Prvý elektromobil od Rumunskej automobilky Dacia Spring Electric ponúkne zaujímavú cenovku a dobrú dávku dojazdu.

O elektromobile v podaní Rumunov sa hovorí od minulého roku. Konkrétnejšie od minulej jesene. Už vtedy Dacia prezentovala, že tento elektromobil prinesie zásadnú zmenu v súboji elektrických vozidiel. Ako inak, Dacia vsádza na cenovú dostupnosť. Dacia Spring Electric má byť najlacnejším elektromobilom v Európe. Plány sú vysoké, aká však bude skutočnosť? Spring Electric pomaličky ale isto vstupuje na tamojšie trhy.

Dacia Spring Electric sa aktuálne začal predávať vo svojej „domovskej“ krajine – vo Francúzsku. Práve odtiaľto pochádzajú prvé informácie o vozidle a hlavne aj to najdôležitejšie – cena. Fyzické osoby môžu novinku na francúzskom trhu kúpiť za 12.403 € vo výbave Confort a vo vyššej výbave Confort Plus za 13.498 €. Táto cena však už zahŕňa dotáciu / podporu pre kúpu elektromobilu vo Francúzsku.

V rámci elektrických áut je Spring Electric naozaj lákavý. Štandardná ponuka bez zliav stojí 16.990 € v základe a vyššia výbava stojí 18.490 €. Človek pripláca iba za príslušenstvo k nabíjaniu. Dacia okrem iného ponúkne aj možnosť dlhodobého prenájmu, kde zákazník zaplatí za mesiac 89 €, prípadne 94€ v závislosti od výbavy. Slovenské ceny by sa mali predstaviť v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Pohon bude zaručovať elektromotor s výkonom 33 kW / 45 koní a krútiaci moment bude disponovať silou 125 Nm. Dynamika zatiaľ nie je uvedená, Rumuni hovoria zatiaľ iba o maximálnej rýchlosti 125 km/h. Zdrojom energie sú akumulátory s kapacitou 27 kWh. Za najideálnejších podmienok má vozidlo prejsť 230 kilometrov, v meste dokonca až 305 km! V oboch prípadoch ide o údaj z meraní WLTP smerníc.

Samozrejme k dispozícií budú aj jednotlivé jazdné režimy. Eco režim obmedzí výkon na 23 kW / 31 koní a zaručí tak zvýšenie dojazdu o 10%. Maximálka vtedy bude obmedzená na 100 km/h. Spring Electric bude podporovať 30 kW nabíjanie striedavým prúdom a na 80% batérie to bude trvať necelú hodinku. Pokiaľ by ste vozidlo nabíjali ako telefón, teda z klasickej zásuvky, tak tu si počkáte takmer 14 hodín.

NEW DACIA SPRING | FULL DETAILS | THE CHEAPEST ELECTRIC CAR

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmedia.groupe.renault.com
Predchádzajúci článokPozor na to, kde šetríte pri servisovaní vášho auta
Nasledujúci článokKIA (ne)oficiálne predstavila svoj elektromobil EV6