Domov Doprava Novinky z hlavného mesta: nová dopravná značka a vyššia pokuta za jazdu...

Novinky z hlavného mesta: nová dopravná značka a vyššia pokuta za jazdu načierno

Traffic light at the pedestrian crossing. Traffic light with green light and road sign Pedestrian crossing

Motoristi v Bratislave sa musia mať na pozore. Na cestách tu pribudla nová dopravná značka, ktorá má vyriešiť kolóny. Ďalšou novinkou v doprave je výška pokút v MHD za jazdu bez platného cestovného lístka. 

Na slovenských cestách sa motoristi častokrát stretávajú s kolónami. Nová dopravná značka má tento problém aspoň čiastočne vyriešiť. Príslušníci slovenského policajného zboru avizujú pribúdajúce množstvo týchto dopravných značiek v našich uliciach. Viete, čo táto značka znamená?

Nevchádzaj, pokiaľ nemôžeš pokračovať

Presne takýto nápis je umiestnený na nových dopravných značkách, ktoré čoraz častejšie uvidíme v uliciach Bratislavy. Táto značka má vylepšiť plynulosť cestnej premávky v kritickejších úsekoch a množstvo týchto značiek bude len narastať. Podľa grafiky umiestnenej na značke vieme presne povedať, v akých situáciách je vodičom nápomocná. Cieľom je naučiť Slovákov, aby sa v časoch kolóny nevytvorili ešte väčšie kolóny kvôli neprejazdnej križovatke.

Neplatí vždy

Samozrejme, aj táto dopravná značka má svoje výnimky. Toto nové pravidlo neplatí v prípade, ak vodič motorového vozidla musí zastaviť v križovatke z dôvodu, že dáva prednosť chodcom prechádzajúcim cez priechod pre chodcov alebo autám idúcim v protismere pri odbočovaní vľavo. V prípade, ak by ste chceli novú dopravnú značku vidieť na vlastné oči, nájdete ju v hlavnom meste na križovatke ulíc 29. Augusta a Cukrovej.

Vyššia pokuta v bratislavskej MHD

Bratislava výrazným spôsobom zvýšila pokuty v mestskej hromadnej doprave za jazdu bez platného lístka. Počet osôb využívajúcich bratislavskú mestskú hromadnú dopravu bez platného lístka je stále veľké množstvo. Dopravný podnik sa tak rozhodol bojovať s pasažiermi jazdiacimi načierno navýšením pokút. Doteraz vás takýto prehrešok vyšiel buď 49,90 alebo 69,90 €, v závislosti od toho, či ste pokutu uhradili do 10 pracovných dní. Podľa nového sadzobníka je výška pokuty 81,10 €, pokiaľ pokutu zaplatíte na mieste alebo do 10 pracovných dní. V prípade, že pokutu uhradíte do 20 pracovných dní, už bude výška tejto pokuty 111,10 €.

Drahšie lístky

Výška pokút vojde do platnosti od 1. júla 2023. Súčasne s pokutami narastie aj výška sumy za cestovné lístky. V priemere až o 20 %. Výnimku tvoria cestovné lístky pre deti a mládež. Dopravný podnik nový cenník odôvodnil zvýšenými nákladmi, infláciou a výpadkami v príjmoch samospráv.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Aprilia SR GT 125 – skrýva nielen športového ducha
Nasledujúci článokRevolúcia v logistike. DACHSER predstavuje technológiu Digital Twin, príde aj na Slovensko?