Domov Elektromobilita Tesla v Nórsku prehrala súd s majiteľmi vozidiel, dostanú nemalé odškodné!

Tesla v Nórsku prehrala súd s majiteľmi vozidiel, dostanú nemalé odškodné!

Dojazd čisto elektrických vozidiel je pre každú automobilku tabu. Niektoré sú extrémne prestrelené, niektoré reálne. Ako je to však pri aktualizáciách softvérov elektromobilov?

Krajina, ktorá jednoznačne najviac propaguje elektromobilitu je Nórsko. Čo sa však nemalo stať, tak Tesla prišla s vynoveným softvérom a nie veľmi šťastným. Dopadlo to tak, že automobilka bola doslova dohnaná pred súd. Tamojší súd dal za pravdu majiteľom Tesiel, že najnovšia aktualizácia znižuje kapacitu a spomaľuje batériu.

Podľa slov denníku Electrek bude musieť americká automobilka zaplatiť mastné odškodné majiteľom vozidiel. Prípady poníženia kapacity batérie a spomalenia batérie sa týkajú vozidiel Tesla Model S a Model X s 85 kWh batériou. Aktualizácie majú označenie 2019.16.1 a 2016.16.2 – tie spôsobili, že sa majiteľom po celom sa svete znížil dojazd na jedno nabitie o cca 50 kilometrov. Majitelia vozidiel si takisto všimli, že na rýchlonabíjacích staniciach sa autá citeľne pomalšie nabíjajú. Tesla bez hlbšieho zamyslenia sa povedala, že spomalenie nabíjania a zníženie kapacity batérie má primárnu úlohu šetriť a predĺžiť životnosť.

Nórsky súd však dal za pravdu jednotlivcov a to tak, že každému poškodenému musia vyplatiť 13.000 € za ujmu. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, no Tesla má teraz zopár týždňov na to odvolať sa. Pokiaľ tak neurobia, budú musieť zaplatiť nemalé peniaze. V Nórsku je totiž poškodených niekoľko tisíc ľudí. Tesla sa síce ohradzuje tým, že zníženie kapacity a výkonu má za následok predĺženie životnosti, no neuvedomujú si, že svojím vyjadrením zavádzala svojich zákazníkov, nehovoriac o tom, že ich takýmto konaním obmedzila. Je dosť možné, že prípad vyhratého súdu v Nórsku povzbudí aj ostatných majiteľov v ďalších krajinách k podaniu žaloby na spomínanú automobilku. Takto radikálny krok ako je zníženie kapacity batérie nebýva vo svete bežným, zväčša je to práve naopak – automobilka zvyšuje kapacitu a nabíjací výkon.

Práve Tesla podobný krok (zvýšenie nabíjacieho výkonu) pred pár rokmi spravila, keď sa začala budovať výstavba rýchlonabíjacích staníc s výkonom 250 kW. Tento plný výkon mohli využívať iba Modely 3 s najnovším typom batérií. Neskôr sa pridal Model Y. Tesla majiteľom Modelov S a Modelov X sľúbila, že vďaka týmto aktualizáciám budú môcť aj oni využívať plný výkon rýchlonabíjačiek.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJelectrek.co
Predchádzajúci článokFutbalista odmietol jazdiť elektromobilom, dostal mastnú pokutu
Nasledujúci článokRolls-Royce prináša pravdepodobne najdrahšie auto sveta, luxusný kabriolet Boat Tail !