Domov Elektromobilita Volkswageny GTX končia, čo bude ďalej?

Volkswageny GTX končia, čo bude ďalej?

Foto: Volkswagen

Označenie GTX prvýkrát uzrelo svetlo sveta v roku 2021 na modeloch ID.4 a ID.5.

Oba spomínané výkonnejšie elektromobily majú výkon 299 koní a 82 kWh batériu, ktorá je totožná s bežnými verziami. Odvtedy nám Volkswagen predstavil v GTX verziách aj modely ID.3, ID.7 Tourer a ID.BUZZ.

Pôvodné plány Volkswagenu zneli tak, že tieto tri písmená budú niesť výhradne dvojmotorové elektrické Volkswageny. Avšak ID.3 GTX tieto plány narušilo, keďže tento model je poháňaný iba jedným elektromotorom umiestneným vzadu. Ponúka sa v dvoch výkonových verziách – štandardná má 286 koní a výkonnejšia Performance 326 koní, pričom z 0 na 100 km/h zrýchli za 5,6 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 200 km/h. Batéria má kapacitu 79 kWh a maximálny nabíjací výkon je 175 kW.

VW ID.3 GTX
VW ID.3 GTX. Foto: Volkswagen
GTX ako výkonná značka MEB platformy

Napriek tomu, že sa modely radu GTX v poslednom čase rozšírili, generálny riaditeľ Volkswagenu Thomas Schäfer potvrdil, že predmetné označenie bude ukončené a automobilka sa vráti k tradičným označeniam GTI a R. Tie všetci veľmi dobre poznáme najmä z modelov Golf, Tiguan alebo T-Roc. Modely R označujú tie najrýchlejšie Volkswageny s pohonom všetkých kolies, poháňa ich dvojlitrový štvorvalec s výkonom cez 230 kW v kombinácii so 7-stupňovou DSG prevodovkou. Zrýchlenie dosahujú tieto modely pod 5 sekúnd. V prípade elektrických modelov s označením GTX sme na tom mierne horšie.

VW ID.7 Tourer GTX
VW ID.7 Tourer GTX. Foto: Volkswagen

GTX je výkonná značka MEB platformy, ale v ďalších produktoch sa vrátime späť ku GTI a R,“ povedal pre Autocar. To znamená, že by sme sa v budúcnosti mohli dočkať aj elektrických Volkswagenov s označením R, ktoré pravdepodobne budú mať násobne vyšší výkon, ako tie, na ktoré sme boli doteraz zvyknutí. Kým sa tak stane, ešte veľa vody pretečie, ale z momentálnej ponuky vysoko výkonných športových elektromobilov naprieč značkami bude najväčším súperom Hyundai IONIQ 5 N, ktorý momentálne nemá žiadneho priameho konkurenta.

VW ID. Buzz GTX. Foto: Volkswagen

Automobilka nám v roku 2023 odhalila koncept ID. GTI ako ukážku, ako by mohol vyzerať nástupca Golfu GTI. Na trh sa dostane najskôr až začiatkom roka 2027. Elektrický Golf R sa plánuje až niekde na rok 2029. Uvidíme, ako sa vo Volkswagene popasujú s označením GTI, keďže to bolo doteraz synonymom pre rýchle Volkswageny s pohonom predných kolies.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokCez víkend obmedzia dopravu na mostoch v Bratislave aj vo Zvolene

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here