zlepšili len minimálne, a to o 0,04 km/l.

Najvyššie emisie CO2 vykazuje Stellantis

Správa taktiež uvádza, že najvyššie emisie CO2 a zároveň najvyššie hodnoty spotreby paliva spomedzi hlavných svetových výrobcov vykázal koncern Stellantis. Na druhej strane, Tesla bola na tom so svojím plne elektrickým portfóliom pochopiteľne najlepšie. Väčšina automobiliek však v oboch smeroch dosiahla zlepšenie, čo môžeme pripísať najmä technologickému pokroku. Elektrifikácia, menšie preplňované motory, systémy štart-stop či deaktivácia valcov síce nepatria medzi verejnosťou k najpopulárnejším, no prispeli k vytvoreniu ekologickejšieho vozového parku nových vozidiel. A to všetko pri neustálom náraste výkonu nových áut.

emisie CO2

Ide o pozitívny signál pre životné prostredie, pretože ukazuje, že výrobcovia automobilov robia významné pokroky v zlepšovaní účinnosti a čistoty svojich vozidiel. Ukazuje tiež, že spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o ekologickejšie možnosti, pričom rastie aj trend elektrifikácie menších a účinnejších vozidiel.

Agentúra EPA zároveň navrhla aj zmeny, ktoré by ešte výraznejšie posilnili tieto úspechy. V prípade ich schválenia by nové pravidlá začali platiť od roku 2027 a emisie by klesli o ďalších 56 %. Na splnenie tohto cieľa by podľa odhadov EPA mali elektrické vozidlá v roku 2032 tvoriť približne 67 percent predaja nových ľahkých úžitkových vozidiel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJEPA
Predchádzajúci článokTEST Honda Civic Type R – Porsche GT3 RS pre chudobných?
Nasledujúci článokOtáča Renault svoju pozornosť na vodík? Toto niečo naznačuje