Pred niekoľkými dňami Volkswagen oznámil ceny ID.3 vo verziách Pro Perfomance a Pro S. ID.3 Pro S sa stal jedným z elektromobilov, ktoré majú najlepší pomer ceny a dojazdu na trhu.

160 konských síl, 550 kilometrov dojazdu a cena 40 936 €? Volkswagen ID.3 vo variante Pro S sa stal nepochybne žiariacim riadkom na pomyselnom zozname elektrických áut, ktoré sú relatívne dostupné, majú nejakú tu výbavu a ohromný dojazd. No povedzte, napadá vás nejaká alternatíva, ktorá spĺňa všetky tieto kritériá?

Volkswagen ID.3 sľubuje 550 kilometrov za 40 000 €

Doteraz sa dojazd elektrických vozidiel s cenovkou 40 000 € pohyboval v rozmedzí 400/450 kilometrov, ale zdá sa, že ID.3 Pro S bude prvým krokom k popularizácii elektrických automobilov s dojazdom väčším ako 500 kilometrov. Tento trend s najväčšou pravdepodobnosťou budú nasledovať aj ďalšie značky. Túto cenu môžeme porovnať so sadzbou dvojmotorovej Tesly Model 3, ktorá síce dokáže prejsť 560 kilometrov, ale stojí o 15 000 € viac.

Volkswagen ID.3 sľubuje 550 kilometrov za 40 000 €

Toto nie je nič iné ako ukážka nezastaviteľného a rýchleho vývoja elektrických vozidiel. V súčasnosti existujú modeli, ktoré dosahujú dojazd 400 km vďaka elektrine za približnú cenu 30 000 €, teda ešte pred poskytnutím dotácie. Veľmi dobrým príkladom je Renault ZOE, ktorá podľa WLTP spraví až 395 km, no v reálnom svete sa pohybuje okolo 370 kilometrov. Cena iných zástrčkových vozidiel začína aj pod 20 000 €, ale dojazd je oproti ID.3 menší o viac ako polovicu (SEAT Mii má dojazd 260 km).

V nadchádzajúcich rokoch sa tieto údaje a počet elektromobilov budú zvyšovať iba vtedy, keď sa automobily objavia s väčším dojazdom a dostupnejšími cenami. Volkswagen ID.3 by sme ale mohli nazvať zlomovým bodom, keďže už teraz ponúka autonómiu, ktorá je výhradou špičkových modelov Tesla, za cenu, ktorá nebude ekonomicky taká astronomická. Dotácie ho môžu sprístupniť aj ďalším kupujúcim, keďže cena by mohla klesnúť o ďalších 8 000 €.

VW k novým elektromobilom na 3 roky ponúka aj špeciálnu službu ID. We Charge pre celú Európu. V rámci nej budú môcť majitelia ID.3 nabíjať svoje vozidlá na verejných nabíjačkách za pevne stanovenú tarifu – 55 centov za 1 kWh. Plné nabitie základnej verzie tak bude stáť necelých 32 €, resp. 42,35 € v prípade Pro S verzie. Táto cena má platiť aj pre sieť IONITY.

Zdroj: Volkswagen

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFiat 500 má slovenský cenník. Prídu aj limitované edície.
Nasledujúci článokBMW vstupuje na trh elektrických SAV modelom iX3